Skip to main content

Θεοδωράκης: Ούτε κατά διάνοια με ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι επικίνδυνοι

Δεν είμαι δεκανίκι ούτε της ΝΔ ούτε κάποιου άλλου, είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού από ΔΕΘ - «Καραγκιοζιλίκια όσα κάνει η κυβέρνηση με τις επενδύσεις»

Με... καμπάνια για την υποψηφιότητά του για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς στο φόντο της συνέντευξης τύπου του στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ, μίλησε σήμερα στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. «Γίνε το κέντρο της αλλαγής - προχωράμε, ενώνουμε, νικάμε», είναι το σύνθημα που κοσμεί το background της συνέντευξης, σε ενα πρωτότυπο σκηνικό, το οποίο επιλέχτηκε από τον ίδιο τον κ. Θεοδωράκη, επειδή «δεν μπορώ να μιλάω καθιστός».

Παρόντες ήταν τα στελέχη από την ομάδα στήριξης της υποψηφιότητας Θεοδωράκη για τον φορέα του κεντρώου χώρου, όπως τον χαρακτηρίζουν.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Θεοδωράκης θυμήθηκε τη συμβουλή του πατέρα του: «Κοίταξε να είσαι στη ζωή σου ευτυχισμένος και χρήσιμος».

Νέος φορέας

Ο ίδιος είπε ότι πιστεύει πως θα είναι χρήσιμος στην ηγεσία ενός μεγάλου φορέα του κέντρου. «Πώς και πόσο μεγάλο θα είναι αυτό το νέο προοδευτικό κίνημα είναι αυτό που θα καθορίσει», συνέχισε, «τη μετέπειτα στάση μου». Στοίχημα είναι ένα μεγάλο κίνημα αλλαγής, που δεν θα ειναι τσόντα στο πολιτικό σκηνικό.

Τόνισε, ακόμη, πως ο πατριάρχης ουσιαστικά του κεντρώου χώρου ειναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Χαρακτήρισε εθνικολαϊκιστικό μόρφωμα, «εξαιρετικά επικίνδυνο», την κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κατέστησε, δε, σαφές πως με την κυβέρνηση δεν πρέπει να συμπράξει σε καμιά περίπτωση η νέα κεντρώα παράταξη. Όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρξει και να συμβάλει σε αυτήν την ακυβερνησία ο νέος φορέας, δείχνοντας ουσιαστικά τον δρόμο της μετεκλογικής συμπόρευσης με τη ΝΔ για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Χρυσός και επενδύσεις

Για την επένδυση χρυσού, τόνισε πως εφόσον διασφαλίζεται ότι δεν επιβαρύνει το περιβάλλον η επένδυση, τότε πρέπει η κυβέρνηση να άρει τις οποίες αντιδράσεις και να επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας της με κάθε τρόπο.

«Ας αποφασίσουν οι επιστήμονες και να μην κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από το κομματικό της όφελος», είπε. «Οι δουλειές», σημείωσε, «ειδικά αυτή την περίοδο είναι αναγκαίες» και «το σημαντικότερο είναι ότι δεν μπορούν να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας».

«Δεν είμαι στο πλευρό κανενός επιχειρηματία. Συγκρουστήκαμε με επιχειρηματικές συμπεριφορές ως Ποτάμι. Στην περιοχή εκείνη της Χαλκιδικής υπήρχε πάντα μεταλλευτική δραστηριότητα. Ως εκ τούτου, η μεταλλευτική δραστηριότητα και ο τουρισμός μπορούν να συνυπάρξουν. Η επιστήμη λέει "ναι"», επισήμανε.

Στο Ιόνιο και τη νότια Κρήτη η κυβέρνηση επέτρεψε να πάμε σε εξορύξεις. Με την επιστήμη μπορούμε να τα συνδυάσουμε όλα. Όχι ακούγοντας τους ακριβοπληρωμένους συμβούλους τύπου Καρανίκα, αλλά ακούγοντας τους ειδικούς», πρόσθεσε και ζήτησε να γίνει εξόρυξη και να παρακολουθείται συνεχώς κι από τις οργανώσεις κι από τα υπουργεία.

Ζήτησε, παράλληλα, να ασχοληθεί με την υπόθεση σοβαρά ο κ. Σταθάκης. «Παραπέμποντας την υπόθεση στη διαιτησία, την παραπέμπει στις καλένδες, με τον γραφειοκρατικό βούρκο που υπάρχει. Ο κ. Σταθάκης να αναλάβει το βάρος της απόφασης ή να προχωρήσει την επένδυση ή να τη σταματήσει», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.

«Με θλίβει», τόνισε, «να βλέπω ότι παραμένει ο Καρανίκας ακόμη στη θέση του. Πέρα από τις χυδαιότητες, χρησιμοποίησε και ψεύτικες φωτογραφίες που συνέδεσε με την επένδυση, όταν αυτές ήταν από παλαιότερες πλημμύρες στην περιοχή. Είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού...», εξήγησε και πρόσθεσε πως και ο τομέας της υγείας κατρακυλάει: «Και ο Πολάκης διώχνει επενδύσεις».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού συνέχισε λέγοντας πως «δεν είναι δεκανίκι κανενός, πόσω μάλλον της ΝΔ». «Δεν χρωστάμε σε κανέναν, δεν έχουμε προστάτες και είμαστε σε σύγκρουση με τον συντηρητισμό του παρελθόντος. Είμαστε απέναντι στον συντηρητισμό, αλλά και στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το τι θα κάνουμε εξαρτάται μόνο από το συμφέρον των πολιτών. Σε αυτούς λογοδοτούμε κι όχι σε προστάτες, μηχανισμούς και συμφέροντα», διευκρίνισε.

«Οι εκλογές στον νέο φορέα δεν είναι πασαρέλα, πρέπει να αναμετρηθούμε με τις απόψεις μας», τόνισε και ζήτησε από τους συνυποψηφίους του να απαντήσουν τι κόμμα και τι χώρα θέλουν. «Να γίνει ένα πραγματικό ντιμπέιτ απόψεων στην κοινωνία», είπε.

«Ένας θα είναι ο κριτής και ένας μπορεί να εγγυηθεί το κίνημα. Αυτός δεν είναι η Φώφη και ο Σταύρος, είναι ο κεντρώος πολίτης. Αν ψηφίσουν πάνω από 200.000 άνθρωποι τότε μιλάμε για έναν φορέα ισχυρό, για ένα μεγάλο κίνημα», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε καραγκιοζιλίκι αυτό που γίνεται με τις επενδύσεις «που έρχονται και δεν έρχονται, που γίνονται και δεν γίνονται», φέρνοντας ως παραδείγματα το Ελληνικό, την Κέρκυρα, τα αεροδρόμια, τις ανεμογεννήτριες, τον χρυσό.

Επέρριψε βαριές ευθύνες στα κόμματα για την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια και ζήτησε να δεσμευτούν οι αρχηγοί των κομμάτων να αποσύρουν από τα πανεπιστήμια τους «κομματικούς γκαουλάιτερ, τις κομματικές στρατιές». «Η πολιτική δραστηριότητα μπορεί να ειναι ελεύθερη στα πανεπιστήμια, όχι όμως και η κομματική», εξήγησε.

Ο κ. Θεοδωράκης ρωτήθηκε και για την κατάσταση της υγείας του (!), λέγοντας πως είναι καλά, χωρίς να έχει ξεμπερδέψει με τον καρκίνο, «που είναι μια διαρκής μάχη», αλλά, όπως είπε, με τον υγιεινό τρόπο ζωής που κάνει «δεν έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή ιατρικής παρακολούθησης».

Στον νέο φορέα χωρούν όλοι οι λογικοί και τολμηροί άνθρωποι που θέλουν λύσεις, σημείωσε, χωρίς να ειναι μείζον αν είναι κεντροδεξιοί ή κέντροαριστεροί. «Ο ανθρωπισμός είναι η ταυτότητα ενός κινήματος στο κέντρο», σημείωσε.

«Στις επόμενες εκλογές δεν θα υπάρχει υποψήφιος από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΣΥ, αλλά από τον νέο φορέα, που θα είναι ένα νέο κόμμα, με νέα όργανα, καταστατικό, πολιτικές θέσεις κτλ., που θα έχουν τη σφραγίδα του υποψήφιου που θα κερδίσει στη μάχη για την ηγεσία του νέου φορέα. Ως φορεις όμως τα κόμματα θα παραμείνουν», συνέχισε.

Όπως είπε, «αν ο κ. Καμίνης ήταν ηγέτης του "Ναι", εγώ και τα στελέχη του Ποταμιού ήμασταν στρατιώτες του, σε μια μάχη που την κερδίσαμε».

Ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για ενωτικό σχέδιο της επόμενης μέρας στο νέο κόμμα του κέντρου, «με όργανα όμως από την κοινωνία κι όχι με απεσταλμένους των κομμάτων και των μηχανισμών τους». «Θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα και στα πρόσωπα. Χρήσιμη, αλλά όχι αρκετή η εμπειρία, χρειάζονται νέα πρόσωπα κάτω των 40 ετών. Απαιτείται ριζική ανανέωση», πρόσθεσε.

«Ο νέος φορέας», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, «δεν θα πρέπει να δημιουργεί χρέη». «Δεν μπορούμε να έχουμε χρεωκοπημένα κόμματα και πλούσιους αρχηγούς. Οι αρχηγοί να εγγυώνται με την προσωπική τους περιουσία τα χρέη των κομμάτων τους», υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, «παγκόσμια πρωτοτυπία» την ίδρυση κόμματος μετά την εκλογή του αρχηγού του, κάτι που ο ίδιος το θεωρεί θετικό.

«Αν ψηφίσουν μόνο οι κομματικοί μηχανισμοί θα ηττηθούμε, αν ψηφίσει πολύς κόσμος, θα στηρίξει τόλμη, λογική και μεταρρυθμίσεις», είπε.

ΟΑΣΘ

Αναφερόμενος στην ΟΑΣΘ, ο κ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε την επανακρατικοποίησή του «παλιό κακό δρόμο», που «δεν θα αντέξει πολύ».

Μάλιστα, ο ίδιος είπε πως η προηγούμενη κακή λειτουργία του Οργανισμού θα έπρεπε να διορθωθεί με έναν ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό και όχι με τη μετατροπή του σε δημόσιο.