Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κατεδαφίστηκαν κτίσματα στο Τοπ Χανέ και στη Βάκχου(φωτο)

Δείτε φωτογραφίες από τις δύο σημαντικές παρεμβάσεις για την απόδοση του δημόσιου χώρου στους πολίτες, στις οποίες προχώρησε ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Σε δύο σημαντικές παρεμβάσεις για την απόδοση του δημόσιου χώρου στους πολίτες προχώρησε πρόσφατα ο δήμος Θεσσαλονίκης, παρουσία της Εισαγγελικής Αρχής, κλιμακίων της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε επί της οδού Πολυτεχνείου 13, σε χαρακτηρισμένο χώρο πρασίνου, έκτασης περίπου 1,5 στρέμματος πριν από τα δικαστήρια, σε επαφή με το φρούριο του Βαρδαρίου, γνωστού ως Τοπ Χανέ, εκεί όπου βρισκόταν το κεντρικό φρούριο της πόλης στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τα συγκεκριμένα κτίσματα είχαν ενσωματώσει τμήμα του βραχίονα του τεχνητού λιμανιού, που είχε δημιουργήσει ο Μέγας Κωνσταντίνος, με την ονομασία «Τσερέμπουλο», το οποίο εκτεινόταν έως την περιοχή των σημερινών Λαδάδικων.

Μετά την συναίνεση της ιδιοκτήτριας καθαιρέθηκε το σύνολο των κτισμάτων και καθαρίστηκε ο υπαίθριος χώρος που αποτελούσαν εστία μόλυνσης και χρησιμοποιούνταν παράνομα ως χώρος στάθμευσης, αποκαλύπτοντας τμήμα του τείχους και τον πύργο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες προχωρούν στην ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης, ώστε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων να αναδειχθεί η σημαντική αυτή περιοχή της πόλης.

Με τη δεύτερη επιχείρηση ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατεδάφισης ρυμοτομούμενων κτισμάτων επί της οδού Βάκχου που ξεκίνησαν το 2014, με την καθαίρεση δύο τελευταίων κτιρίων στους αριθμούς 11 και 19-21. Μετά τη συναίνεση των ιδιοκτητών, ο Δήμος προχώρησε στην απομάκρυνση των εν λόγω κτισμάτων, σε ημέρες κατά τις οποίες ήταν κλειστή η αγορά, μετά την λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, λόγω της αυξημένης εμπορικής κίνησης της περιοχής. Πλέον, εκκρεμεί η απομάκρυνση μικρού τμήματος περίφραξης, που αφορά υποχρεώσεις τρίτων και θα ακολουθήσει η διαμόρφωση της συγκεκριμένης οδού.