Skip to main content

Οι ξένοι αλλάζουν τη δυναμική της ακίνητης περιουσίας στη Θεσσαλονίκη

Το τοπίο στην αγορά αστικών ακινήτων της Θεσσαλονίκης έχει αλλάξει, προσφέροντας διεξόδους σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που ήταν εγκλωβισμένοι.

Η αγορά των ακινήτων, που στη χώρα μας έχει καταρρεύσει κυριολεκτικά στα χρόνια της ύφεσης, αρχίζει σιγά αλλά σταθερά να ανακάμπτει. Η –έστω ελαφρά- ανάκαμψη της οικονομίας, ο τουρισμός και η αίσθηση ότι οι τιμές έχουν φτάσει σε ένα κάτω όριο, που είναι δύσκολο να διασπαστεί, αλλά και το ενδιαφέρον ξένων αγοραστών είναι στοιχεία που δημιουργούν νέα δεδομένα. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος οι ξένοι επένδυσαν το 2017 στην ελληνική αγορά ακινήτων κεφάλαια 503 εκατ. ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί σε αύξηση αγοραπωλησιών κατά 86,5% σε σχέση με το 2016, τη μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας. Η ζήτηση επικεντρώνεται, κυρίως, σε τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Χαλκιδική και η Κρήτη και αφορά κυρίως ξενοδοχεία και εξοχικές κατοικίες, οι οποίες πωλούνται σε τιμές πολύ χαμηλότερος εν συγκρίσει με τις αντίστοιχες στην προ του 2009 περίοδο. Παράλληλα, το πρόγραμμα της "χρυσής βίζας" τονώνει τη ζήτηση για ακίνητα κόστους άνω των 250.000 ευρώ στην Ελλάδα, καθώς μόνο στο ενδεκάμηνο Ιανουάριος –Νοέμβριος του 2017 εκδόθηκαν στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος 600 άδειες παραμονής, στην πλειονότητά τους για Κινέζους, Ρώσους και Τούρκους πολίτες.

Ειδικά στη Θεσσαλονίκη το ενδιαφέρον από το εξωτερικό –κυρίως από τα Βαλκάνια-, αλλά και η θεματική ενίσχυση των περιορισμένου χρόνου μισθώσεων κατοικιών με τη μέθοδο του Airbnb, λόγω της αύξησης της επισκεψιμότητας της πόλης, έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες το τοπίο στην αγορά αστικών ακινήτων, προσφέροντας διεξόδους σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, οι οποίοι αισθάνονταν εγκλωβισμένοι εδώ και χρόνια. Ήδη τα ενοίκια έχουν εμφανώς «τσιμπήσει» από τα κατώτερα σημεία του 2016 και των αρχών του 2017, ενώ –όπως αναφέρουν μεσίτες- έχει αυξηθεί και ο αριθμός των μεταβιβάσεων. Ιδιαίτερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οι εξελίξεις αυτές είναι γενικευμένες σε βαθμό που μπορούμε να μιλήσουμε για αντιστροφή του κλίματος.

Σε αυτό το σκηνικό η διοργάνωση την επόμενη Πέμπτη 29 Μαρτίου, στο «Μακεδονία Παλάς», από τις 9.30 το πρωί, του συνεδρίου Prodexpo North για την αξιοποίηση και την ανάπτυξη της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον. Η συγκεκριμένη διοργάνωση πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και η διαφορά της από άλλες ημερίδες για τα ακίνητα είναι ότι επικεντρώνεται στον όρο «ακίνητη περιουσία», εξετάζει δηλαδή την αξία που μπορούν να προσφέρουν τα ακίνητα. Κάτι που αμφισβητήθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αλλά, πλέον, η απαισιόδοξη αυτή άποψη αναθεωρείται. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαδικασία της αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες κρύβει –σύμφωνα με τι πρώτες πληροφορίες εκπλήξεις-, καθώς οι επαγγελματίες εκτιμητές που υποβάλλουν προτάσεις στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει την τελική ευθύνη των νέων αντικειμενικών τιμών, σε αρκετές περιπτώσεις προτείνουν αυξήσεις. Ανάμεσα στις 10.000 ζώνες στις οποίες είναι χωρισμένη η χώρα στο πεδίο των αντικειμενικών τιμών ακινήτων προτείνονται μειώσεις μόλις στο 23% των περιπτώσεων και αυξήσεις στο 60%, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται κυρίως στις πολύ οικονομικές περιοχές –στα λεγόμενα λαϊκά προάστια- και στις πολύ ακριβές ζώνες –όπως για παράδειγμα στα  δημοφιλέστερα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.       

Σε κάθε περίπτωση παράγοντες που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στα ακίνητα εκτιμούν ότι η αγορά αλλάζει φυσιογνωμία. Κυρίως διαφοροποιείται η λογική των ιδιοκτητών πέραν της πρώτης κατοικίας, του εξοχικού και του επαγγελματικού ακινήτου. Όσοι λειτουργούν πέραν της λογικής της ιδιοχρησίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Αφενός σε όσους «βρήκαν» ακίνητα από την οικογενειακή τους περιουσία, δηλαδή τα κληρονόμησαν οπότε οφείλουν να τα διαχειριστούν –να τα πουλήσουν ή να τα αξιοποιήσουν αλλιώς- και σε όσους επιδιώκουν την κατοχή ακινήτων για επενδυτικούς λόγους, κυρίως για να εισπράττουν ενοίκια. Επιπροσθέτως, στην ελληνική αγορά ακινήτων δραστηριοποιούνται, πλέον, κατά τα πρότυπα του εξωτερικού οργανωμένες επιχειρήσεις, οι οποίες σε σημαντικό βαθμό εξυπηρετούν –ή μπορούν να εξυπηρετήσουν- τους ιδιώτες ιδιοκτήτες, κάνοντας τη ζωή τους ευκολότερη. Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στο «παιχνίδι» τα επιχειρηματικά ακίνητα, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αλλά και τα ακίνητα του δημοσίου, τα οποία παρέμεναν επί δεκαετίες στα αζήτητα και τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να αξιοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Όλα αυτά ισχύουν απολύτως τη μια πόλη που είναι πυκνοδομημένη και με σημαντικό κτιριακό απόθεμα.  Αλλά και την ευρύτερη Βόρεια Ελλάδα, όπου υπάρχουν περιοχές ευλογημένες από τη φύση, οι οποίες είναι υπεραξιοποιημένες ή τελείως αναξιοποίητες στον τομέα των ακινήτων. Και στις δύο περιπτώσεις είναι αναγκαία η επαρκής διαχείριση, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να έχει θετικό πρόσημο.        

Στο συνέδριο Prodexpo North της προσεχούς Πέμπτης στο «Μακεδονία Παλάς» θα συζητηθούν οι προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς της Βορείου Ελλάδας, ενώ θα παρουσιαστούν επίσης οι διεθνείς τάσεις  και οι ευρύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Η εμπειρία των 18 διοργανώσεων που έχουν προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια στην Αθήνα εγγυάται τη σοβαρή προσέγγιση των θεμάτων, όπως επίσης και οι ομιλητές. Παράγοντες με θεσμικό ρόλο, όπως ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης, ο  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, το μέλος του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος θα συνυπάρξουν με επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων, για τα αναλύσουν το θέμα και να σκιαγραφήσουν το τι θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός το οποίο στοχεύει στην δημιουργία ευκαιριών ανάπτυξης της αγοράς μέσα από τον διάλογο, την ενημέρωση και την δικτύωση, αλλά και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα πολυπληθής αντιπροσωπεία επιχειρηματιών real estate από τη Σερβία βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη –με αφορμή το Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Σερβίας- και πραγματοποίησαν επαφές διερευνώντας το περιβάλλον, ενώ πολλοί είναι οι μεμονωμένοι από τη Σερβία, τα Σκόπια, τη Βουλγαρία και την Τουρκία που ψάχνουν ακίνητα στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, που για ευνόητους λόγους ασκούν μεγάλη γοητεία στους Βαλκάνιους.