Skip to main content

Θάσος: Τουριστικές επενδύσεις πάνω από 150 εκατ. ευρώ σε μία δεκαετία

Στο 50% έχουν φτάσει οι κρατήσεις για τη φετινή σεζόν στα ξενοδοχεία της Θάσου. Πάνω από 300.000 οι τουρίστες που το 2017 έκαναν διακοπές στο νησί.

Οι κρατήσεις για τη θερινή σεζόν στα ξενοδοχεία της Θάσου έχουν ήδη αγγίξει το 50% των διαθέσιμων κλινών, ενώ υπάρχουν επιχειρήσεις που ήδη συζητάνε συμβόλαια με μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς, για το καλοκαίρι του 2019.

Η Θάσος τα τελευταία χρόνια ζει το δικό της καλοκαίρι στον τουρισμό, καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Πάρι Παρασχούδη, οπωσδήποτε στη δεκαετία επενδύθηκαν περί τα 150 εκατομμύρια σε νέα ξενοδοχεία και ανακαινίσεις μονάδων.

Στις πιο πρόσφατες επενδύσεις μπορεί να αναφερθεί το project του «Τhassos Grand Resort», επένδυση βουλγαρική στην περιοχή Άγιος Ιωάννης, το ξενοδοχείο «Α for Art» του ομίλου Κοθάλη που έχει επίσης επενδύσει σε ακόμη δύο ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τα «Alexandra Beach» και «Alexandra Golden», ενώ επεκτάσεις έχουν γίνει και στο «Makryammos Bungalows». Στις επενδύσεις των τελευταίων ετών ήταν και το «Alea Hotel & Suites», όπως επίσης το «Αtrium Hotel».

Το καλοκαίρι του 2018 προβλέπεται ότι θα είναι μία ακόμη πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό του νησιού, που συμβάλλει σημαντικά στην τόνωση της τουριστικής κίνησης στο βόρειο Αιγαίο και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης. Τα τελευταία χρόνια, ο Θασίτικος τουρισμός γνωρίζει μία αδιάκοπη ανάπτυξη που μεταφράζεται σε αριθμούς τουριστών, αύξηση στις μονάδες φιλοξενίας αλλά και βελτίωση των τουριστικών υποδομών του νησιού.

«Το 2017 είχαμε μία εκτιμώμενη αύξηση της τάξης του 10% στον αριθμό των τουριστών. Υπολογίζουμε ότι οι τουρίστες που έκαναν τις διακοπές τους στη Θάσο ίσως και να ξεπέρασαν τις 300.000, με τη συντριπτική πλειονότητα να είναι αλλοδαποί», είπε στη Voria.gr o κ. Πάρις Παρασχούδης.

Βάσει των κρατήσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, η τουριστική κίνηση το 2018 θα κινηθεί στα περυσινά επίπεδα, κάτι που συνεπάγεται μία ακόμη πολύ καλή χρονιά για τη Θάσο.

«Μέχρι το τέλος Μαρτίου δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβέστερες προβλέψεις, ενώ αδυνατούμε να σταθμίσουμε τους αριθμούς των Τούρκων και Βουλγάρων τουριστών, που συνηθίζουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», σημείωσε ο ίδιος.

Η Θάσος έχει γίνει πλέον ένας διεθνής προορισμός, που προσελκύει πάρα πολλούς Βαλκάνιους αλλά επίσης Πολωνούς, Ούγγρους, Άγγλους, Γερμανούς, Ρώσους αλλά και Σκανδιναβούς, καθώς το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας συνδέεται με απευθείας πτήσεις με πάρα πολλές ευρωπαϊκές πόλεις (πλην Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας, μεγάλων αγορών της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας).

Οι αεροπορικές συνδέσεις ενισχύουν τον τουρισμό της Θάσου και της δίνουν διαφορετική προοπτική, αλλά μέχρι και το 2017, το 75% των αλλοδαπών τουριστών που επισκέπτονται το νησί, φθάνει οδικώς. Πρώτη αγορά για τη Θάσο, σε αριθμό τουριστών, είναι η ρουμανική. 

Σημειώνεται ότι οι ξενοδοχειακές κλίνες ανέρχονται σε 10.500, ενώ οι κλίνες στα ενοικιαζόμενα καταλύματα είναι 14.000. Η Θάσος έχει πολλές μικρής δυναμικότητας ξενοδοχειακές μονάδες αλλά διαθέτει και 15 συγκροτήματα των 4 και 5 αστέρων, σύγχρονα ξενοδοχεία που απευθύνονται στους πιο απαιτητικούς τουρίστες.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες επένδυσαν στο νησί, αλλά με την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης και την υψηλή φορολογία των επιχειρήσεων, ο κ. Παρασχούδης εκφράζει το φόβο ότι στα επόμενα χρόνια θα εκδηλωθεί επενδυτική κάμψη στον κλάδο.

Όσον αφορά τη φετινή σεζόν, θα αρχίσει για το νησί, μετά το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και θα κρατήσει, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, ίσως σε μερικές επιχειρήσεις, έως και το τέλος Οκτωβρίου. Επειδή φέτος το Πάσχα πέφτει νωρίς τον Απρίλιο, προβλέπεται ότι θα ανοίξουν για τις ημέρες των γιορτών κάποια από τα ξενοδοχεία τα οποία πιθανότατα θα κλείσουν για να ανοίξουν κανονικά για τη σεζόν, στις αρχές Μαΐου.