Skip to main content

Συλλήψεις τριών ατόμων για απάτη με συνδρομητικά κανάλια

Μέσω τριών νόμιμων συνδέσεων - συνδρομών, που είχαν εκδοθεί για οικιακή χρήση, γινόταν παράνομη αναμετάδοση του περιεχομένου σε τρίτους.

Στη σύλληψη τριών Ελλήνων, 46χρονος και δύο γυναίκες 45 και 72 ετών, για απάτη κατ’ εξακολούθηση, παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας και προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, προχώρησαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στην υπόθεση εμπλέκεται ακόμη ένας 46χρονος Έλληνας, ο οποίος δεν συνελήφθη, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για τα ίδια αδικήματα.
Ειδικότερα στο πλαίσιο ερευνών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την αντιμετώπιση του φαινομένου της «πειρατείας», διαπιστώθηκε ότι χρήστης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης διαφήμιζε και διέθετε παράνομα προς τρίτους, έναντι αμοιβής, προστατευόμενα συνδρομητικά κανάλια.

Από την εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα που επακολούθησε, ταυτοποιήθηκαν τρεις νόμιμες συνδέσεις με συνδρομητικό κανάλι, που άνηκαν στους συλληφθέντες, το περιεχόμενο των οποίων αναμεταδιδόταν παράνομα, έναντι αμοιβής.

Τα ανωτέρω στοιχεία τέθηκαν υπόψη της αρμόδιας Εισαγγελίας Πρωτοδικών και το πρωί της Τρίτης 5 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση με συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου.

Από νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων, στο νομό Μαγνησίας, διακριβώθηκε ότι μέσω των τριών νόμιμων συνδέσεων - συνδρομών, γινόταν παράνομη αναμετάδοση του περιεχομένου τους.

Μάλιστα όπως προέκυψε από την προανάκριση, τη διαχείριση των συνδέσεων, με σκοπό την παράνομη αναμετάδοση του περιεχομένου, είχε αναλάβει ο 46χρονος μη συλληφθείς ημεδαπός, που διαμένει σε χώρα του εξωτερικού.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκε και κατασχέθηκε ψηφιακός δέκτης, τροποποιημένος και προγραμματισμένος, ώστε μέσω αυτού να επιτυγχάνεται η παράνομη θέαση και άλλων συνδρομητικών προγραμμάτων.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελία.

Το πειστήριο που κατασχέθηκε θα αποσταλεί στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση.