Skip to main content

Πώς ένα πρόγραμμα βοήθειας μπορεί να δώσει διέξοδο

Άποροι μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους και να ξαναγίνουν οικονομικά ενεργοί πολίτες μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας στην Πέλλα.

Πώς ένα πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, που παρέχει κυρίως τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες μπορεί να πάρει άλλη υπόσταση; Η ζωντανή απόδειξη είναι μια 58χρονη από την Πέλλα, η οποία εντυπωσιάζει κατασκευάζοντας κούκλες από οικολογικά υλικά...

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (ΤΕΒΑ) εντυπωσιάστηκαν από τις περίτεχνες κούκλες, που δημιουργεί μια 58χρονη γυναίκα από την Πέλλα, δικαιούχος του προγράμματος, χρησιμοποιώντας μαλλί και οικολογικά υφάσματα.

Η δεξιότητα που ανέπτυξε αυτή η γυναίκα έγινε αντικείμενο προβληματισμού για τους αρμόδιους του προγράμματος, που αποφάσισαν να τη βοηθήσουν ώστε να μπορέσει να την αξιοποιήσει για να εξασφαλίσει ένα εισόδημα.

Όχι μόνο το πέτυχε, αλλά πλέον έχει πελάτες ακόμη κι από το εξωτερικό.

Αυτή η γυναίκα είναι μόνο ένα παράδειγμα. Υπάρχουν κι άλλα: Ένας 30χρονος δικαιούχος έγινε εθελοντής στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ της Πέλλας, καθώς μπορεί να βγήκε στην ανεργία, όμως εκπαιδεύτηκε στον τομέα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων και φρόντιζε τη διαδικασία της διανομής των τροφίμων, ώστε να διασφαλίζονται όλοι οι κανόνες υγιεινής. Η εκπαίδευση όχι μόνο δεν πήγε χαμένη, αλλά τον οδήγησε και πάλι στην αγορά εργασίας, καθώς βρήκε δουλειά σε βιομηχανία τροφίμων.

Η προϊσταμένη της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και υπεύθυνη για την υλοποίηση του ΤΕΒΑ στο νομό, Ελένη Καραντώνη, τόνισε, στο περιθώριο της τελευταίας συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ότι οι υπεύθυνοι του προγράμματος φροντίζουν να έρχονται σε επικοινωνία με τους δικαιούχους, ώστε εφόσον μπορούν να τους ανοίγουν δρόμους για να αξιοποιήσουν τυχόν δεξιότητες που διαθέτουν, για να ξαναγίνουν οικονομικά ενεργά μέλη της κοινωνίας.

«Στόχος είναι να φτάσουμε μια μέρα στο σημείο να μην υπάρχουν δικαιούχοι και ανάγκη για να υλοποιείται ένα τέτοιο πρόγραμμα παροχής βοήθειας. Τότε θα έχουμε πετύχει», σημειώνει η ίδια.

Η κ. Καραντώνη είναι υγειονολόγος και διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια του ΕΦΕΤ και με αυτή την ιδιότητα εκπαιδεύει εθελοντές – δικαιούχους του ΤΕΒΑ στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Η ομάδα της διανέμει πλέον 10.500 πακέτα κάθε Δευτέρα, με φαγητό που ετοιμάζεται το Σαββατοκύριακο. Οι δικαιούχοι μόνο στην Πέλλα είναι 7.800 άτομα. Όμως αντί να μειώνονται διαρκώς πολλαπλασιάζονται. Όταν άρχισε η υλοποίηση του ΤΕΒΑ το 2015, οι δικαιούχοι στο νομό ήταν 6.850...

Το ευχάριστο είναι ότι όλη η κοινωνία της Πέλλας δείχνει την αλληλεγγύη που χρειάζεται για να λαμβάνουν οι δικαιούχοι τη μέγιστη δυνατή βοήθεια. Δήμοι, Εκκλησία, αλλά και πολλοί ιδιώτες βοηθούν όπως μπορεί ο καθένας. Μάλιστα, και τα συσσίτια της Εκκλησίας συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Σε αυτά προσφέρονται 800 μερίδες φαγητού καθημερινά.