Skip to main content

Σκόπια: Γκρεμίζουν τα αγάλματα, στρώνουν χαλί για σύνθετη ονομασία

Φαίνεται πως η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων ετοιμάζεται για συμβιβασμό με την Ελλάδα για να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή τους σε NATO και την ΕΕ.

Ήλθε η ώρα που μάλλον δεν θα αποφύγουμε αυτό το οποίο αρνούμασταν επί χρόνια, ότι ο όρος "Μακεδονία" δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τα Σκόπια όχι μόνον ως αυτούσιος, αλλά ούτε με κάποιο επιθετικό προσδιορισμό. Και αποτελεί προσπάθεια προσβολής της νοημοσύνης μας να υποστηρίζουν κάποιοι ότι ένα σύνθετο όνομα (Άνω, Βόρεια, Νέα Μακεδονία, ή ό,τι άλλο) για τα Σκόπια δεν μας δημιουργεί πρόβλημα.

Και δεν είναι μόνον εθνικό υπό την στενή έννοια το ζήτημα που θα προκύψει, αλλά και οικονομικό. Οι Σκοπιανοί θα αποκαλούνται Βορειομακεδόνες κα τα προϊόντα τους βορειομακεδονικά; Ας αφήσουν τις γελοιότητες και ας πουν καθαρά: Αυτό αποφάσισαν οι Αμερικανοί, για να τελειώνει η ιστορία και να εντάξουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, μήπως ως Σλάβοι ξεστρατίσουν προς την ρωσική πλευρά.

Και για να μη αρχίσουν κάποιοι ανοηταίνοντες να θεωρούν ότι αυτά που γράφω είναι ακραίες αντιλήψεις, ας υπενθυμίσω τι έγραψε ο Ανδρέας Παπανδρέου, στις 23 Απριλίου 1992, σε επιστολή του προς τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο, θέτοντας αμετακίνητη, κόκκινη εθνική γραμμή, αποτυπώνοντάς την με το ίδιο του το χέρι: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι ανυποχώρητος σε ό,τι αφορά την πρόκληση των Σκοπίων. Δεν πρόκειται να συναινέσω σε αναγνώριση (de jure και de facto) εφ’ όσον το όνομα "Μακεδονία" χρησιμοποιηθεί με επιθετικό ή όχι στην ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων»!

Και σ’ αυτήν την στήλη έχω υποστηρίξει, ότι προτιμώ να κυβερνά τα Σκόπια ο Γκρούεφσκι, επειδή ακριβώς ως ο πλέον διεφθαρμένος -όχι ότι και οι άλλοι είναι καλύτεροι- έστησε πολιτική καριέρα πάνω στον μακεδονισμό, πλούτισε από τις συνδρομές των αποδήμων Σλάβων, και ως εκ τούτου θα παρέμενε αμετακίνητος στην θέση του, ότι δεν δέχεται σύνθετη ονομασία, παραμένοντας συνεπής στην συνταγματική, δηλαδή αυτούσια "Μακεδονία". Αυτό θα σήμαινε, ότι δεν θα υπογράφαμε ποτέ συμφωνία με σύνθετο όνομα, αφού είναι θέμα λίγων ετών να αλβανοποιηθεί το κράτος. Οι Αλβανοί πολλαπλασιάζονται.

Φαίνεται τώρα πως η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, ετοιμάζεται για συμβιβασμό με την Ελλάδα για να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή τους στο NATO και την Ε.Ε. Η εφημερίδα "Εστία" μετέφερε τις δηλώσεις που έκανε ο νέος υπουργός Πολιτισμού της κυβερνήσεως Ζάεφ, ο Ρόμπερτ Αλαγκιόζοφσκι, συμφώνως προς τις οποίες κάνει ευθέως λόγο για απολύμανση του "μακεδονικού" πνεύματος από την ψευδοϊδεολογία πού εκπέμπει το σχέδιο Γκρούεφσκι "Σκόπια 2014" και προαναγγέλλει εμμέσως το γκρέμισμα των κιτς αγαλμάτων και μνημείων πού έχουν ανεγερθεί από τον πρώην πρωθυπουργό.

Ο Ρ. Αλαγκιόζοφσκι χρησιμοποίησε μια έκφραση, που δείχνει πλήρως την αλλαγή κατεύθυνσης της νέας κυβέρνησης. Από τα λόγια του τεκμαίρεται ότι αρχίζει η αποκαθήλωση των κιτς αγαλμάτων και μνημείων πού εκπέμπουν αλυτρωτισμό και μαζί με την ψευδοϊδεολογία «αποτελούν κατάρα για τη χώρα», είναι οι λέξεις που χρησιμοποίησε.

Η αλλαγή πολιτικής στο θέμα της ονομασίας διακρίνεται και από τις επιθέσεις που δέχεται από τον φιλικό προς τον Γκρούεφσκι Τύπο, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικόλα Ντιμιτρόφ, ο όποιος έλαβε το χρίσμα σε ειδική συνάντηση με τον βοηθό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μπράιαν Γι, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. (Συνάντηση η οποία έγινε γνωστή με ανάρτηση φωτογραφίας από τον ίδιο, στη σελίδα του στο Facebook).

Η προσκείμενη στον Γκρούεφσκι εφημερίδα "Vecer" υποστηρίζει ότι εργοδότης του Ντιμιτρόφ είναι εδώ και χρόνια ή διεθνής κοινότης, καθώς εργάζεται σε πολιτικό ινστιτούτο στην Χάγη το όποιο χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ και επισημαίνει ότι οι άνθρωποι πού τον γνωρίζουν καλά λένε ότι ο Ντιμιτρόφ έχει έλθει με μια συγκεκριμένη αποστολή, την αλλαγή του ονόματος.

Ως αντάλλαγμα για τη στροφή αυτή στην εξωτερική πολιτική των Σκοπίων, ο νέος υπουργός, ο όποιος συντόμως θα προσκληθεί στην Αθήνα από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, θα υποστηρίξει ότι ο συμβιβασμός για το όνομα θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη ένταξη του γειτονικού κρατιδίου στο NATO και στην EE, γράφει η ΕΣΤΙΑ.