Skip to main content

Θέσεις εργασίας μέσα από την πολιτιστική κληρονομιά

Σεμινάριο της ΠΕΔΚΜ στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, με σημαντικά στοιχεία για τις δυνατότητες αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς εν όψει 2018

Θέσεις εργασίας από την πολιτιστική κληρονομιά; Ναι, και μάλιστα σε αριθμό υπολογίσιμο. Αρχαιολόγοι, ιστορικοί, μουσειολόγοι, διαχειριστές πολιτιστικής κληρονομιάς, λαογράφοι, ιστορικοί, εθνογράφοι, που συνιστούν μια «ομάδα» 300.000 ατόμων σε όλη την Ευρώπη, απασχολούνται άμεσα στο συγκεκριμένο τομέα, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Σε αυτούς προσθέστε άλλα 7,8 εκατομμύρια εργαζόμενους που απασχολούνται έμμεσα με το συγκεκριμένο τομέα (τουρισμός κτλ.).

Όλα αυτά όμως αφορούν στην Ευρώπη εκτός Ελλάδας, όπου οι αντίστοιχοι αριθμοί (όχι μόνο ως απόλυτα νούμερα, αλλά και σε ποσοστιαίες αναλογίες) είναι πολύ μικρότεροι. Έρευνα του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πάντειου Πανεπιστημίου, που «χαρτογράφησε» την πολιτιστική δημιουργική βιομηχανία στη χώρα μας κατέγραψε συνολικά 110.000 άτομα να εργάζονται σ' αυτή, με το διόλου ευκαταφρόνητο συνολικό ετήσιο εισόδημα να ανέρχεται στα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ!

Η συγκεκριμένη βιομηχανία περιλαμβάνει κι άλλους κλάδους (γραφιστική, τέχνες, βίντεο, χορός κ.ά.) και αφήνει στην πολιτιστική κληρονομιά μόλις το 7% του συνολικού εισοδήματος.

Η Αφροδίτη Καμάρα, επικεφαλής της εταιρείας Time Heritage (προγράμματα διαχείρισης ψηφιακής κληρονομιάς), μίλησε σήμερα στο σεμινάριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα «Η τοπική αυτοδιοίκηση συναντά την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά, ιδέες και δράσεις γα το 2018 Ευρωπαϊκό έτος πολιτιστικής κληρονομιάς», στον δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη.

Η κ. Καμάρα δήλωσε αισιόδοξη ότι μπορούν να δημιουργηθούν πολλές δυνατότητες από την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία μπορεί να αφορά και σε δημοτικές δράσεις, που αφενός δεν απαιτούν πολλά έξοδα, αφετέρου έχουν πολλά οφέλη.

Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή τον ορισμό του 2018 ως ευρωπαϊκού έτους πολιτιστικής κληρονομιάς. «Πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι μόνο η αρχαιολογία, τα ιστορικά κτήρια, η τέχνη, η λογοτεχνία, τα ιστορικά τοπία αλλά και οι ιστορίες που λέμε στα παιδιά μας, το φαγητό που τρώμε, οι γλώσσες που μιλάμε και τα χειροτεχνήματα που φτιάχνουμε. Η πολιτιστική κληρονομιά δημιουργεί ταυτότητες που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να διχάζουν, στις περισσότερες όμως κτίζουν γέφυρες που ενώνουν τις κοινωνίες, τις ομάδες και τα άτομα», είπε η κ. Καμάρα.

Στο ίδιο σεμινάριο, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού ομίλου εδαφικής συνεργασίας «ΕΟΕΣ Αμφικτυονία», Βασίλης Ξένος ζήτησε από τους δήμους να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά εν όψει του επόμενου έτους και να της δώσουν υπερτοπικό και ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Στην προώθηση των προτάσεών τους είναι πρόθυμη να συμβάλει η «ΕΟΕΣ Αμφικτυονία».