Skip to main content

Τεράστιο το πρόβλημα των «αδρανών» νέων στην Ελλάδα

Η Ελλάδα στην Ευρώπη των 27 κρατών-μελών είναι κυριολεκτικά καταβαραθρωμένη με κριτήριο είτε την εργασία, είτε την εκπαίδευση των νέων της.

Του Δημήτρη Διαμαντίδη
 
Άκρως απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την κατάσταση των νέων στη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα ούτε λίγο ούτε πολύ διαθέτει 19 μεγάλες περιοχές της με ποσοστό νέων, που δεν εργάζονται, δεν μορφώνονται και δεν καταρτίζονται, το οποίο υπερβαίνει το 17%.

Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, που δημοσιοποίησε το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, η Ελλάδα στην Ευρώπη των 27 κρατών-μελών είναι κυριολεκτικά καταβαραθρωμένη με κριτήριο είτε την εργασία, είτε την εκπαίδευση των νέων της.

Έτσι, κατατάσσεται πρώτη από το τέλος στην ΕΕ και ακολουθείται από την Ιταλία με 14 ανάλογες περιοχές και την Ισπανία με 9. Σε απόλυτα νούμερα βέβαια το σημαντικότερο πρόβλημα με τους νέους εντοπίζεται σε μίαπεριοχή της γειτονικής Βουλγαρίας, αλλά η Ελλάδα έχει τις περισσότερες περιοχές, όπου οι νέοι βρίσκονται σε ανάλογη δεινήκατάσταση.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά αυτών των νέων, όπως προσδιορίζονται από τα συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία;

Είναι ηλικίας 15-24 ετών και στην Ελλάδα τα ποσοστά τους είναι υψηλά σχεδόν πανελλαδικά, ενώ προσδιορίζονται με τον όροNEETs (not in employment, education or training).

Τους λιγότερους NEETs σε όλη την Ευρώπη διαθέτει η Σουηδία και ακολουθεί η Ολλανδία και η Γερμανία.

Μεγάλος είναι ο προβληματισμός που αναδύεται από τα στατιστικά δεδομένα και με κριτήριο την αγοραστική δύναμη ανά κάτοικο μεταξύ 2004 και 2014.

Το 2004 υπήρχαν περιοχές της χώρας, οι οποίες συνέκλιναν προς τον κοινοτικό μέσο όρο και μάλιστα στην περίπτωση της Αττικής και ενός τμήματος της νησιωτικής Ελλάδας, είχαν ξεπεράσει τον κοινοτικό μ.ο. και συγκαταλέγονταν στις εύπορες περιοχές της Ένωσης.

Τώρα (με στοιχεία του 2014) όλη σχεδόν η χώρα είναι στα «κόκκινα», που σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη ανά κάτοικο είναι κάτω από το 75% του κοινοτικού μ.ο. και μόνη η Αττική είναι κάπως καλύτερα ευρισκόμενη μεταξύ του 75-90%.

Η ίδια «μαύρη» κατάσταση αναδεικνύεται και στα ανάλογα δεδομένα με κριτήριο αυτή τη φορά τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού. Η χώρα μας αντιμετωπίζει αυτά τα φαινόμενα σε ποσοστό άνω του 30% και βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην ΕΕ μαζί με ένα μέρος της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και κάποια τμήματα χωρών της ανατολικής Ευρώπης.