Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Φιλανθρωπική συναυλία τριών σωματείων στις 29 Μαΐου

Το πρόγραμμα της συναυλίας με την Ορχήστρα Εγχόρδων Pro Musica περιλαμβάνει έργα Mozart και Dvorak - Θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Τρία ιστορικά σωματεία της πόλης, η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Θεσσαλονίκης και το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα» διοργανώνουν από κοινού συναυλία κλασικής μουσικής με την Ορχήστρα Εγχόρδων Pro Musica και τους διεθνούς φήμης καλλιτέχνες Γιώργο Κωνσταντινίδη (Διεύθυνση Ορχήστρας) και Etsuko Hirose (πιάνο).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Mozart και Dvorak.

Το καλλιτεχνικό γεγονός θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 29 Μαΐου στις 9 μ.μ.

Γενική είσοδος: 10 ευρώ.

H προπώληση ξεκίνησε από τα γραφεία των σωματείων και το βιβλιοπωλείο IANOS (Aριστοτέλους 7). Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν υπέρ της ενίσχυσης της φιλάνθρωπης δράσης των 3 σωματείων.



Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες

Η Ορχήστρα Pro Musica δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1992 με πρωτοβουλία του βιολιστή Ευάγγελου Παπαδημήτρη προκειμένου να καλύψει ένα κενό που υπήρχε στο χώρο της μουσικής δωματίου και να δραστηριοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδας. Τα ιδρυτικά μέλη της ήταν νέοι μουσικοί οι οποίοι γνωρίζονταν μεταξύ τους από την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Κοινό χαρακτηριστικό των μελών της ορχήστρας ήταν η αγάπη τους για την μουσική δωματίου. Σήμερα είναι όλοι τους επαγγελματίες μουσικοί της Κ.Ο.Θ. και της Σ.Ο.Δ.Θ. Πρόσφατα η ορχήστρα έχει ανανεωθεί με νέους ταλαντούχους μουσικούς, τελειόφοιτους και απόφοιτους ωδείων και πανεπιστημιακών σχολών της Θεσσαλονίκης, που τους ενώνει το πάθος για την μουσική δωματίου και την ορχηστρική πράξη. Μόνιμος μαέστρος της ορχήστρας είναι ο Δημοσθένης Φωτιάδης και καλλιτεχνικός διευθυντής ο Ευάγγελος Παπαδημήτρης.

Η πιανίστα Etsuko Hirose γεννήθηκε στη Νagoya της Ιαπωνίας και ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στην ηλικία των τριών. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ecole Normale de Musique στο Παρίσι στην τάξη της Germaine Mounier, έγινε δεκτή στο Conservatoire National Superieur de Musique et de Danse των Παρισίων στην τάξη των Bruno Rigutto and Nicholas Angelich λαμβάνοντας το δίπλωμά της με “Premier Prix”. Ολοκλήρωσε την πιανιστική της εκπαίδευση με τους Marie-Francoise Bucquet, Jorge Chamine και Alfred Brendel.
Διακρίθηκε σε σπουδαίους Διεθνείς Μουσικούς Διαγωνισμούς ανάμεσα στους οποίους ο Διαγωνισμός Frederic Chopin για νέους πιανίστες στη Μόσχα, ο Διαγωνισμός G. B. Viotti στην Ιταλία και ο Διαγωνισμός ARD στο Μόναχο. Το 1999 κέρδισε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό Martha Argerich, γεγονός που απογείωσε την διεθνή της καριέρα.

Έχει εμφανιστεί στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών παγκοσμίως ανάμεσα στις οποίες οι Herkulessaal στο Μόναχο, το Kennedy Center στη Ουάσιγκτον, το Teatro Colon στο Μπουένος Αίρες και το Suntory Hall στο Tokyo. Έχει συμπράξει με σπουδαίες ορχήστρες όπως οι the Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Orquesta Sinfonica Nacional Argentina, Orpheus Chamber Orchestra, Orchestra Nazionale della RAI Torino, Moscow Philharmonic Orchestra, Polish Chamber Orchestra, NHK Symphony Orchestra, Tokyo Philharmonic Orchestra and Ural Philharmonic Orchestra, υπό την διεύθυνση διακεκριμένων μαέστρων όπως οι Charles Dutoit, Marcello Viotti, Pedro I. Calderon, Dmitri Liss, Faycal Karoui.
Οι ερμηνείες της συχνά μεταδίδονται από τα τηλεοπτικά δίκτυα Arte, France 3, France Musique, Radio Classique, και το NHK.

Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Γ. Θυμή) και πήρε το δίπλωμα πιάνου με βαθμό “Άριστα παμψηφεί και διάκριση Α’ Βραβείου”. Συνέχισε τις σπουδές του στο Conservatoire National στο Παρίσι με τους Bernard Ringeissen και Jacques Rouvier, λαμβάνοντας το δίπλωμα του με "Premier Prix” και το μεταπτυχιακό του δίπλωμα "Perfectionement" με "Premier Prix de Virtuosite”. Έχει κερδίσει διακρίσεις όπως Α' Βραβείο στον 3° Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου της HELEXPO το 1993 και Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου το 1998.

Εμφανίσθηκε στις Η.Π.Α., Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Συρία και Αίγυπτο με ορχήστρες όπως η Philharmonia of Greensboro Orchestra, η West Chester University Orchestra, η Philharmonic Orchestra of Bacau, η Philharmonic Orchestra of Ploiesti, η Sinfonia Bucharest Orchestra, η Orchestra of Pazargic, καθώς και η National Orchestra of Moldavia.

Στη Θεσσαλονίκη έχει επανειλημμένα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής, με την Κρατική και την Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, καθώς και στο φεστιβάλ των Δημητρίων, συμπράττοντας με καλλιτέχνες όπως οι Cyprien Katsaris, το International Wind Quartet και το Enesco Quartet.

Έχει ηχογραφήσει επανειλημμένως για την Κρατική Τηλεόραση.

Είναι μέλος της Επιτροπής πολλών διεθνών διαγωνισμών και διδάσκει Master Classes στο Πανεπιστήμιο της Κατάνια στην Ιταλία.

Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, υπεύθυνος μουσικών δραστηριοτήτων του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας για τον Χορό και τις Παραστατικές Τέχνες, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Διαπολιτιστικών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μουσικής και Χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τον Απρίλιο του 2006, 2008 και 2010 οργάνωσε σε συνεργασία με το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Ινστιτούτο της Φυσιολογίας της Μουσικής και Ιατρικής των Μουσικών του Αννόβερο, το Α', Β΄ και Γ′ Διεθνές Συνέδριο για την Ιατρική των Μουσικών στην Ελλάδα.

Από τον Ιούνιο του 2008 ανήκει στο προσωπικό της παγκοσμίου φήμης “Academia Internazionale del Pianoforte” που εδρεύει στο Κομό της Ιταλίας. Είναι καθηγητής πιάνου στο Μουσικό Κολέγιο και στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης.