Skip to main content

Δυσαρεστημένοι από τις υπηρεσίες υγείας 3 στους 4 Θεσσαλονικείς

Έρευνα για τη στάση των Θεσσαλονικέων και των ιατρών απέναντι στο σύστημα υγείας - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την ιδιωτική ασφάλιση στην πόλη.

Δυσαρεστημένη είναι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Νομού Θεσσαλονίκης με τις προσφερόμενες ιατρικές υπηρεσίες, σύμφωνα με έρευνα της «To The Point» για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σήμερα στα γραφεία του ΙΣΘ.

Συγκεκριμένα, το 74% των Θεσσαλονικέων δηλώνουν δυαρεστημένοι και μόνο ένα 14% εκφράζει την ικανοποίησή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό της δυσαρέσκειας από τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες έχει αυξηθεί κατά 22,6% από τον Ιούνιο του 2015.

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σχολίασε στη σύντομη τοποθέτησή του κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων  ότι παρατηρείται «μια δυσαρέσκεια που απευθύνεται προς πάσα κατεύθυνση και έχει αποδέκτες και τον ΕΟΠΥΥ και το δημόσιο σύστημα».

Κατά τον ίδιο, η αρνητική αυτή στάση των πολιτών μπορεί να οφείλεται σε ένα πλήθος παραγόντων, όπως η δυσκολία του να κλείσει κανείς εύκολα ένα ραντεβού ή ακόμα η κακή κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. Ο εκπρόσωπος της «To The Point» πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την εμπειρία του από διάφορα ερευνητικά αποτελέσματα, μεγάλο ρόλο παίζει και η διαφορά μεταξύ του κόστους και των προσφερομένων υπηρεσιών.  

Οι πολίτες στην ερώτηση για το πού επιλέγουν κυρίως να πάνε για την ιατρική τους περίθαλψη απάντησαν σε ποσοστό 51,8% ιδιωτικά ιατρεία, σε ποσοστό 38% τα νοσοκομεία και σε 22,4% το ΙΚΑ. Επιπλέον, το 43,9% υποστηρίζει ότι επισκέπτεται ιδιώτη ιατρό μόνο όταν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

«Όταν λένε οι πολίτες ότι στα δύσκολα θέλουν έναν ιδιώτη ιατρό, εμείς δεν το μεταφράζουμε ως υπεροχή του ιδιωτικού τομέα αλλά ως την ανάγκη του να έχει ένας την ευθύνη» τόνισε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιθυμία αυτή των ασθενών ή των δυνητικά ασθενών δεν έχει καμία σχέση με τα όσα ισχύουν και πολύ περισσότερο με τα όσα σχεδιάζονται από την κυβέρνηση.

Ο κ. Εξαδάκτυλος αναφερόταν συγκεκριμένα στο νέο νομοσχέδιο για την πρωτοβάμθια φροντίδα υγείας το οποίο, όπως είπε, πάει στη Βουλή σε σύντομο διάστημα και το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε επιεικώς απαράδεκτο και «για απόσυρση». Το νομοσχέδιο θέλει να «δημιουργήσει μια πραγματικότηταε είτε παρόμοια με της Μ. Βρετανίας του 1945 είτε με της Σοβιετικής Ένωσης όπου για να πας σε έναν πιο ειδικό γιατρό έπρεπε να περάσεις από τα διόδια του οικογενειακού σου γιατρού», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών, το 36% υποστηρίζει ότι αυτό έχει αυξηθεί τα τελευταία 3 χρόνια, το 29% ότι έχει μείνει ίδιο, ενώ το 26% ότι έχει ελαττωθεί. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι συγκριτικά το ποσοστό όσων νομίζουν ότι το κόστος έχει αυξηθεί μειώνεται σταδιακά τα τελευταία τρία χρόνια.

Ακόμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το 72,4% των ερωτηθέντων έχουν κάνει χρήση των διαδικασίων του ΕΟΠΥΥ ενώ από αυτούς το 41,7% αξιολογεί τις προσφερόμενες υπηρεσίες ως θετικές.  Ωστόσο, αξίζει αν σημειωθεί ότι στις ερωτήσεις αναφορικά με το ΕΟΠΥΥ έχει παρατηρηθεί αύξηση στους πολίτες που δεν επιλέγουν να απαντήσουν, λόγω μάλλον της αύξησης του ποσοστού των ανασφάλιστων.

Στην ερώτηση για το ποια είναι η στάση τους αναφορικά με τη δυνατότητα προμήθειας μη συνταγογραφουμένων φαρμάκων εκτός φαρμακείων, το 44% πιστεύει ότι θα είναι χειρότερα από πριν, ενώ το 24% πιστεύει ότι θα είναι καλύτερα. Ακόμα, ενδιαφέρον παρουσίαζει ότι το ίδιο ακριβώς ποσοστό, το 28%, συγκεντρώνει τόσο η απάντηση ότι η τιμή των προϊόντων αυτών θα ανεβεί όσο και η απάντηση ότι η τιμή θα μειωθεί.

Τέλος, αναφορικά με την ασφάλιση, μόνο το 17% έχει ιδιωτική αφάλιση και από αυτό το ποσοστό το 46,7% δηλώνει μηνιαίο εισόδημα άνω των 2.000 ευρώ.

Τι λένε οι γιατροί

Δυσαρεστημένοι από το σύστημα υγείας όμως δεν δηλώνουν μόνο οι ασθενείς/δυνητικά ασθενείς αλλά και οι ίδιοι οι γιατροί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αντίστοιχη έρευνα η οποία απεθυνόταν αποκλειστικά σε γιατρούς, το 74,9% αυτών αξιολογεί αρνητικά το σύστημα υγείας, και μόνο ένα 9,9% θετικά. Μάλιστα από το 74,9% το 77,6% είναι γιατροί του δημόσιου τομέα. Ακόμα η πλειοψηφία των ερωτηθέντων γιατρών θεωρεί πως τα εισοδήματα των τελευταίων 5 ετών έχουν μειωθεί σε αντίθεση με τις ασφαλιστικές εισφορές τους στον ΕΦΚΑ, οι οποίες υποστηρίζουν πως έχουν αυξηθεί.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι σε αντίθεση με τους ερωτηθέντες πολίτες που πιστεύουν ότι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί, η πλειοψηφία των ιατρών (59%) θεωρούν ότι το κόστος  έχει ελαττωθεί.

Ακόμα, το 46,3% των ιατρών  υποστηρίζει ότι έχουν μειωθεί οι πελάτες του. Τέλος, το 60,4% προτάσσει ως το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλκάδου την προσπάθεια απαξίωσης του ιατρικού επαγγέλματος ενώ το 37,1% τη μείωση των συντάξεων.