Skip to main content

Θέλουν τη συγκυβέρνηση τα χιλιάδες νέα μέλη στο SPD;

Περίπου 7.000 νέα μέλη κατέγραψε το τελευταίο δεκαήμερο το SPD. Ποιο είναι το προφίλ τους;

Σε κρίσιμη φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατικών στο Βερολίνο. Για να σχηματιστεί ωστόσο κυβέρνηση δεν απαιτείται μόνο μια συμφωνία μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών. Προϋπόθεση είναι, εκτός αυτού, το πράσινο φως της πλειοψηφίας μελών του SPD που ξεπερνούν τα 443.000.

Παρά το γεγονός ότι στην πρόθεση ψήφου οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς έχουν υποχωρήσει, σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο του ARD, στο 18%, το τελευταίο δεκαήμερο περίπου 7.000 πολίτες έχουν καταθέσει, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, αίτηση μέλους στο SPD. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των κομματικών μελών υπέρ ή κατά του μεγάλου συνασπισμού είναι οριακό, ενδέχεται τα νέα μέλη, που αντιστοιχούν σε περίπου 1,5% επί του συνόλου, να κάνουν τη διαφορά.

Ένα από τα νέα μέλη των Σοσιαλδημοκρατών είναι η 29χρονη ιστορικός Σαρλότε Γιάντς: «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έζησα ένα SPD που μοιάζει ολοένα και περισσότερο με τους Χριστιανοδημοκράτες. Πιστεύω ότι οι Σοσιαλδημοκράτες πρέπει να προσεγγίσουν πολιτικά περισσότερο τον αριστερό χώρο. Σκεφτόμουν πάντα να γίνω μέλος αν ξαναγίνονταν διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού. Η απόφαση του κομματικού συνεδρίου της Βόννης υπέρ των διαπραγματεύσεων με τους Συντηρητικούς σηματοδότησε για μένα την κατάλληλη στιγμή».

Εγγραφές μελών στο SPD μόνο για την ψηφοφορία

Για να αποφύγει την εγγραφή νέων μελών που ενδιαφέρονται αποκλειστικά να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία έγκρισης ή απόρριψης του μεγάλου συνασπισμού, η ηγεσία του κόμματος έθεσε χρονικό όριο για τις εγγραφές την ερχόμενη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου. Είναι ωστόσο εφικτός ο προσδιορισμός του προφίλ των νέων μελών; Μήπως πρόκειται κυρίως για αντιπάλους της συγκυβέρνησης;

Ο Ματίας Γκρόσγκαρτεν επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης στο Νίντερκασελ έξω από τη Βόννη δεν έχει σαφή εικόνα για το προφίλ των νέων μελών. Δηλώνει ωστόσο ικανοποιημένος και μόνο με το γεγονός ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται για τα κοινά και το SPD και παίρνουν δημόσια θέση υπέρ ή κατά του μεγάλου συνασπισμού: «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την εγγραφή νέων μελών και στην δική μας τοπική οργάνωση. Δεν μπορούμε ωστόσο να γνωρίζουμε πόσοι σκοπεύουν να μείνουν στους Σοσιαλδημοκράτες δύο μήνες ή μακροπρόθεσμα. Και είναι πολύ νωρίς να πούμε από τώρα αν τα μέλη απορρίψουν την συγκυβέρνηση με τους Συντηρητικούς.».

Η Σαρλότε Γιαντς βρίσκεται σε δίλημμα. Τι προτιμά; Συνεργασία με τη Μέρκελ για να αποκτήσει η χώρα επιτέλους κυβέρνηση, επιστροφή των Σοσιαλδημοκρατών στην αντιπολίτευση ή μήπως νέες εκλογές με κίνδυνο ένα ακόμα χαμηλότερο ποσοστό για το κόμμα της; Η 29χρονη ιστορικός πάντως ανήκει στα μέλη που δεν είναι 100% βέβαια ότι θα ψηφίσουν εν τέλει κατά του μεγάλου συνασπισμού.

Πέτερ Χίλε / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle