Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Από Δεκαπενταύγουστο οι απαντήσεις για τη δυσοσμία

Έρχονται ποινές για όσους την προκαλούν - Στο μικροσκόπιο 50 χημικές ενώσεις για το ποια προκαλεί το πρόβλημα - Μοναδικός στην Ελλάδα ο εξοπλισμός

Μετά το Δεκαπενταύγουστο, αλλά πάντως μέσα στο καλοκαίρι, θα έχουν οι αρμόδιοι τις πρώτες ξεκάθαρες ενδείξεις για τις χημικές ενώσεις που προκαλούν τη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Αυτό ανακοίνωσε στη σημερινή συνέντευξη τύπου για το θέμα της δυσοσμίας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στο ερευνητικό πρόγραμμα, που υλοποιεί η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, το ΑΠΘ και τα ΕΛΠΕ και τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος σ' αυτό το τεράστιο πρόβλημα της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη. Έχουμε ταχθεί σ' αυτό το στόχο και θα τον πετύχουμε. Δεν είναι δυνατόν, το 2017, οι πολίτες της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας να συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από ένα τέτοιο πρόβλημα, επειδή η Πολιτεία επί δεκαετίες δεν έκανε τίποτα για να το αντιμετωπίσει».

Στην ουσία δύο είναι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν για να βρεθεί ποια ή ποιες ουσίες προκαλούν τη δυσοσμία, να εντοπιστεί η πηγή ή οι πηγές που την προκαλούν, να διαπιστωθεί αν υπάρχει επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία και να επιβληθούν μέτρα και ποινές στους ρυπαντές:

1.Ερευνητικό πρόγραμμα 18 μηνών με εξειδικευμένο εξοπλισμό, μοναδικό στην Ελλάδα, που θα κάνει συνεχείς δειγματοληψίες στη δυτική Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα θα τρέξει το αρμόδιο Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ. Ο εξοπλισμός ολοκληρώνεται (με δωρεά από τα ΕΛΠΕ) μέχρι το τέλος του μήνα. Θα χρειαστεί ένας μήνας εκπαίδευσης του προσωπικού που θα τον χειρίζεται και ακολούθως θα αρχίσουν οι μετρήσεις. Όπως είπε η διευθύντρια του Εργαστηρίου, καθηγήτρια, Ντίνα Σαμαρά, οι ενώσεις στις οποίες θα γίνει στόχευση και πιθανώς προκαλούν τη δυσοσμία είναι 50. Θα διαμορφωθεί έτσι το χημικό προφίλ της δυσοσμίας και ακολούθως θα είναι δυνατός ο εντοπισμός των πηγών που την προκαλούν.

2.Αναβάθμιση σταθμού μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Κορδελιό, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, ώστε να είναι σε θέση να μετρά και δύσοσμους αέριους ρύπους.

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε από τους αντιπεριφερειάρχες, Βούλα Πατουλίδου και Κώστα Γιουτίκα, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ξεπεράστηκαν πολύ γρήγορα, το πρόβλημα πιθανώς προέρχεται από μεθάνιο ή μεθανιούχες ενώσεις, ενώ οι πολίτες της δυτικής Θεσσαλονίκης θα μπορούν να καταγγέλλουν επεισόδια δυσοσμίας στην ακριβή περιοχή στην οποία εκδηλώνονται, ώστε να εντοπιστούν οι πηγές της ρύπανσης.

Ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, τόνισε ότι η δυσοσμία και η σχολική στέγη είναι στην κορυφή των προβλημάτων του δήμου και για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος της δυσοσμίας. Ο ίδιος είπε ότι μέσα από τις ενέργειες της Περιφέρειας και των συνεργαζόμενων φορέων θα δοθεί απάντηση για την επικινδυνότητα της δυσοσμίας στη δημόσια υγεία, θα εντοπιστούν οι πηγές και θα επιβληθούν οι μέγιστες ποινές σε όποιον ρυπαίνει.

Μοναδικό στην Ελλάδα χαρακτήρισε τον ειδικό εξοπλισμό που διαθέτει πλέον το ΑΠΘ για τη δυσοσμία, ο εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ, Σταύρος Στέλλας. Προσέθεσε πως τα ΕΛΠΕ συνδράμουν πάντοτε σε κάθε πρωτοβουλία, εκ μέρους της Πολιτείας ή άλλων φορέων, που έχει ως στόχο την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Τέλος, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της αγοράς του ειδικού εξοπλισμού από τα ΕΛΠΕ ο κ. Στέλλας υπογράμμισε πως «είμαστε απολύτως σίγουροι ότι για το φαινόμενο της δυσοσμίας δεν έχουμε καμία ευθύνη.  Έχουμε εμπιστοσύνη για το τι γίνεται μέσα στις εγκαταστάσεις μας και για αυτό θέλουμε να γίνουμε μέρος της λύσης του προβλήματος μέσω της χρηματοδότησης για την αγορά του εξοπλισμού».