Skip to main content

Τεταμένη η κατάσταση στα Ιωάννινα, αμετακίνητοι οι πρόσφυγες στη Χίο

Ομάδες προσφύγων απειλούν πως εάν μέχρι την Κυριακή δεν λυθούν ζητήματα διαβίωσης θα καταστρέψουν τις σκηνές και θα φύγουν

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στον Κατσικά, καθώς η άφιξη δύο ακόμη λεωφορείων από τον Πειραιά και η άρνηση των προσφύγων να κατέβουν από αυτά, πυροδότησε νέα ένταση.

Ομάδες προσφύγων, που διαμένουν στον καταυλισμό, απειλούν πως εάν μέχρι την Κυριακή δεν λυθούν ζητήματα διαβίωσης, όπως οι συνθήκες υγιεινής, θα καταστρέψουν τις σκηνές και θα φύγουν.

Όπως καταγγέλλουν δεν υπάρχει ζεστό νερό, θέρμανση και στρώματα σε πολλές σκηνές, όπου κοιμούνται πάνω στις πέτρες.

Το απόγευμα της Παρασκευής μετά την αναχώρηση των 4 λεωφορείων με 210 πρόσφυγες, που επίσης αρνήθηκαν να μπουν στο κέντρο φιλοξενίας, η κατάσταση εκτονώθηκε προσωρινά.

Στις 9:30 τη νύχτα η άφιξη των δύο λεωφορείων με 70 πρόσφυγες προκάλεσε και πάλι ένταση. Οι πρόσφυγες μόλις αντίκρισαν τις σκηνές και ενημερώθηκαν από τους συμπατριώτες τους για τις συνθήκες, δεν θέλησαν να κατέβουν από τα λεωφορεία όπου παραμένουν έως αυτή την ώρα.

Στο κέντρο φιλοξενίας στο Κατσικά έχουν εγκατασταθεί περίπου 1.100 πρόσφυγες και μετανάστες.

Την ίδια στιγμή, οι πρόσφυγες που «απέδρασαν» από το hotspot της Χίου και διανυκτέρευσαν στο λιμάνι ευελπιστούν ακόμη ότι θα εμφανιστεί το πλοίο στο οποίο θα επιβιβαστούν με προορισμό τον Πειραιά.

Οι 500 περίπου πρόσφυγες που έφυγαν νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής από το πρώην εργοστάσιο της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός και άλλοι 300 που σύμφωνα με τα τοπικά μέσα τους ακολούθησαν στη διαδρομή προς το λιμάνι, αρνούνται να μετακινηθούν ακόμη και προσωρινά στο hot spot της Σούδας, το οποίο απέχει μόλις 500 μέτρα από το λιμάνι.

Όπως αναφέρει ο politischios.gr oι ελπίδες τους σύντομα διαψεύστηκαν αφού το πλοίο «Terajet» που απέπλευσε από τη Λέσβο στις 18:00 το απόγευμα της Παρασκευής παραμένει ανοιχτά του λιμένα ενώ το πλοίο «Blue Star 1» που εκτελούσε τη γραμμή Μυτιλήνη- Χίος – Πειραιά, τελικά έδεσε στο λιμάνι των Μεστών στη νοτιοδυτική Χίο προκειμένου να παραλάβει από εκεί τους επιβάτες.

Να σημειωθεί ότι οι επιβάτες του τακτικού δρομολογίου μεταφέρθηκαν στα Μεστά με πούλμαν που μίσθωσε η εταιρία.

Για την ενίσχυση της τοπικής αστυνομικής δύναμης έχουν φτάσει στο νησί δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, με συνολικά 45 άτομα, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν τόσο στην περιοχή της ΒΙΑΛ όσο και σε άλλα σημεία, αν αυτό καταστεί αναγκαίο.