Skip to main content

Στα άδυτα του ναζιστικού καταφυγίου στο Γεννηματάς (φωτο+vid)

Κλείνοντας 100 χρόνια λειτουργίας, το νοσοκομείο άνοιξε τις πόρτες του και αποκάλυψε τα μυστικά του στο κοινό του Open House

Τα μυστικά της εκατοντάχρονης ιστορίας του αποφάσισε να αποκαλύψει το νοσοκομείο Γεννηματάς, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στον μαραθώνιο ξεναγήσεων του Open House Thessaloniki.

Ο αύλειος χώρος του νοσοκομείου πλημύρισε από κόσμο που έσπευσε να μάθει για την ιστορία του χώρου που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1916 μπροστά από την Εθνικής Αμύνης, που τότε ονομαζόταν Λεωφόρος Χαμιντιέ.

Ο πιο ενδιαφέρων όμως χώρος του νοσομείου δεν βρίσκεται στο κτήριο αλλά κατω από την επιφάνεια αυτού, καθώς στη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου οι Γερμανοί έχτισαν εκεί ένα πολεμικό καταφύγιο.

Κατεβαίνοντας από μια καταπακτή οι επισκέτες έμειναν άφωνοι, ανακαλύπτοντας το πολύπλοκο δίκτυο διαδρόμων που κατασκεύασε τότε ο γερμανικός στρατός.

Το χαμηλό ύψος του καταφυγίου μείωσε τον χρόνο και το κόστος κατασκευής, ενώ οι δρύινες πόρτες του μένουν ακόμα άθικτες.

Σε τοίχους του καταφυγίου υπάρχουν λέξεις στα γερμανικά που μιλούν για τον Χίτλερ αλλά και ζωγραφιές που συμβολίζουν τον πόλεμο.