Skip to main content

Τσίπρας: Ακόμη 25 Κέντρα Υγείας μέχρι τέλος του έτους στη Θεσσαλονίκη

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα λειτουργήσουν σε ολόκληρη τη χώρα, 239 μονάδες σαν το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου του Ευόσμου, είπε ο πρωθυπουργός

Συνολικά 239 μονάδες, παρόμοιες με το Κέντρο Υγείας Ευόσμου και με 3.000 γιατρούς θα έχουν τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του έτους, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργό Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του από τη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν αναπτυχθεί 25 παρόμοιες μονάδες Υγείας (10 σε Εύοσμο και Κορδελιό, 7 στην Τούμπα, 5 σε Αμπελοκήπους και Μενεμένη και 3 στην Τριανδρία), σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση είναι ήδη τεχνικά και θεσμικά έτοιμη ώστε οι πρώτες 60 τοπικές μονάδες υγείας να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το καλοκαίρι ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα τεθούν σε λειτουργία, σε ολόκληρη τη χώρα, 239 μονάδες σαν το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου του Ευόσμου.

Ανέφερε ακόμη ότι «οι παρεμβάσεις αυτού του τύπου θα έπρεπε να έχουν γίνει την εποχή που είχαμε πλεονάσματα και όχι ελλείμματα, την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, του Χρηματιστηρίου και των εξοπλιστικών για να μην ξεχνάμε και ποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα».

Ωστόσο, συνέχισε «η εμβληματική αυτή μεταρρύθμιση γίνεται σε μία περίοδο κρίσης και παρά το γεγονός ότι «κυβερνούμε σε συνθήκες αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής και με το πιστόλι στον κρόταφο».

«Γνωρίζετε ότι κυβερνάμε με το πιστόλι στον κρόταφο, ωστόσο πιάνουμε τους στόχους για να ασκούμε κοινωνική πολιτική και να τα βάλουμε με την διαφθορά που υπήρχε», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε βαθιά αισιόδοξος ότι τούτες τις μέρες «περνάμε τον τελευταίο δύσκολο κάβο».

«Έχω την πεποίθηση και τη βαθιά αισιοδοξία ότι τούτες τις μέρες περνάμε τον τελευταίο δύσκολο κάβο και σε πολύ λίγο καιρό οι πολίτες, ο καθένας από μας, με τις μεγάλες θυσίες που έχει κάνει, θα μπορεί να δει πού οδηγεί αυτός ο δύσβατος δρόμος», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Επτά χρόνια τώρα δεν βλέπουμε πού οδηγεί. Σήμερα για πρώτη φορά μπορούμε να δούμε ότι υπάρχει ορίζοντας, υπάρχει προοπτική».

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι με την αλλαγή του κλίματος και παρά τις καθημερινές «σειρήνες των ΜΜΕ», ο κόσμος θα αρχίσει να βλέπει με πιο καθαρή ματιά μικρά, αλλά ουσιαστικά αποτελέσματα στην καθημερινότητά του.  

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι στον δρόμο προς τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη το πρώτο μέλημα της κυβέρνηση θα είναι η στήριξη του κοινωνικού κράτους.

«Η αναβάθμιση αυτού του κέντρου υγείας εντάσσεται σε ένα σχέδιο, μια μεταρρύθμιση, με την δημιουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «Η θέσπιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι μια επαναστατική μεταρρύθμιση γιατί αλλάζει ριζικά το χάρτη της δημόσιας Υγείας».

Η θέσπιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι μια μεταρρύθμιση με κοινωνικό πρόσημο, είπε, προσθέτοντας ότι βασική δέσμευση της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της δυνατότητας και του τελευταίου πολίτη να έχει πρόσβαση σε ένα αξιοπρεπές σύστημα υγείας.

Ακόμη, υπογράμμισε πως προτεραιότητα σε αυτή τη μεταρρύθμιση είναι «οι λαϊκές περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός έκανε και αναφορά... στον ΠΑΟΚ, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας.

«Στη ΝΔ τα βλέπουν όλα πέτσινα. Πέτσινο το σύστημα Υγείας, πέτσινο το κύπελλο του ΠΑΟΚ», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προκαλώντας τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες του κόσμου.

Αναφερόμενος στο «πάρτι» στο χώρο της Υγείας των περασμένων ετών διαβεβαίωσε ότι «όλα θα έρθουν στο φως», ενώ πρόσθεσε ότι κυβέρνηση δίνει «μάχη μέρα με τη μέρα» με το «βαθύ σύστημα της διαπλοκής».

«Μπορεί κάποιοι να νομίζουν ότι τα πλουσιοπάροχα πάρτι και οι εποχές αυτές είναι περασμένες, δεν είναι όμως ξεχασμένες γιατί όλα αυτά έγιναν στην πλάτη των Ελλήνων», σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση «δίνει τεράστιες μάχες» στο χώρο της Υγείας, παραπέμποντας στη λειτουργία του νοσοκομείου Σαντορίνης, το οποίο, όπως υποστήριξε, «κρατούσαν κλειστό αυτοί που ήθελαν να πριμοδοτήσουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στο νησί». Ομοίως, συμπλήρωσε, αυτοί που αντιστέκονται σθεναρά στη λειτουργία των χειρουργείων στη Ζάκυνθο «είναι αυτοί που έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την ενίσχυση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων».

Κατά την άφιξη του πρωθυπουργού στο σημείο, πολίτες έσπευσαν να τον χαιρετήσουν και αυτός τους ασπάστηκε με προθυμία.

Στο σημείο βρίσκεται και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για την προσπάθεια της κυβέρνησης να αναδιοργανώσει τη δημόσια Υγεία και να ηθικοποιήσει το σύστημα, τονίζοντας ότι «δίνουμε σήμα ότι η περίοδος της εγκατάλειψης της δημόσιας υγείας έχει κλείσει οριστικά».

«Με τη δημιουργία 239 δομών υγείας, σε περιοχές με τις μεγαλύτερες δυσκολίες, αποδεικνύουμε ότι μπορούμε στο ίδιο μνημονιακό πλαίσιο, να μεροληπτούμε υπέρ των πολιτών αυτής της χώρας. Το σύστημα μέχρι στιγμής ήταν πολύ νοσοκομειοκεντρικό. Οι νέες δομές θα φέρουν μια νέα κουλτούρα στο σύστημα υγείας».

Σύμφωνα με τον υπουργό, το Κέντρο Υγείας Ευόσμου είναι «ένα εξαιρετικό κέντρο υγείας με πολλές δυνατότητες, καλά εκπαιδευμένο προσωπικό και το ενισχύουμε με ακόμη πέντε επικουρικούς γιατρούς. Αυτή η πολιτική θα συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της δημοκρατίας».

Νωρίτερα προκλήθηκε μικροένταση όταν ομάδα μελών της ΛΑΕ Ευόσμου προσπάθηκαν να πλησιάσουν το σημείο και η αστυνομία τους απέτρεψε. (Δείτε εδώ)