Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη μόλις αποφυλακίστηκε Ρώσος καταζητούμενος

Συνελήφθη εκ νέου, μόλις αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, 34χρονος ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στη ρωσική μαφία.

Έξω απ' τις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης περίμενε η αστυνομία έναν καταζητούμενο για τη συμμετοχή του στη ρωσική μαφία. Ο 34χρονος μόλις αποφυλακίστηκε, εκτίοντας μέρος της ποινή του, για αδίκημα που τέλεσε στην Ελλάδα, συνελήφθη από αστυνομικούς που κλήθηκαν να εκτελέσουν διεθνές ένταλμα σύλληψης προερχόμενο απ' τη Ρωσία.

Παρά τον γεγονός ότι, τον περασμένο Ιούνιο, απορρίφθηκε το αίτημα για την έκδοση του με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, οι ρωσικές αρχές επιμένουν. Απέστειλαν επιπρόσθετα  στοιχεία κατηγορώντας τον 34χρονο, συγκεκριμένα, για τέσσερις ανθρωποκτονίες, μια απόπειρα ανθρωποκτονίας, αρπαγή, εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις του νόμου περί όπλων κ.α.  

Μετά τη νέα σύλληψη του, σήμερα, οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Εφετών για να κινηθεί εκ νέου η διαδικασία της έκδοσης. Σύμφωνα με δικαστική πηγή τα συνοδευτικά έγγραφα των Ρώσων είναι στην  αγγλική και ρωσική γλώσσα ενώ αναμένεται και η μετάφραση τους στα ελληνικά. Οι δικηγόροι του 34χρονου, υπηκόου Ρωσίας, υπέβαλλαν αίτημα να δικαστεί η υπόθεση του στις 8 Οκτωβρίου και μέχρι τότε παραμένει κρατούμενος.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο καταζητούμενος συνελήφθη για πρώτη φορά. Κατά τον έλεγχο, επέδειξε πλαστό διαβατήριο Βουλγαρίας για τη χρήση του οποίου καταδικάστηκε με φυλάκιση 36 μηνών, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια παραιτήθηκε από την έφεση, επιδιώκοντας να παραμείνει στη φυλακή για λόγους ασφαλείας. Σήμερα αποφυλακίστηκε, εκτίοντας το 1/ 5 της ποινής του, αλλά οι αστυνομικοί του πέρασαν ξανά χειροπέδες.

Ο 34χρονος υποστηρίζει ότι είναι θύμα πολιτικής δίωξης και ότι κινδυνεύει η ζωή του ενώ έχει υποβάλλει αίτημα για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου από της χώρας μας. Ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου, που απέρριψε το πρώτο αίτημα έκδοσης, μάρτυρες είχαν καταθέσει ότι ο 34χρονος είχε πολιτική δράση και ήταν αντίθετος με την εισβολή της Ρωσίας στην Βόρεια Οσετία. Ακόμη είχαν αναφέρει ότι αν εκδοθεί κινδυνεύει με θανατική καταδίκη.