Skip to main content

Τεστ αίματος για την ποιότητα των ωαρίων

Οι γυναίκες θα γνωρίζουν σύντομα πόσα ωάρια έχουν στις ωοθήκες τους με ένα απλό τεστ αίματος, το οποίο, θα φέρει επανάσταση στη θεραπεία γονιμότητας και στον οικογενειακό προγραμματισμό.
Οι γυναίκες θα γνωρίζουν σύντομα πόσα ωάρια έχουν στις ωοθήκες τους με ένα απλό τεστ αίματος, το οποίο, όπως δήλωσαν οι Αυστραλοί ερευνητές που το ανακάλυψαν, θα φέρει επανάσταση στη θεραπεία γονιμότητας και στον οικογενειακό προγραμματισμό.

Το τεστ μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τον αριθμό των ωαρίων με βάση τη συγκέντρωση στο αίμα μιας ορμόνης γονιμότητας (ΑΜΗ), όπως δήλωσε ο Πίτερ Ίλινγκγουορθ της IVF Australia, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το τεστ θα εντοπίζει εκείνες τις νεαρότερες γυναίκες που πιθανώς κινδυνεύουν σοβαρά να μην μπορούν να αποκτήσουν εύκολα παιδί όταν μεγαλώσουν», δήλωσε ο ερευνητής. «Θα εντοπίζει τις γυναίκες που κινδυνεύουν να έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση και θα επιτρέπει σε αυτές να αποφασίζουν έγκαιρα πόσο δραστήρια θα πρέπει να επιδιώξουν μια θεραπεία γονιμότητας», πρόσθεσε.

Οι γυναίκες που έχουν κάνει αντικαρκινική θεραπεία, θα ωφεληθούν ιδιαίτερα από το νέο τεστ αίματος, το οποίο θα κοστίζει γύρω στα 45 ευρώ. Επιπλέον, το τεστ θα γλιτώσει πολλά ζευγάρια από το κόστος δαπανηρών αλλά τελικά περιττών (στην περίπτωσή τους) θεραπειών υποβοηθούμενης γονιμοποίησης. Το τεστ θα αρχίσει να προσφέρεται στις κλινικές της Αυστραλίας από τον επόμενο μήνα.

Μια γυναίκα 20 ετών έχει, κατά μέσο όρο, 200.000 ωάρια, αριθμός που μειώνεται στο μισό στην επόμενη δεκαετία της ζωής της, ενώ μετά τα 40 της τα ωάρια μπορεί να μην είναι περισσότερα από 2.000.

Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)