Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Καρέ Καρέ η κατεδάφιση του Ορφανοτροφείου στην Λαμπράκη

Κατεδαφίζεται το πρώην ορφανοτροφείο της Λαμπράκη, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη. Θα ανεγερθεί από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης Ίδρυμα χρονίως πασχόντων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατεδάφιση του πρώην ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος» επί της οδού Γρ. Λαμπράκη, στην Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης, μετά την έφοδο που πραγματοποίησε τα ξημερώματα η ΕΛΑΣ στις εγκαταστάσεις του, καθώς το κτήριο τελούσε υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές.

Υπενθυμίζεται ότι η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης έχει θέσει τελεσίγραφο προς την ΓΑΔΘ για άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης κατεδάφισης, αφού, όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της, μέσα στους χώρους του βρίσκεται τεράστιος εξοπλισμός ένδυσης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που προορίζονταν για πρόσφυγες και μετανάστες, που συχνώς φιλοξενούνταν στο πρώην ορφανοτροφείο από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Στο σημείο παραμένει έως ώρας μία διμοιρία των ΜΑΤ.

Θα ανεγερθεί από τη Μητρόπολη Ίδρυμα χρονίως πασχόντων

Το ορφανοτροφείο θηλέων «Μέγας Αλέξανδρος» ιδρύθηκε το 1934, για να στεγάσει τα ορφανά κορίτσια που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη μετά τη μικρασιατική καταστροφή και σταμάτησε να λειτουργεί το 2000, όταν οι λιγοστές τρόφιμοι που είχαν απομείνει μεταφέρθηκαν στο ορφανοτροφείο “Μέλισσα”. Βρίσκεται στην Άνω Τούμπα, το ακίνητο, όπου είναι χτισμένο το διώροφο κτίριό του, έχει εμβαδόν περίπου 2,5 στρέμματα και περικλείεται από τις οδούς Ολυμπίας, Γρ. Λαμπράκη & Παυσιλύπου.

Το παλιό ορφανοτροφείο τελούσε υπό κατάληψη από το 2006 η οποία έληξε με την επέμβαση της αστυνομίας τον Σεπτέμβριο του 2013.

Το 2011 το κτήριο παραχωρήθηκε από το υπουργείο Υγείας στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία Εκκλησιαστικού Ιδρύματος χρονίως πασχόντων και ΑμεΑ με τον όρο εντός πενταετίας να ανεγερθεί νέο κοινωφελές κτήριο. Σε αντίθετη περίπτωση προβλεπόταν ανάκληση της παραχώρησης.

Από τον Δεκέμβριο του 2015 το κτήριο τελούσε και πάλι υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές με σκοπό τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ασκούσε πιέσεις το τελευταίο διάστημα τόσο στο Υπουργείο Υγείας για να δοθεί παράταση στην προθεσμία για την ανέγερση νέου κτηρίου όσο και στην Εισαγγελία προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση για την εκκένωση του Ορφανοτροφείου από τους καταληψίες.

Δείτε φωτογραφίες από την επιχείρηση κατεδάφισης