Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Επετειακή συναυλία προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη

Μουσική μυσταγωγία η συναυλία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης - Απρόοπτο με Ζαπράνη

Ένα επίκαιρο μήνυμα του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη προς το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με το οποίο καλεί σε συναγερμό ηθικής και πολιτισμικής ανάτασης μέσα από τον πλούτο της πολιτιστικής παράδοσης του ελληνικού λαού, και μια μουσική μυσταγωγία που πρόσφεραν τα 300 μέλη των μουσικών συνόλων, -φοιτητών και διδασκόντων-, του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του πανεπιστημίου, δημιούργησαν το σκηνικό μιας πνευματικής και καλλιτεχνικής πανδαισίας για τους πάνω από 1.200 ακροατές της μεγάλης συναυλίας που δόθηκε προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, το περασμένο Σάββατο, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, εντύπωση προκάλεσε το εύρος των μουσικών δυνατοτήτων, η επάρκεια και η κατάρτιση όλων των νεαρών συντελεστών, οι οποίοι «με το ταλέντο, τη δουλειά και την αφοσίωσή τους, παρά τις αντικειμενικά μεγάλες  δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από την έλλειψη κατάλληλων χώρων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, κατόρθωσαν να παρουσιάσουν μια συναυλία που ξεσήκωσε το κοινό που τους παρακολουθούσε». Συμμετείχαν η Ορχήστρα Πνευστών, τα Σύνολα Παραδοσιακής Μουσικής, το Σύνολο «Ηλιοδρόμιο» του Εργαστηρίου «Ποιητικής», η Ορχήστρα Εγχόρδων, καθώς και η Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, που διοργανώθηκε για να εορτασθούν τα 60 χρόνια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αλλά κυρίως τα 20 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, αναγνώστηκε το μήνυμα του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος ήταν ο πρώτος επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος και αυτός που με τις συμβουλές του έδωσε τις κυρίαρχες κατευθύνσεις στο Τμήμα.

Το μεστό περιεχομένου μήνυμα έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κύριε Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών Κύριε Πρόεδρε του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης,

Η πρωτοβουλία σας για την διοργάνωση Επετειακής Συναυλίας προς τιμήν μου με συγκινεί ιδιαίτερα και σας ευχαριστώ θερμά.

Με την ευκαιρία αυτή, ας μου επιτραπεί να σας ευχηθώ για την καινούρια εικοσαετία νέα σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του διδακτικού σας έργου με την πλήρη επιστημονική διερεύνηση και προβολή της εθνικής μουσικής μας παράδοσης από τον Πυθαγόρα έως σήμερα.

Σε μια εποχή γενικευμένης εθνικής κρίσης οφείλουμε να αντλούμε την αναγκαία ηθική δύναμη που τόσο έχει ανάγκη ο Λαός μας από τομείς όπως είναι η πολιτιστική μας παράδοση, η Τέχνη και η Μουσική όπου υπάρχει μεγάλος πλούτος (δυστυχώς στο μεγαλύτερό του μέρος άγνωστος είτε ανεκμετάλλευτος), ικανός να οδηγήσει την χώρα μας στην πρώτη σειρά των προηγμένων λαών.

Όπως είχα την ευκαιρία να σας τονίσω και προφορικά, πιστεύω ότι αυτό το βαρύτατο έργο θα πρέπει να αποτελέσει για το Τμήμα Μουσικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ένα από τα κυριότερα αντικείμενα των ερευνών του και γενικώς των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων.

Ζητώ συγγνώμη που βαραίνω την εορταστική ατμόσφαιρα με θέματα πιο ειδικού ενδιαφέροντος, όμως αισθάνομαι την ανάγκη να διατυπώνω σε κάθε ευκαιρία απόψεις που αποτελούν θέματα ζωτικής σημασίας για μένα ως Μουσικό, ως Πολίτη και πάνω απ' όλα ως Έλληνα.

Εύχομαι το νέο έτος να σημάνει το τέλος μιας τραγικής για όλους περιόδου και την αρχή για ένα νέο ξεκίνημα για τον ελληνικό λαό, που θέλω να πιστεύω ότι του αξίζει μια καλύτερη μοίρα απ' αυτήν που υποχρεωθήκαμε να ζούμε σήμερα.

Αθήνα, 5.1.2018

Μίκης Θεοδωράκης»

Την εκδήλωση επίσης χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Νικήτας Μυλόπουλος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, καθηγητής Ηλίας Κουσκουβέλης, ο πρώτος Πρόεδρος του Τμήματος ΜΕΤ, ομότιμος καθηγητής Ιωάννης Τσεκούρας και ο νυν Πρόεδρος του Τμήματος, αναπληρωτής καθηγητής Ευγένιος Πολίτης.

Χαιρετισμό, απέστειλε επίσης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης. Ο κ. Ζαπράνης εξαιτίας αιφνίδιου και παροδικού προβλήματος υγείας δεν μπόρεσε να παραστεί κι έτσι αναβλήθηκε η υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, η οποία είχε προγραμματιστεί να γίνει πριν από την έναρξη της συναυλίας, σύντομα, ωστόσο, προβλέπεται η υπογραφή του.