Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις εορτασμού για την Εθνική Αντίσταση του 1944

Η 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθιερώθηκε ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944

Εκδηλώσεις εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 κατά του ναζισμού και του φασισμού, διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την Τετάρτη 9 Μαΐου.

Ειδικότερα, με το άρθρο 4 παράγραφος 1 του Ν. 2703/1999 (ΦΕΚ 72/Α/08-04-1999) η 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθιερώθηκε ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944, κατά του ναζισμού και του φασισμού.

«Για την έμπρακτη απόδοση της οφειλόμενης από το Έθνος τιμής προς τους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του ιερού αγώνα και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 του ελληνικού λαού εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων κατοχής», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΚΜ, «θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμά μας, την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018, σε όλη τη διοικητική Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι εξής εκδηλώσεις»:

α. Γενικός σημαιοστολισμός, από ώρα 8 το πρωί μέχρι και τη δύση του ηλίου της 9ης Μαΐου 2018.

β. Φωταγώγηση όλων των δημοσίων καταστημάτων, των καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., O.T.A. και των Τραπεζών, από τη δύση του ηλίου της 9ης Μαΐου 2018, μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

Ειδικότερα, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθούν την ίδια ημέρα οι παρακάτω εκδηλώσεις:

α. 10.00 π.μ.: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης (Γ΄ Σώμα Στρατού), χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμου.

β. 11.30 π.μ.: Ομιλία της Αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Παρασκευής Πατουλίδου στο χώρο του Ελληνικού Μνημείου στα Συμμαχικά Νεκροταφεία (Ζέιτενλικ) και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων από τους κ.κ.: Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, εκπροσώπους αντιστασιακών και λοιπών οργανώσεων που έλαβαν μέρος ενεργά στον αγώνα και την αντίσταση κατά των δυνάμεων κατοχής, καθώς και εκπροσώπους νομικών προσώπων που επιθυμούν να τιμήσουν την εκδήλωση, ενημερώνοντας έγκαιρα την υπηρεσία μας.

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018 και στις έδρες των λοιπών περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τους οικείους Δήμους, και θα περιλαμβάνουν επίσημη δοξολογία, ομιλία του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, που θα εκφωνηθεί μετά το πέρας της Δοξολογίας (στο χώρο του μνημείου) και κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και όποιο νομικό πρόσωπο επιθυμεί να τιμήσει την εκδήλωση.