Skip to main content

Θεοδωράκης: Σύνθετη ονομασία με μία λέξη στη σλαβική διάλεκτο

Μπορούμε να πάμε σε πολλές εκδοχές που θα είναι πολύ καλύτερες από το «Βόρεια» και το «Άνω Μακεδονία», ανέφερε, μετά το πέρας της συνάντησης με Τσίπρα

Σύνθετη ονομασία «που θα είναι μία λέξη, αμετάφραστη, στη σλαβική διάλεκτο, έναντι όλων», παράλληλα με συγκεκριμένες εγγυήσεις της ΠΓΔΜ ότι εγκαταλείπει τον αλυτρωτισμό, πρότεινε ως λύση στο θέμα ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Μπορούμε να πάμε σε πολλές εκδοχές που θα είναι πολύ καλύτερες από το "Βόρεια" και το "Άνω Μακεδονία"», τόνισε κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ πρόσθεσε ότι κύριο θέμα παραμένουν οι διατάξεις του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Όπως είπε, αν αυτή η συμφωνία υπάρξει, θα είναι κερδισμένη η περιοχή και οι επόμενες γενιές.

«Έχουμε μία κρυστάλλινη άποψη επί του θέματος από πολύ νωρίς για το Μακεδονικό. Αν και οι υπόλοιποι είχαν καθαρή θέση θα ήταν πιο εύκολα τα πράγματα», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται κυρίως στη διγλωσσία της κυβέρνησης.

Παράλληλα, χαρακτήρισε επικίνδυνο και γελοίο να εμφανίζει διαφορετική γραμμή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Εδώ που φτάσαμε είναι απαραίτητη η ενημέρωση του κόσμου. Να καταλάβουν τι κερδίζουν οι Έλληνες από μια σωστή λύση», ανέφερε.

«Υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα. Κυρίαρχο είναι το θέμα των διατάξεων του συντάγματος της FYROM, όπου υπάρχουν αλυτρωτικές διατάξεις. Υπάρχει διάθεση, αλλά μέχρι να φτάσουμε σε αποφάσεις που θα πούμε ότι πάμε για μία νέα εποχή, υπάρχει απόσταση. Ο Τσίπρας φέρνει με μεγάλη καθυστέρηση το θέμα προς συζήτηση. Έπρεπε να είχαμε συζητήσει τον Σεπτέμβριο», τόνισε και πρόσθεσε:

«Είναι επικίνδυνο, εκτός από γελοίο, να υπάρχει μία κυβερνητική γραμμή και μία άλλη γραμμή, εκείνη του υπουργού Αμύνης. Αυτό μας έφτασε εδώ. Υπάρχουν λύσεις πολύ καλύτερες από το Βόρεια Μακεδονία. Μπορεί να είναι μία λέξη και όχι δύο στη σλαβική διάλεκτο. Το ένα ζήτημα είναι η ονομασία και το άλλο οι δεσμευτικές εγγυήσεις, που θα δείχνουν ότι οι αλυτρωτικές διατάξεις θα έχουν απαλειφθεί. Όλοι υπερασπίζονται την εθνική γραμμή, αλλά το τι γίνεται στις συναντήσεις, κανείς δεν ξέρει. Είναι γελοίο ο υπουργός Αμύνης να διαφοροποιείται. Αυτό δίνει έδαφος σε ακραία στοιχεία στην κοινωνία να διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα, σπάζοντας την εθνική ενότητα που είναι απαραίτητη».