Skip to main content

Τεχνικό σύμβουλο για τον αγωγό όρισε η νομαρχία Έβρου

Στο «μικροσκόπιο» ειδικών επιστημόνων της Θράκης τίθεται, εφεξής, η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, σε μια προσπάθεια να διερευνηθεί κατά πόσο το μεγάλο ενεργειακό project θα
Στο «μικροσκόπιο» ειδικών επιστημόνων της Θράκης τίθεται, εφεξής, η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, σε μια προσπάθεια να διερευνηθεί κατά πόσο το μεγάλο ενεργειακό project, που θα συζητηθεί και στη σημερινή συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά, ή όπως αλλιώς, την ευρύτερη περιοχή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μάλιστα, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείοItar Tass, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το έργο θα ξεκινήσει νακατασκευάζεται σε ένα εξάμηνο.

Το έργο της στενής παρακολούθησης του αγωγού ανέλαβε μια οκταμελής επιστημονική επιτροπή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) υπό τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Ξάνθης, κ. Β. Τουρασή, η οποία θα λειτουργήσει ως τεχνικός σύμβουλος, παρέχοντας απαντήσεις σε απορίες και ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας γύρω από το έργο, καθώς επίσης και την απαραίτητη δικλείδα ασφαλείας ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι σε βάρος της περιοχής. Αναθέτουσα αρχή είναι η νομαρχία Έβρου, η οποία υπέγραψε τη σχετική σύμβαση στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, προαναγγέλλοντας ότι υπάρχει σχεδιασμός να πλαισιωθεί και με την εκπόνηση τεχνικοοικονομικής μελέτης, που θα αναλάβει το οικονομικό τμήμα του ΔΠΘ. Αντικείμενο της συγκεκριμένης εργασίας, όπως έγινε γνωστό, θα είναι η διερεύνηση των οικονομικών και των κοινωνικών επιπτώσεων από την κατασκευή και τη λειτουργία του πετρελαιαγωγού.

«Αυτός ο αγωγός πρέπει να γίνει με εμάς κι όχι χωρίς εμάς. Για αυτό και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο, να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους και να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο νομάρχης Έβρου και πρόεδρος της Επιτροπής Διαβούλευσης για τον αγωγό, Νίκος Ζαμπουνίδης, κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης. Εκ μέρους του ΔΠΘ, ο πρύτανης του πανεπιστημιακού ιδρύματος, Κ. Σιμόπουλος είπε ότι η κοινωνία πρέπει να δείξει την εμπιστοσύνη της στο πανεπιστήμιο για την ποιότητα των απαντήσεων και των δράσεών του, ενώ μίλησε και για τη διπλή ευθύνη της ομάδας των πανεπιστημιακών, ως επιστημονικοί σύμβουλοι για το έργο και τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον, αλλά και λόγω της δραστηριότητάς τους στο χώρο της Θράκης.

Στη δυσκολία του έργου που αναλαμβάνει η επιτροπή αναφέρθηκε ο κ. Τουρασής, σημειώνοντας ότι «στο τέλος της διαδρομής δεν πρέπει να περιμένει κανείς ένα μεγάλο ναι ή ένα μεγάλο όχι. Δεν είναι αυτός ο ρόλος του πανεπιστημίου. Ο ρόλος του είναι να δώσεις όλες τις τεχνικές συμβουλές και πληροφορίες, που θα επιτρέψουν στην Επιτροπή Έβρου να έχει τεκμηριωμένη άποψη για όλα τα θέματα του αγωγού».