Skip to main content

Θεσσαλονίκη: 32 μηχανήματα και 2.350 τόνοι αλατιού για τον αποχιονισμό

Πλήρη ετοιμότητα δηλώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη φετινή αποχιονιστική περίοδο. Εργολαβίες στο δήμο Θερμαϊκού με 42 μηχανήματα

Σε ακόμη μεγαλύτερη ετοιμότητα αναμένεται να είναι τη φετινή αποχιονιστική περίοδο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καθώς τα 32 μηχανήματα αποχιονισμού της Θεσσαλονίκης είναι σε πλήρη ετοιμότητα, έχουν γίνει οι απαραίτητες μισθώσεις, ενώ και οι ποσότητες αλατιού είναι επαρκείς.

Αυτό προέκυψε από τη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που κλήθηκε να επικυρώσει τον μειοδοτικό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για τη μίσθωση των μηχανημάτων αποχιονισμού της φετινής περιόδου.

Όπως είπε ο αρμόδιος διευθυντής, Απόστολος Γιάντσης, «είμαστε απολύτως καλυμμένοι μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο, διότι προχωρήσαμε εγκαίρως τις διαδικασίες και έχουμε αναδόχους για την κάλυψη και των 32 μηχανημάτων που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες όλου του νομού Θεσσαλονίκης. Επίσης ήδη στις αποθήκες της η Περιφέρεια έχει 750 τόνους αλατιού και έχει φροντίσει για επιπλέον 1.000, μαζί με το απόθεμα από την περσινή περίοδο. Παραγγείλαμε ωστόσο επιπλέον 650 τόνους για κάθε ενδεχόμενο, αλλά και για να συνδράμουμε πιθανές ανάγκες των άλλων περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας. Η ετοιμότητά μας είναι πλήρης».

Για τη μίσθωση των μηχανημάτων που θα είναι σε επιφυλακή με το πρώτο χιόνι το κονδύλι ανέρχεται σε 330.000 ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά στις προτεραιότητες αποχιονισμού στο νομό έχουν μπει οι δρόμοι που οδηγούν στα νοσοκομεία, διότι εξυπηρετούν και ανάγκες των γειτονικών νομών, το αεροδρόμιο «Μακεδονία», η περιφερειακή οδός και το εθνικό οδικό δίκτυο.

Δήμος Θερμαϊκού

Την ίδια ώρα στο Δήμο Θερμαϊκού, που επλήγη από πλημμύρες και έχουν καταγραφεί πολλές καθιζήσεις, ο κ. Γιάντσης είπε ότι εργάζονται για την αποκατάσταση όλων των ζημιών 42 μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να προλάβουν να ολοκληρώσουν τις εργασίες προτού υπάρξουν άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα και κυρίως χιονοπτώσεις.

Εργολαβίες, σύμφωνα με τον ίδιο, σε εξέλιξη είναι στο Αγνάντι Επανομής, στο Κέντρο Υγείας, στην Ιχθυόσκαλα Ν. Μηχανιώνας, αλλά και σε σημεία τα οποία εμφανίζουν έντονη καθίζηση. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Γιάντσης, παρά την υπόσχεση της κυβέρνησης για τη διάθεση 16 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών και την πληρωμή των συγκεκριμένων εργολαβιών, ακόμη δεν έχει δοθεί ούτε ευρώ...