Skip to main content

Τέσσερις μήνες περιθώριο για τις νέες αντικειμενικές

Εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση η καταγραφή των εμπορικών τιμών όχι μόνο σε δήμους αλλά και σε συνοικίες ακόμα και δρόμους της ίδιας περιοχής.

Σε διάστημα μικρότερο των 4 μηνών θα πρέπει να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια και το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προωθήσει στη Βουλή όλες τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα του επικαιροποιημένου μνημονίου τα περιθώρια πλέον είναι κάτι παραπάνω από στενά.

Ωστόσο και τα προβλήματα που υπάρχουν είναι πολλά και δυσεπίλυτα. Παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν, επισημαίνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση η καταγραφή των εμπορικών τιμών όχι μόνο σε δήμους αλλά και σε συνοικίες ακόμα και δρόμους της ίδιας περιοχής. Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί και η μεθοδολογία που θα οδηγήσει στον καθορισμό των νέων τιμών ανά ζώνη.

Οι νέες αξίες με βάση τα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές της χώρας πρέπει να αντανακλούν τις αγοραίες τιμές. Πρόκειται όμως για μια ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση, καθώς οι λιγοστές αγοραπωλησίες και οι αναγκαστικές πωλήσεις ακινήτων λόγω χρεών των ιδιοκτητών δεν οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την αρμόδια επιτροπή που έχει επιφορτιστεί με το έργο αυτό. Ακόμα και η τεχνική βοήθεια που επικουρεί την αρμόδια επιτροπή δεν φαίνεται να βγάζει άκρη.

Ως γνωστόν, από τις τεράστιες αξίες του 2008 και τη φούσκα των ακινήτων έχουμε φθάσει στην απαξίωση εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης της χώρας, αλλά κυρίως της υπερφορολόγησης και του ΕΝΦΙΑ...