Skip to main content

Θεοδωράκης: Κανείς να μη γίνεται υπουργός χωρίς ένσημα μιας πενταετίας

Ανοιχτή προεκλογική εκδήλωση του Ποταμιού στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Τι είπε για ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Λαφαζάνη. Μπλουζάκι του Ποταμιού αγόρασε ο Μπουτάρης.

Επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης απόψε από τη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Θεοδωράκης απάντησε σε ερωτήματα δημοσιογράγων, μιλώντας για ´θράσος´ Τσίπρα, για ´βολέματα και ρουσφέτια´ Σκουρλέτη, αλλά και για το ´παλιό´ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Επιτέθηκε ακόμη και στον επικεφαλής της Λαϊκης Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, που ήταν αρμόδιος για τις αποκρατικοποιήσεις και ήθελε κρατικά ακόμη και τα περίπτερα´... Για τους ΑΝΕΛ είχε το χαρακτηρισμό "ακροδεξιοί".

Ο κ. Θεοδωράκης ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματός του για μια σειρά πολιτικών ζητημάτων (παιδεία, διαφάνεια, διαφθορά, διαπλοκή, αποκρατικοποιήσεις, μεταναστευτικό, αγρότες κτλ.).

´Τα προβλήματα είναι δικά τους δημιουργήματα, οι λύσεις οφείλουν να είναι δικές μας´, επισήμανε.

Επίκεντρο πάντως της κριτικής του ήταν πάντως ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ επέμεινε στη συμμαχία την επομένη των εκλογών με όλες τις υγιείς δυνάμεις, ανεξαρτήτως κόμματος.

´Αυτο το μνημόνιο μπορεί να μην είναι το τελευταίο´, προειδοποίησε ο κ. Θεοδωράκης. Ανακοίνωσε τέσσερα μέτρα για την επιχειρηματικότητα και τον ανταγωνισμό της ελληνικής οικονομίας.

Επιτέθηκε σε τεχνοκράτες του κομματικού σωλήνα και ανεπάγγελτους πολιτικούς. Θα προτείνει, είπε, να μη γίνεται υπουργός κάποιος που δεν έχει συμπληρώσει πέντε χρόνια ένσημα στον ιδιωτικό τομέα ή στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανακοίνωσε τις προτάσεις του κινήματος για εξυγίανση και εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος, αλλά και για την τόνωση της οικονομίας:

- Κανείς να μην μπορεί να γίνεται υπουργός αν δεν έχει τουλάχιστον πέντε χρόνια ένσημα στον ιδιωτικό τομέα ή ανάλογη υπηρεσία στο δημόσιο όπου όμως θα έχει μπει νόμιμα μέσω ΑΣΕΠ και όχι από το παράθυρο. «Αυτή είναι η συγκεκριμένη πρόταση μας και περιμένουμε απάντηση. Να σταματήσουν να κυβερνούν οι άεργοι, τα παιδιά του κομματικού σωλήνα, οι θλιβεροί στρατηγοί των κομματικών μηχανισμών. Κατάργηση της ισοβιότητας του Βουλευτή. Ανώτερο όριο 2 συνεχόμενες τετραετίες και συνολικά 4 θητείες σε όλη του την ζωή. Και βέβαια καμία σύνταξη από τη Βουλή – σύνταξη παίρνεις από το επάγγελμά σου», σχολίασε.

- Κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα που παίρνει 20% και του «χαρίζουν» το 1/6 της Βουλής και σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών για να πάψουν να παζαρεύουν με τους βουλευτές οι καναλάρχες. Όπως είπε, πρέπει «να σταματήσουμε να παίζουμε καθυστέρηση με εκλογές και δημοψηφίσματα, και να κυβερνήσουμε τη χώρα. Οι εκατοντάδες χιλιάδες των ανέργων και οι εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σβήνουν, για μας δεν είναι αόρατοι».

- Κατάργηση του ισοπεδωτικού τέλους επιτηδεύματος εκατοντάδων χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών.

- Απαλλαγή από την υποχρέωση του ΦΠΑ επιχειρήσεων με τζίρο κάτω από 30.000 ευρώ κάτι που ήδη ισχύει με μεγαλύτερα όρια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν χώρες της Ευρωζώνης που έχουν καταργήσει το φόρο στις επιχειρήσεις που κάνουν τζίρο κάτω από 90.000 ευρώ.

- Άμεση απόφαση για ελεύθερες και χωρίς κανένα φόρο μεταβιβάσεις των ακινήτων. Δεν υπάρχει άλλη λύση αυτή τη στιγμή στην «παγωμένη» αγορά παρά να απαλλαχθεί αυτή η περιουσία από το φόρο για να μπορέσει να κινηθεί, κατά τον επικεφαλής του Ποταμιού. Ο ΕΝΦΙΑ να πάει στους δήμους «για να έχουμε μια δικαιότερη εφαρμογή του, και με κοινωνικά κριτήρια, όπως επίσης και αντίστοιχη μείωση των κρατικών κονδυλίων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 4 δις είναι ο ΕΝΦΙΑ, 4 δις παίρνουν και οι δήμοι από το δημόσιο».

- Να ολοκληρωθούν όλες τις αποκρατικοποιήσεις με ανοιχτές και διάφανες διαδικασίες μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας κυβέρνησης. «Μόνο έτσι θα βρουν δουλειά χιλιάδες άνεργοι», απεφάνθη. 

- Να επιστρέψει άμεσα χωρίς ελέγχους ο ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις που έχουν «λευκό μητρώο». Όπως υποστήριξε, χωρίς εξαγωγές δεν θα αναστηθεί ποτέ η χώρα.

- Κίνητρα για να διαθέτουν οι αγρότες όλη τους την παραγωγή μέσα από ομάδες αγροτών και νέους συνεταιρισμούς όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Για να σταματήσει το παραγοντιλίκι και να υπάρχει διάφανη εμπορική δραστηριότητα των παραγωγών, χωρίς «παράσιτα», εξήγησε ο ίδιος.

- Άμεση αναθεώρηση του άδικου τρόπου διανομής των 2 δις της ενιαίας ενίσχυσης που φτάνουν από την Ευρώπη σε όλους τους παραγωγούς και όχι κυρίως «στους πονηρούς». 

- Πρότυπα σχολεία σε όλες τις φτωχές περιοχές της χώρας. 

- Διαφθορά και διαπλοκή. Ενιαία αρχή προμηθειών όπου σταδιακά θα μεταφερθούν όλες οι αποφάσεις για τις προμήθειες και τα δημόσια έργα. Να μην είναι ο υπουργός που αποφασίζει αφού πρώτα συνεννοείται με αυτούς που πρέπει για να εξασφαλίσει το πολιτικό του μέλλον.

´Δεν έχουμε καμιά κάψα να κυβερνήσουμε θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι. Είμαστε αναγκασμένοι να συνεργαστούμε υπό όρους´, σημείωσε.

Παρών στην εκδήλωση και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος αγόρασε μάλιστα και μπλουζάκι του Ποταμιού των δέκα ευρώ... και πήρε δώρο την κόκκινη Βίβλο του Ποταμιού´.

´Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για μένα στην πολιτική. Είπα θα μείνω δέκα χρόνια. Θα με ανεχτείτε λοιπόν άλλα δυο´, επισήμανε ο κ. Θεοδωράκης, χαρακτηρίζοντας ´μαντρωμένους ψηφοφόρους´, από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.