Skip to main content

Θα αρθούν οι όποιες κατηγορίες δηλώνει ο Προβόπουλος

Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος είπε ότι δεν γνωρίζει το κατηγορητήριο και ότι δεν του έχει κοινοποιηθεί

Βέβαιος ότι «η βαθύτερη διερεύνηση του θέματος θα οδηγήσει σε άρση των όποιων κατηγοριών» δήλωσε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, σχετικά με την ποινική δίωξη που του ασκήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι η δίωξη αφορά τα αποθεματικά ασφαλιστικών Ταμείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου τα οποία φέρεται να μην προστάτευσε ως όφειλε η ΤτΕ με αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια προς όφελος της Τράπεζας Πειραιώς. Συγκεκριμένα, ο κ. Προβόπουλος αντιμετωπίζει το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, κατ' εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο κ. Προβόπουλος είπε ότι δεν γνωρίζει το κατηγορητήριο και ότι δεν του έχει κοινοποιηθεί. «Το έμαθα από τις εφημερίδες (…) Ό,τι ξέρω το γνωρίζω από τις εφημερίδες» ανάφερε, προσθέτοντας: «Από τα ερωτήματα που μας είχαν τεθεί από τις δικαστικές αρχές κατά το παρελθόν, στο πλαίσιο της διερεύνησης του όλου θέματος και την ανάγνωση των εφημερίδων, η αίσθησή μου είναι η εξής: Κατ΄ αρχάς η Τράπεζα της Ελλάδας συγκεντρώνει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία βάσει του νόμου τοποθετεί σε τίτλους του δημοσίου. Υποχρεωτικά. Στο πλαίσιο αυτό συναλλάσσεται και στη λεγόμενη δευτερογενή αγορά ομολόγων με άλλες τράπεζες. Κάποιες τέτοιες συναλλαγές , με την Τράπεζα Πειραιώς συγκεκριμένα, οι οποίες έγιναν στις αρχές Ιουνίου του 2009 – κρατήστε την ημερομηνία – θεωρήθηκαν επιλήψιμες διότι αφορούσαν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου τα οποία τρία χρόνια μετά, κουρεύτηκαν με το PSI. Τρία χρόνια μετά. Όταν το PSI πραγματοποιήθηκε, αν θυμάμαι καλά, Απρίλιο, Μάιο του 2012».

Όπως σημείωσε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ, «θεωρήθηκε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας όφειλε να γνωρίζει, ως ειδήμων, ότι το PSI, αυτό το οποίο συνέβη το 2012, της ήταν γνωστό προκαταβολικά, δηλαδή, ήδη προ τριετίας όταν έκανε αυτές τις συναλλαγές. Αρχές Ιουνίου του 2009, το ξαναλέω, και όφειλε επομένως, να μην προβεί σε αγορά μεσοπρόθεσμων τίτλων».

Υπενθύμισε παράλληλα ότι «τον Ιούλιο του 2009 δεν υπήρχε ούτε υποψία μνημονίου, που ήρθε ένα χρόνο μετά».

Εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα ότι «η βαθύτερη διερεύνηση αυτού του θέματος θα οδηγήσει σε άρση των όποιων κατηγοριών, όταν δηλαδή ληφθούν υπόψιν όλες οι πτυχές του ζητήματος και κυρίως οι μαρτυρίες των ειδημόνων».