Skip to main content

«Θα χτυπήσουμε ανελέητα τη φοροδιαφυγή»

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει εμπράκτως τη διάθεσή της να κυνηγήσει ανελέητα τη φοροδιαφυγή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι είναι ιδιαίτερα θετικό που αναγνωρίζεται στο εξωτερικό η προσπ
Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα στο τομέα της φοροδιαφυγής, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας παράλληλα ότι «η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες να δείχνει την έμπρακτη διάθεσή της να κυνηγήσει ανελέητα τη φοροδιαφυγή».

Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου από το Παρίσι, «υπάρχει ένα φορολογικό πλαίσιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα, μέσα από την αλλαγή στον τρόπο που κυνηγάμε τους φοροφυγάδες και μέσα από την αλλαγή του νομικού πλαισίου, να μπορούμε να βελτιώσουμε τα έσοδα του κράτους χωρίς να αυξάνουμε τους φορολογικούς συντελεστές και να δώσουμε την αίσθηση δικαίου στους πολίτες».

Ερωτηθείς σχετικά με την υστέρηση εσόδων, επεσήμανε ότι δεν είναι κάτι που προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση, αφού, όπως επανέλαβε, από την πλευρά των δαπανών «υπάρχει μια τόσο θετική εικόνα, που θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε το στόχο του ελλείμματος για το 2010». «Έχουμε πει ότι οι κινήσεις οι οποίες κάνουμε μέχρι το τέλος του έτους θα μπορέσουν να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της υστέρησης που υπάρχει τώρα», εξήγησε.

Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει εκτός αγορών έως το 2012, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές κάποια στιγμή μέσα στο 2011 «εφ΄οσον οι συνθήκες βελτιωθούν». Σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, εξέφρασε την ελπίδα ότι η συρρίκνωση δεν θα ξεπεράσει το 3% με 4%.

Ο υπουργός χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι από την πλευρά της γαλλικής κυβέρνησης υπάρχει αναγνώριση της προόδου της ελληνικής οικονομίας και αναγνώρισε ότι η Γαλλία είναι από «τα κράτη που έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη στήριξη της Ελλάδας».

Σημειώνεται ότι πριν από την κ. Λαγκάρντ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της τράπεζας BNP-Paribas κ. Μισέλ Πεμπρό. Η περιοδεία του ΥΠΟΙΚ στην Ευρώπη ολοκληρώνεται σήμερα στη Φρανκφούρτη.