Skip to main content

ΘΕΣγάλα: Με τα ΑΤΜ γάλακτος κατεβαίνει το 2016 στην Αθήνα

Ολοκληρώθηκε η μονάδα παστερίωσης του συνεταιρισμού στη Λάρισα. Έτος επέκτασης του δικτύου το 2016, με καταστήματα σε Αθήνα αλλά και σε Θεσσαλονίκη.

Αναπτυξιακά θα συνεχίσει την πορεία του και το 2016 ο αγελαδοτροφικός συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα- ΠΙΕς, παρά τα capital controls που τον ανάγκασαν να διαθέσει πολύ μεγάλο μέρος των κερδών της τελευταίας χρήσης για την ολοκλήρωση της μονάδας παστερίωσης, στη Φαλάνη Λάρισας, παρότι η επένδυση των 3 εκατ. ευρώ ήταν ενταγμένη στον αναπτυξιακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, το ΘΕΣγάλα, το 2016 σχεδιάζει επέκταση στην αγορά των Αθηνών με αρκετά καταστήματα, ενώ πρόκειται να προσθέσει 2 έως 3 σημεία πώλησης φρέσκου γάλακτος στη Θεσσαλονίκη - ανατολικά επί της Βασ. Όλγας και δυτικά στη Σταυρούπολη- αλλά και 1 ακόμη κατάστημα στη Λάρισα, στη περιοχή της Νέας Πολιτείας. Η περαιτέρω επέκταση του δικτύου εκτιμάται ότι θα απαιτήσει επενδύσεις της τάξης των 500.000 ευρώ και πλέον.

Ο Συνεταιρισμός που ιδρύθηκε το 2010, από Θεσσαλούς αλλά και Μακεδόνες παραγωγούς, με τα πολυσυζητημένα και επιτυχημένα εμπορικά ΑΤΜ φρέσκου γάλακτος, σήμερα αριθμεί 17 καταστήματα στη Θεσσαλονίκη και 16 στη Λάρισα, ενώ στόχος είναι η επέκτασή του σε νέες περιοχές και, η επέκταση σε νέα προϊόντα.

Η πληροφορία για επέκταση στην Αθήνα είναι έγκυρη αν και δεν επιβεβαιώνεται, αλλά ούτε και διαψεύδεται στη παρούσα φάση από τον υπεύθυνο επικοινωνίας κ. Γιάννη Γιαννακόπουλο.

Ο ΘΕΣγάλα - ΠΙΕς άντεξε το βάρος των capital controls που «ψαλίδισαν» την κερδοφορία στις 60.000 ευρώ στη χρήση 2014-2015, από τις 600.000 ευρώ προ φόρων, της προηγούμενης. Ολοκλήρωσε εχθές την εγκατάσταση του εξοπλισμού στη μονάδα παστερίωσης και από εβδομάδα αρχίζει τη δοκιμαστική λειτουργία έτσι ώστε να μπει σε κανονική λειτουργία στα μέσα Ιανουαρίου 2016.

Τα 100 μέλη του συνεταιρισμού, με δύναμη 55 μονάδων και παραγωγή 120 τόνων φρέσκων γάλακτος, διαθέτουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους στη γαλακτοβιομηχανία και μόλις το 15% στο δίκτυο του ΘΕΣγάλα. Συνεπώς υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης μεγαλυτέρων ποσοτήτων για την ανάπτυξη του δικτύου λιανικής με τα ΑΤΜ φρέσκου γάλακτος και, τυροκομικών.

Σημειώνεται ότι το Νοέμβριο ο ΘΕΣγάλα έκανε το άνοιγμα σε μία νέα ομάδα προϊόντων, στα τυροκομικά, βάζοντας στην αγορά δύο τύπους συσκευασμένων τυριών σε τέσσερις συσκευασίες, το λευκό τυρί και το ημίσκληρο κίτρινο. Τα προϊόντα αυτά προστέθηκαν στο λευκό πλήρες και light φρέσκο γάλα όπως και στο κακάο.

Ο Συνεταιρισμός, μέχρι σήμερα, έχει επιλέξει να μην εντάξει το γιαούρτι στα προϊόντα του για λόγους πολιτικής με τις συνεργαζόμενες βιομηχανίες, ενώ επίσης έχει επιλέξει το μη ανταγωνισμό με άλλες συνεταιριστικές επιχειρήσεις, οπότε και δεν έχει μπει στα γεωγραφικά «χωράφια» της ΤΡΙΚΚΗΣ των Τρικάλων, αλλά και της Βολιώτικης ΕΒΟΛ.

Στη τελευταία χρήση 2014-2015 οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν κοντά στα επίπεδα της προηγούμενης χρήσης, δηλαδή στα 27 εκατ. ευρώ, παρά την ένταξη στο δίκτυο πολλών σημείων πώλησης.

«Η διαμόρφωση των πωλήσεων στα ίδια περίπου επίπεδα οφείλεται στο ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των μελών μας διατίθεται στη βιομηχανία και μόνο μικρό μέρος απευθείας στη λιανική. Εκτιμούμε ότι μεγαλύτερη αύξηση θα καταγραφεί όταν ο Συνεταιρισμός, με την ανάπτυξη του δικτύου και περισσότερα προϊόντα, θα εγγράφει τα ωφέλη από την είσοδο στην αγορά της λιανικής», είπε ο κ. Γιαννακόπουλος.

Σε ό,τι αφορά στη κερδοφορία, αυτή συμπιέστηκε αφενός από την επένδυση στη Φαλάνη  και, αφετέρου  από την ανάπτυξη του δικτύου, αφού μέσα σε ένα χρόνο ουσιαστικά στήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου στη Θεσσαλονίκη.  

Να σημειωθεί ότι ο εξοπλισμός ενός ΑΤΜ/καταστήματος, έχει κόστος 25.000 ευρώ ενώ η συνολική επένδυση για ένα κατάστημα ανέρχεται μεταξύ 40.000 - 60.000 ευρώ.