Skip to main content

ΕΚΤ: Τέλος εποχής για το 500ευρο - Διατηρείται ως μέσο πληρωμής

Σταματάει μέχρι το 2018 η εκτύπωση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ - Διατηρείται για πάντα η ιδιότητα του νόμιμου χρήματος και της αξία τους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει σταματήσει την παραγωγή και έκδοση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κεντρική τράπεζα ανέφερε πως τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ διατηρούν την ιδιότητα του νόμιμου χρήματος και την αξία τους. «Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ παραμένει νόμιμο χρήμα και ως εκ τούτου θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως μέσο πληρωμής και αποθήκευσης αξίας» ξεκαθαρίζει η Κεντρική Τράπεζα.

«Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, όπως και οι υπόλοιπες ονομαστικές αξίες των χαρτονομισμάτων σε ευρώ, θα διατηρεί πάντοτε την αξία του και θα μπορεί να ανταλλάσσεται από τις εθνικές τράπεζες στο ευρωσύστημα για απεριόριστο χρονικό διάστημα» υπογραμμίζει η ΕΚΤ.

«Το Ευρωσύστημα, το οποίο αποτελείται από την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ, θα λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι τα χαρτονομίσματα των υπολοίπων αξιών θα είναι διαθέσιμα σε επαρκείς ποσότητες» τονίζεται.

Η ΕΚΤ εξέταζε εδώ και καιρό την κατάργηση του 500ευρου καθώς θεωρεί ότι συνδέεται με αξιόποινες δραστηριότητες.