Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελέας για αυθαίρετη πολεοδόμηση του δήμου Βασιλικών

Εισαγγελική πρόταση για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την αύξηση στην πολεοδόμηση και κτηματογράφηση περιοχών του πρώην δήμου Βασιλικών.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε ο εισαγγελέας διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος για την αύξηση στην πολεοδόμηση και κτηματογράφηση περιοχών του πρώην δήμου Βασιλικών Θεσσαλονίκης, με συνέπεια τον υπερδιπλασιασμό του κόστους μελέτης.

Ζητεί να διακριβωθεί αν τελέστηκαν τα κακουργήματα της "ψευδούς βεβαίωσης" και της "υπηρεσιακής απιστίας κατ' εξακολούθηση σε βάρος της περιουσίας των ΟΤΑ" από τον πρώην δήμαρχο, μέλη του δημοτικού συμβουλίου  και από υπαλλήλους της τότε Διεύθυνσης Πολεοδομίας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Προηγήθηκε σχετική πρόταση της επίκουρης εισαγγελέως διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αναστασίας Καλαϊτζή.

Οι εμπλεκόμενοι φέρονται ότι αύξησαν αυθαίρετα  τις προς πολεοδόμηση εκτάσεις από περίπου 2.500 στρέμματα σε 6500 στρέμματα ανεβάζοντας την αμοιβή της μελέτης από 2 εκατ. ευρώ σε 4,3 εκατ. ευρώ, το χρονικό διάστημα 2005- 2007. Δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής εις βάρος των υπευθύνων του Καλλικρατικού δήμου Θέρμης, που απορρόφησε τον δήμο Βασιλικών, και αυτό το σκέλος της δικογραφίας τέθηκε στο αρχείο.

Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών, με συνημμένες εκθέσεις του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που απεστάλη, το 2014, στην εισαγγελία του Άρειου Πάγου και στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια, το έγγραφο διαβιβάστηκε στον 3ο Ειδικό Ανακριτή Θεσσαλονίκης προκειμένου να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες υπαλλήλων και αιρετών του δήμου Θέρμης, σχετικά με τη μη συμμόρφωση σε απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την παραπάνω απόφαση καταδικάστηκε η Ελλάδα για την υπογραφή συμπληρωματικών συμβάσεων για υπηρεσίες κτηματογράφησης και πολεοδομικού σχεδιασμού.

Από την έρευνα των επιθεωρητών προέκυψε ότι:

Τον Δεκέμβριο 2003, ο πρώην δήμος Βασιλικών, ύστερα από ανοικτό διεθνή διαγωνισμό υπέγραψε μια σύμβαση για την ανάθεση δύο μελετών σε ανάδοχο εταιρία. Η πρώτη μελέτη αφορούσε τη σύνταξη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τον Καποδιστριακό δήμο Βασιλικών και είχε ως αντικείμενο το καθορισμό χρήσεων γης στην ευρύτερη περιοχή του πρώην δήμου, ζωνών προστασίας και νέων επεκτάσεων στους οικισμούς.

Η δεύτερη μελέτη περιλάμβανε την κτηματογράφηση, πολεοδόμηση και πράξη εφαρμογής στις οριοθετημένες περιοχές των οικισμών του δήμου καθώς και στην εγκεκριμένη, από το ισχύον -τότε- Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του 1991, περιοχή επέκτασης του οικισμού Βασιλικών, συνολικής έκτασης 2.470 στρεμμάτων. Η αμοιβή της αναδόχου σύμπραξης για την εκπόνηση της μελέτης ήταν 2.030.095 ευρώ με τον ΦΠΑ.

Ο πρώην δήμος δεν διέθετε Τεχνική Υπηρεσία και για το λόγο αυτό ορίστηκε ως διευθύνουσα υπηρεσία για τις πολεοδομικές μελέτες η Διεύθυνση Πολεοδομίας της τότε Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Το Φεβρουάριο 2005, η διευθύνουσα υπηρεσία αύξησε: Τις προς πολεοδόμηση εκτάσεις από 2.470 στρέμματα σε 6.223 στρέμματα σε περιοχές που δεν συμπεριλαμβάνονταν στη σύμβαση και ταυτόχρονα την αμοιβή της μελέτης από  2.030.095 ευρώ σε 3.926.310 ευρώ.

Τον Αύγουστο 2007, ο τότε δήμαρχος Βασιλικών , μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπέγραψε συμπληρωματική σύμβαση αυξάνοντας το ποσό της αρχικής σύμβασης, σε 4.375.350 ευρώ με τον ΦΠΑ.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά τον έλεγχο της νομιμότητας χρηματικών ενταλμάτων, για την πληρωμή του 4ου λογαριασμού της επίμαχης μελέτης, έκρινε τα σχετικά εντάλματα πληρωμής παράνομα. Το Νοέμβριο 2008, ο νόμιμος εκπρόσωπος και συντονιστής των αναδόχων άσκησε αγωγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης και κατάφερε να κατασχέσει 2.140.425 ευρώ, από δημοτικό λογαριασμό, πριν προλάβει ο δήμος Θέρμης να ασκήσει αίτηση αναίρεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.