Skip to main content

Σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης του δήμου για τους πρόσφυγες

Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης έθεσε σε εφαρμογή το το σχέδιο δράσης για την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων το βράδυ στην πόλη.

Σε εφαρμογή έθεσε ο δήμος Θεσσαλονίκης το σχέδιο δράσης για την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, μετά την ενημέρωση από τα ΜΜΕ (και όχι από την κυβέρνηση) για την κατάπλευση πλοίου στο λιμάνι Θεσσαλονίκης με επιβαίνοντες περίπου 2.500 πρόσφυγες κυρίως από Συρία.

Το εν λόγω σχέδιο δράσης έχει καταρτιστεί ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, όταν είχε διαφανεί ότι οι προσφυγικές ροές δια μέσου της Θεσσαλονίκης αποκτούν έναν πιο μόνιμο χαρακτήρα και ενδέχεται να αυξηθούν κατακόρυφα με το πέρασμα του χρόνου.

Μολονότι δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση, ο δήμος Θεσσαλονίκης κινητοποιήθηκε αμέσως, προκειμένου να επιτευχθεί η κατάλληλη υποδοχή των προσφύγων, αλλά και η κάλυψη των αναγκών τους.

Εξάλλου, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την αναπληρώτρια υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου και ζήτησε ενημέρωση, καθώς και με την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, κ. Κόλλια-Τσαρουχά, από την οποία ζήτησε την πραγματοποίηση σύσκεψης με τη συμμετοχή όλων των τοπικών εμπλεκόμενων φορέων για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης.

Επικοινώνησε, επίσης, με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Τζιτζικώστα και τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Κυρίζογλου, όπως και με τον πρόεδρο της ΟΛΘ Α.Ε., κ. Παντή, προκειμένου οι φορείς της κεντρικής διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο ΟΛΘ  που θα υποδεχτεί τους χιλιάδες πρόσφυγες, να συντονιστούν. 

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως από την πλευρά του δήμου έχουν κινητοποιηθεί οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και Καθαριότητας για την περίπτωση που απαιτηθεί σχετική μέριμνα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με εθελοντικές οργανώσεις, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον θέμα της μέριμνας των προσφύγων – στο πλαίσιο της εδραιωμένης συνεργασίας του Δήμου με αυτές – με την Αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου, καθώς και με τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, κ. Πλωμαρίτη, προκειμένου να υπάρξει μέριμνα για την περίθαλψη, την υγιεινή, τη σίτιση και ενδεχομένως την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων.

Η δημοτική Αρχή έχει προτείνει ως πιθανό χώρο προσωρινής φιλοξενίας, σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί, τους χώρους του λιμανιού ή και την Αποθήκη 9 (που έχει παραχωρηθεί από την ΟΛΘ Α.Ε. για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στον Δήμο Θεσσαλονίκης), προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής έστω και προσωρινή φιλοξενία και κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης που έχει καταρτίσει, επιταχύνει τον συντονισμό με τους εμπλεκόμενους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών και τις θεσμικές δομές της Περιφέρειας και του Υφυπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, ώστε να προκύψει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας και αξιοπρέπειας γι’ αυτούς τους ανθρώπους, διατηρώντας ταυτόχρονα αλώβητη την ομαλότητα της κοινωνικής ζωής της πόλης.