Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Διέξοδος μέσω της επιχειρηματικότητας για 160 άνεργους

Δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων στη Θεσσαλονίκη, μέσω του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

Δυο προσκλήσεις που αφορούν σε δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων στη Θεσσαλονίκη, μέσω του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Από τις σχετικές δράσεις θα ωφεληθούν συνολικά 160 άνεργοι νέοι, στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης δεξιοτήτων, ικανών να τους στηρίξουν σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες τους.

Η πρώτη πρόσκληση αφορά στην «ανάπτυξη δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας σε άνεργους νέους επιστήμονες πολυτεχνικών και τεχνολογικών ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση του brain drain», μέσα από την οποία θα ωφεληθούν 100 άνεργοι νέοι.

Η δεύτερη πρόσκληση αφορά στην «ανάπτυξη δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας σε άνεργους νέους για τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων τουριστικών υπηρεσιών», μέσα από την οποία θα ωφεληθούν 60 άνεργοι νέοι.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσπαθεί να δώσει διεξόδους στους νέους ανθρώπους, ώστε να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Το brain drain είναι η μεγαλύτερη πληγή για τη χώρα και μέσα στην κρίση χάσαμε πολλούς νέους με εξαιρετικές γνώσεις και ικανότητες. Με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων επιχειρούμε να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες και να παρέχουμε εργαλεία και εφόδια, που θα επιτρέψουν σε άνεργους νέους να βρουν ή να δημιουργήσουν τη δική τους επιτυχημένη δουλειά στον τόπο τους», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στόχος της πρόσκλησης για τους 100 άνεργους νέους επιστήμονες, απόφοιτους πολυτεχνικών και τεχνολογικών σχολών είναι η προετοιμασία τους για την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Αυτό θα επιτευχθεί κυρίως με τη δημιουργία ισχυρών προϋποθέσεων για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας με τη δημιουργία μικρών ή πολύ μικρών επιχειρήσεων ή αυταπασχόλησης. Οι δράσεις που περιλαμβάνονται είναι παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής και κατάρτισης, πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων και εξειδικευμένης συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας. Σκοπός είναι η αντιμετώπιση του brain drain. Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης είναι 400.000 ευρώ.

Στόχος της πρόσκλησης για τους 60 άνεργους νέους, ώστε να δημιουργήσουν μικρές επιχειρήσεις τουριστικών υπηρεσιών είναι να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. Κάτι που θα επιτευχθεί με τη δημιουργία ισχυρών προϋποθέσεων, προκειμένου να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα και να ιδρύσουν μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις ή να προχωρήσουν σε αυταπασχόληση στον τομέα του τουρισμού. Οι δράσεις αφορούν στην παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης, πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων και εξειδικευμένης συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας. Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης είναι 230.000 ευρώ.