Skip to main content

Τέσσερις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης που θα συζητηθούν

Η Αθήνα αντιλαμβάνεται ότι χάνει τον τελευταίο πιστό της σύμμαχο, στην προσπάθεια που κάνει για να βγει εκτός περιβάλλοντος μνημονίων.

Μπορεί να πέρασαν έξι ημέρες από την ανακοίνωση των κακών προβλέψεων της Κομισιόν για την ελληνική ανάπτυξη ωστόσο η Αθήνα ακόμα πονά. Κι αυτό γιατί αντιλαμβάνεται ότι χάνει τον τελευταίο πιστό της σύμμαχο, τις Βρυξέλλες, στην προσπάθεια που κάνει για να βγει εκτός περιβάλλοντος μνημονίων.

Ωστόσο, το γεγονός, κατά κάποιο τρόπο, δείχνει να την πεισμώνει ακόμα περισσότερο και να την οδηγεί σε αποφάσεις που σηκώνουν μεγάλη συζήτηση. Για παράδειγμα, όπως πληροφορείται η Voria.gr, μπορεί όλοι να προειδοποιούν τον Έλληνα πρωθυπουργό να μην σκεφθεί καν να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, στον δρόμο προς τις εκλογές, ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο:

    Να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, έστω και κατά 20 – 30 ευρώ, προς τα τέλη φθινοπώρου, με αρχές χειμώνα
    Να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας
    Να δωθεί ένα εφάπαξ βοήθημα προς τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ
    Ετοιμάζεται και η ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων από 1/1/2019

Όλα τα παραπάνω, αν γίνουν, θα γίνουν μετά την έξοδο από το μνημόνιο, στις 20 Αυγούστου και παρά τις προειδοποιήσεις «εχθρών» και «φίλων» ότι κάτι τέτοιο μπορεί να βάλει τη χώρα σε περιπέτειες.

Η Αθήνα, ούτως ή άλλως, δεν είναι ικανοποιημένη από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που ετοιμάζεται και θα εστιάζεται κυρίως στην περιορισμένη ωρίμανση του. Και μάλιστα, με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Οπότε...