Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ευρωπαϊκή ημερίδα για «Το Μέλλον της Ευρώπης» τον Ιούνιο

Με πρωτοβουλία της ΠΚΜ η ημερίδα της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, σε συνέχεια της συνεδρίασης του ΕΛΚ τον προηγούμενο Σεπτέμβριο

Ημερίδα για το μέλλον της Ευρώπης διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για λογαριασμό της Επιτροπής των Περιφερειών στη Θεσσαλονίκη, τον ερχόμενο Ιούνιο. Αυτή η σημαντική ημερίδα ήταν στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στο ετήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στη Μάλτα.

Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, η ημερίδα, στην οποία θα συμμετέχουν σημαντικοί Έλληνες και Ευρωπαίοι ομιλητές θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της Περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούνιο και αναμένεται να έχει υψηλές εκπροσωπήσεις, ενώ θα γίνει και διαβούλευση με φορείς και πολίτες.

Η ημερίδα για «Το Μέλλον της Ευρώπης» έρχεται σε συνέχεια της συνεδρίασης του ΕΛΚ της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, που πραγματοποιήθηκε επίσης με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναφερόμενος στο διήμερο Συνέδριο του ΕΛΚ στη Μάλτα και στην ημερίδα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Το συνέδριο του ισχυρότερου κόμματος της ΕΕ, που ελέγχει σχεδόν όλες τις βαθμίδες διοίκησης στην Ευρώπη αποτέλεσε ένα σημαντικό κέντρο ζυμώσεων, σε μια κρίσιμη περίοδο, στο σταυροδρόμι το οποίο βρίσκεται σήμερα η ΕΕ, αντιμετωπίζοντας σημαντικές προκλήσεις. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι Αρχηγοί κομμάτων της αντιπολίτευσης που ανήκουν στο ΕΛΚ και οι σύνεδροι εξέτασαν τις δυνατότητες λύσεων σε μια σειρά από μείζονα προβλήματα που απασχολούν όλη την Ευρώπη, όπως το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, η ασφάλεια των πολιτών, κοινωνικά και οικονομικά θέματα. Η μόνη λύση που δίνει προοπτική στους πολίτες της ΕΕ, η μόνη απάντηση στα προβλήματα αυτά είναι περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Το έργο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές Περιφέρειες, αλλά και η ανάπτυξη συνολικά, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα με τα σημερινά οικονομικά προβλήματα, στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στα ευρωπαϊκά κονδύλια, μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι και η ΕΕ έχει τις δικές της παθογένειες. Αντί για περισσότερη εμβάθυνση για πολλά χρόνια επέλεξε τη διαρκή διεύρυνση, δημιουργώντας έτσι σημαντικές ανισότητες και στρεβλώσεις. Γι' αυτό άλλωστε και η ημερίδα που διοργανώνουμε στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Ιούνιο για το μέλλον της Ευρώπης, θεωρείται από τις πλέον σημαντικές για την Επιτροπή των Περιφερειών και την ίδια την ΕΕ».

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είχε σειρά επαφών και προσωπικών συναντήσεων.

Με τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Ζόζεφ Ντολ, ο κ. Τζιτζικώστας συζήτησε μεταξύ άλλων για τη διοργάνωση της ημερίδας της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη. Η ημερίδα θεωρείται πολύ σημαντική τόσο για την Επιτροπή των Περιφερειών, όσο και για την ΕΕ, καθώς οι συμμετέχοντες θα καταθέσουν προβληματισμούς και προτάσεις για την πορεία της ΕΕ.

Ο κ. Τζιτζικώστας συνεχάρη τον Βούλγαρο πρώην πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, για την επανεκλογή του στις πρόσφατες εκλογές στη γειτονική χώρα και συζήτησε μαζί του για τα διασυνοριακά προγράμματα Ελλάδας – Βουλγαρίας, που είναι ήδη σε εξέλιξη και για το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Βουλγαρίας σε μια σειρά θεμάτων.

Η διασυνοριακή συνεργασία αποτέλεσε αντικείμενο των συζητήσεων του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας και αρχηγό της αλβανικής αντιπολίτευσης, Ζουλζίμ Μπάσα.

Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας είχε συναντήσεις και συνομιλίες με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τα μέλη της αποστολής της ΝΔ στο συνέδριο του ΕΛΚ, τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη και τους Έλληνες ευρωβουλευτές.