Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κουπόνια στις λαϊκές για 1.634 μονογονεϊκές οικογένειες

Η Περιφέρεια διαθέτει 200.000 ευρώ από το ημερήσιο τέλος που καταβάλουν όσοι δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές για τις ευπαθείς ομάδες

Κουπόνι για να ψωνίσουν δωρεάν από τις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης θα λάβουν οι συνολικά 1.634 καταγεγραμμένες μονογονεϊκές οικογένειες στο νομό. Η εκτελεστική επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα, για τη διάθεση ποσού 200.000 ευρώ από τα ανταποδοτικά τέλη των λαϊκών αγορών και απομένει η έγκριση της οικονομικής επιτροπής και του περιφερειακού συμβουλίου.

Τα κουπόνια θα αποδοθούν στις μονογονεϊκές οικογένειες, οι οποίες θα μπορούν να ψωνίσουν δωρεάν είδη από τις λαϊκές αγορές και το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε οικογένεια υπολογίζεται σε σχεδόν 100 ευρώ, όπως προκύπτει από τη διαίρεση των 200.000 ευρώ.

Το συνολικό ποσό προέκυψε από την αξιοποίηση του 25% των πόρων, που έχουν συγκεντρωθεί στον ειδικό λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από την είσπραξη του ημερήσιου τέλους των λαϊκών αγορών της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης του έτους 2016. Ο κ. Γιουτίκας είχε ανακοινώσει πριν από ενάμιση μήνα ότι βούληση της διοίκησης της Περιφέρειας να αξιοποιήσει κονδύλια από το ανταποδοτικό τέλος των λαϊκών σε κοινωνικές δράσεις και ειδικά σε δράσεις στήριξης των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων.

Το ποσοστό του 25% επί του ημερήσιου τέλους προβλέπεται από τη νομοθεσία, ενώ η συγκεκριμένη κοινωνική παροχή με κουπόνια έχει ήδη εφαρμοστεί στην Αττική, καθώς ο νόμος το επιτρέπει από το 2015.

Όπως περιέγραψε ο κ. Γιουτίκας, οι συμβεβλημένοι πωλητές των λαϊκών αγορών θα παίρνουν από τους δικαιούχους τα κουπόνια και θα τα εξαργυρώνουν εισπράττοντας το αντίτιμο από τα κονδύλια του ειδικού λογαριασμού, που διαχειρίζεται η Περιφέρεια. «Πρόθεσή μας είναι μέχρι το Πάσχα να ολοκληρώσουμε τον κύκλο των συναντήσεων με τους εκπροσώπους των λαϊκών αγορών της Θεσσαλονίκης, ώστε να γίνει ενημέρωσή του για το νέο αυτό κοινωνικό μέτρο και μετά τις απαιτούμενες εγκρίσεις να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή του», σημείωσε.

Στις 1.634 οικογένειες περιλαμβάνονται και οικογένειες με παιδιά τα οποία μεγαλώνουν χωρίς πατέρα, είτε αυτός δεν είναι εν ζωή, είτε εκτίει ποινή φυλάκισης.