Skip to main content

Πάνω από 20.000 επισκέπτες στο κεντρικό πρόγραμμα της Μπιενάλε

Με αφορμή την αυριανή λήξη της έκτης Μπιενάλε Σύχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκη έγινε ένας απολογισμός της διοργάνωσης και συζητήθηκαν οι προοπτικές της

Περισσότερα από 20.000 άτομα επισκέφθηκαν το κεντρικό πρόγραμμα, δηλαδή την κεντρική έκθεση και το Φεστιβάλ Περφόρμανς, της Έκτης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις πρώτα στοιχεία και εκτιμήσεις της διοργάνωσης.

Ακόμα, τέσσερις στους δέκα επισκέπτες της Μπιενάλε δεν ήταν κάτοικοι της πόλης ενώ το περίπου 30% αυτών ήταν κάτοικοι του εξωτερικού.

Το παραπάνω ήταν ένα από τα  βασικά στοιχεία που παρουσιάσθηκαν σήμερα το μεσημέρι στη διάρκεια της δημόσιας συζήτησης με θέμα: «Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, Ανασκόπηση και Προοπτικές», που πραγματοποιήθηκε στο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής με αφορμή τη λήξη της Μπιενάλε αύριο, 14 Ιανουαρίου.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στον ρόλο που μπορεί να παίξει η Μπιενάλε στην ανάπτυξη και προώθηση της Θεσσαλονίκης αλλά και την ενδυνάμωση του καλλιτεχνικού ανθρώπινου δυναμικού της.

«Από τα στοιχεία των επισκεπτών καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι ήρθαν στη Θεσσαλονίκη για τη Μπιενάλε ή στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην πόλη έβαλαν στο πρόγραμμα να δουν τις εκθέσεις της Μπιενάλε» ανέφερε η διευθύντρια της 6ης Μπιενάλε Σύχρονης Τέχνης, Συραγώ Τσιάρα.

Από πλευράς της η διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σημείωσε ότι ένας από τους στόχους της Μπιενάλε είναι να διαδοθεί για τη Θεσσαλονίκη η αντίληψη μίας πόλης που βρίσκεται σε ανάπτυξη και να αποδείξει ότι και αυτή με τη σειρά της παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του πολιτισμού και μπορεί να τον επηρεάσει και πέρα από τα αστικά ή εθνικά της όρια.

Στην επένδυση στον πολιτισμό αναφέρθηκε και η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Έλλη Χρυσίδου.

«Πλέον μπορούμε πολύ δυναμικά να υποστηρίξουμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη της τέχνης και του πολιτισμού. αν δεν καταλάβουμε ότι η οικονομία αυτής της πόλης, ακουμπάει στο κομμάτι του πολιτισμού, δεν υπάρχει περίπτωση να έχει η πόλη ανάπτυξη παραπέρα. Γιατί δεν έχει τίποτα άλλο να παράξει αυτή η πόλη. Παράγει πολιτισμό, φοιτητές και γαστρονομία που είναι μέρος του πολιτισμού πάλι», τόνισε.

Μάλιστα η ίδια υπογράμμισε ότι έχει έρθει η ώρα να γίνει μια ευρεία συζήτηση μεταξύ φορέων, του δήμου, της περιφέρειας και επιχειρηματιών ώστε να ενδυναμωθούν οι συνέργειες μέσα στην πόλη και οι τρεις καλλιτεχνικοί θεσμοί της Θεσσαλονίκης, τα Δημήτρια, η Μπιενάλε, και το Φεσιβάλ Κινηματογράφου, να συνδέονται μεταξύ τους πολλαπλασιάζοντας έτσι τα οφέλη προς την πόλη μας.

Αναφορικά με την ανταπόκριση του κοινού, η υπεύθυνη επικοινωνίας του ΚΜΣΤ, Χρύσα Ζαρκαλή σημείωσε ότι η επισκεψιμότητα είχε ροή καθ’ όλη τη διάρκεια του θεσμού, πως οι θέσεις στα εκπαιδευτικά προγράμματα ήταν όλες κλεισμένες και η Μπιενάλε είχε κάλυψη τόσο από τον ελληνικό τύπο όσο και τον ξένο, εξειδικευμένο στην Τέχνη, τύπο.