Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση δεν έκοψε παραστατικό 465 χιλ. ευρώ

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσηε Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας εντόπισαν γιατρό που δεν είχε εκδόσει 119 αποδείξεις.

Στοχευμένους ελέγχους, πραγματοποίησε η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, σε επιχειρήσεις και ιατρεία της Θεσσαλονίκης, για τον εντοπισμό παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας.

Στο πλαίσιο αυτό κλιμάκιο αστυνομικών, πραγματοποίησε έλεγχο σε επιχείρηση χονδρικού εμπορίου ειδών ιματισμού (ενδυμάτων) ιδιοκτησίας 34χρονου ημεδαπού, όπου διαπιστώθηκε ότι για μέρος των εμπορευμάτων που είχαν εισαχθεί από χώρα της αλλοδαπής, δεν εκδόθηκαν τα αντίστοιχα παραστατικά.

Μάλιστα, από τη σύγκριση αγορών-πωλήσεων της επιχείρησης, βρέθηκε απόκλιση μεταξύ λογιστικού και φυσικού αποθέματος (μέθοδος της κλειστής αποθήκης), που αφορούσε στην μη έκδοση τουλάχιστον ενός παραστατικού πώλησης αξίας 465.295,56 ευρώ για το φορολογικό έτος 2016.

Επίσης, διαπιστώθηκε πως για τα εισαχθέντα εμπορεύματα πληρώθηκαν δασμοί και φόροι σε δασμολογικές κλάσεις που αφορούν νήματα, υφάσματα και υφαντικές ύλες, ενώ βάσει σχετικών τιμολογίων προέκυψε πως εισήχθησαν και εμπορεύματα που δεν υπάγονται στις ανωτέρω δασμολογικές κλάσεις, όπως αξεσουάρ αυτοκινήτου, κοσμήματα, έπιπλα και πολλά άλλα είδη.

Άμεσα ενημερώθηκε το αρμόδιο τελωνείο για την περαιτέρω διερεύνηση της ορθής αντιστοίχισης δασμολογικής κλάσης των εισαγόμενων αγαθών και η αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, έλεγχος πραγματοποιήθηκε και σε ιατρείο 47χρονης, όπου διαπιστώθηκε ότι για το χρονικό διάστημα πέντε μηνών εντός του τρέχοντος έτους, δεν είχαν εκδοθεί σε 119 περιπτώσεις οι προβλεπόμενες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, κατά παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας.

Για την περίπτωση αυτή, ενημερώθηκε η αρμόδια Υπηρεσία για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.