Skip to main content

Με τις βαλίτσες στο χέρι πιάστηκε στην Πυλαία ο Γεωργιανός κακοποιός

Παρακλάδι της εγκληματικής ομάδας VorVZAKONE, τμήματος του οργανωμένου ρωσόφωνου εγκλήματος. Πώς δρούσε το κύκλωμα, οι αστυνομικές επιχειρήσεις.

Πάνω από 1.000.000 ευρώ ήταν η λεία του διεθνούς κυκλώματος, από τις τουλάχιστον 56 διαρρήξεις – κλοπές, που διέπραξε σε κατοικίες και διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης, τον τελευταίο χρόνο.

Εγκέφαλος της διεθνούς οργάνωσης ο περιβόητος κακοποιός Λάσα Σουσανασβίλι, ο οποίος πιάστηκε για δεύτερη φορά στα δίχτυα των ανδρών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Η εγκληματική οργάνωση αποτελεί σπείρα της παγκόσμιας εγκληματικής ομάδας με την ονομασία VorVZAKONE, τμήματος του οργανωμένου ρωσόφωνου εγκλήματος.

Ο 57χρονος Γεωργιανός, μετά την αποφυλάκισή του με όρους για λόγους υγείας το 2015, ξεκίνησε τη δράση με διαρρήξεις και κλοπές, απλώνοντας τα πλοκάμια της οργάνωσης, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και στη Γαλλία, όπου εκεί δρούσε ο αδερφός του.

Δείτεε ακόμη: Ποιος είναι ο 57χρονος Λάσα Σουσανασβίλι, που ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει νούμερο 1 κακοποιό στον κόσμο.

Μαζί με τον 57χρονο συνελήφθησαν και δύο ακόμα ηγετικά στελέχη του κυκλώματος, ηλικίας 56 και 49 ετών, καθώς και άλλα έντεκα άτομα.

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας κοινής ευρωπαϊκής αστυνομικής επιχείρησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία. Της κοινής επιχείρησης είχαν προηγηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο επιχειρησιακές συναντήσεις σε Ελλάδα, Γαλλία και Ολλανδία, όπου πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή πληροφοριών.

Κινηματογραφική σύλληψη

Στην Πυλαία το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι αστυνομικοί περικύκλωσαν τον 57χρονο κακοποιό, ο οποίος συνοδευόμενος από τον οδηγό του και δύο σωματοφύλακες, με βαλίτσες στα χέρια, επιχειρούσαν να φύγουν από τη Θεσσαλονίκη.

Τότε, οι σωματοφύλακες αντιστάθηκαν στη σύλληψή τους με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μικροσυμπλοκή κατά τη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

Ο οδηγός του 57χρονου κακοποιού στην προσπάθεια του να διαφύγει εμβόλισε υπηρεσιακό όχημα που τον είχε εγκλωβισει. Από την κατοχή τους κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ένα πυροβόλο πιστόλι που έφερε γεμιστήρα με εννέα φυσίγγια και δύο μαχαίρια.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, δεν υπήρξαν πυροβολισμοί κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επέμβασης, ενώ είχε διασφαλιστεί να μην υπάρξει κίνδυνος για τους κατοίκους της περιοχής.

Ο 57χρονος Γεωργιανός είχε συλληφθει ξανά από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης το 2010 στην περιοχή της Βουλιαγμένης κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία στην Ισπανία. Το 2015 αποφυλακίστηκε επικαλούμενος λόγους υγείας και από τότε ξεκίνησε η δράση του κυκλώματος.

Εκτός από την αστυνομική επέμβαση στην Πυλαία πραγματοποιήθηκαν άλλες 13 κατ΄ οίκον έρευνες σε όλο το πολεοδομικό συγκρότητα της Θεσσαλονίκης. Από τους 14 συλλληφθέντες, οι δύο είναι Αρμένιοι, ο ένας Ρώσος και οι υπόλοιπο έντεκα Γεωργιανοί.

Εννέα εκ των συλληφθέντων λειτουργούσαν ως φυσικοί αυτουργοί των διαφόρων εγκληματικών πράξεων. Οι δύο Γεωργιανοί, 42 και 47 ετών, ήταν αποδέκτες κλοπιμαίων που αφορούσαν σε ηλεκτρονικά είδη, ενώ άλλοι δύο είχαν το ρόλο του αποδέκτη των κλεμμένων κοσμημάτων και χρυσαφικών, λόγω της ιδιότητας τους ως ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηριων στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δώδεκα ακόμη συνεργών τους, δέκα εκ των οποίων αποτελούσαν εκτελεστικά όργανα του κυκλώματος.

Συνολικά στην κοινή επιχείρηση Ελλάδας – Γαλλίας πραγματοποιήθηκαν συνολικά 31 συλλήψεις (εκτός από τις 14 στη Θεσσαλονίκη και επιπλέον 17 στη Γαλλία σε επιχειρήσεις σε Καέν, Βρετάνη και Νορμανδία).

Η μεγαλύτερη υπόθεση στα αστυνομικά χρονικά της Θεσσαλονίκης

Για μια από τις πλέον σημαντικές υποθέσεις που έχουν καταγραφεί στα αστυνομικά χρονικά της Θεσσαλονίκης έκανε λόγο ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Αβραάμ Αϊβαζίδης.

«Η υπόθεση που σας παρουσιάζουμε σήμερα αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές υποθέσεις που έχουν καταγραφεί στα αστυνομικά χρονικά της Θεσσαλονίκης, και συνολικά της χώρας μας, στο πεδίο της κακουργηματικής διάπραξης κλοπών και διαρρήξεων», υπογράμμμισε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης, ο κ. Αϊβαζίδης.

Όπως σημείωσε ο ταξίαρχος, «με τις συλλήψεις 14 μελών της εγκληματικής αυτής οργάνωσης αποδημήσαμε πλήρως ένα οργανωμένο δίκτυο, που ενέχεται σε δεκάδες υποθέσεις κλοπών και διαρρήξεων, που έλαβαν χώρα τον τελευταίο χρόνο στη Θεσσαλονίκη, με τη λεία των κλοπιμαίων να ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ».

Στην επιχείρηση η οποία εξελίχθητε επί διήμερο σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν πάνω από εκατό αστυνομικοί από διάφορες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον Αστυνόμο Β’ Πέτρο Τάνο.

Η δράση του διεθνούς κυκλώματος

Τα μέλη της οργάνωσης λειτουργούσαν με συγκεκριμένη δομή και σχεδιασμό, με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Ενεργούσαν με  πυραμιδικό σύστημα «διοίκησης», στην κορυφή του οποίου βρισκόταν ο 57χρονος με τους δύο βοηθούς του, ως ηγετικά στελέχη, που συντόνιζαν και κατηύθυναν τις κινήσεις των υπολοίπων μελών.

Τα άτομα διέπρατταν δύο με τρεις κλοπές την ίδια ημέρα, με διαφορετικές συνθέσεις, κυρίως πρωινές ώρες, που έλειπαν οι ιδιοκτήτες και με χρήση διαρρηκτικών εργαλείων – αντικλείδια, χωρίς να αφήνουν ίχνη παραβίασεις.

Λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης κάνοντας αυτοψίες στους χώρους των πιθανών στόχων, αλλά και χρησιμοποιώντας «τσιλιαδόρους» στην ευρύτερη περιοχή.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων, παρουσία Δικαστικής Αρχής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 25.000 ευρώ, πλήθος κοσμημάτων, ηλεκτρονικών συσκευών και εγγράφων.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής και κατά περίπτωση για αντίσταση και παράβαση του Νόμου περί Όπλων. Άγνωστο παραμένει εάν οι συλληφθέντες θα δικαστούν στη Θεσσαλονίκη ή θα προχωρήσει η έκδοσή τους. Οι έρευνες συνεχίζονται για τυχόν εντοπισμό κι άλλων παθόντων.