Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η XBand από το Ανατόλια η καλύτερη Εικονική Επιχείρηση

Μεγάλος ο ενθουσιασμός των τριών νικητών από το Κολλέγιο Ανατόλια, το 28ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης και το ΓEΛ Ποδοχωρίου Καβάλας

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η 12η Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Θεσσαλονίκης - 12th Trade Fair Thessaloniki 2018 του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Απριλίου στο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, παρουσία της Ευρωβουλευτού και Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Μαρίας Σπυράκη, του Αντιπεριφεριάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Γιουτίκα και του Προέδρου του ΣΒΕΕ, Αθανάσιου Σαββάκη.

Πάνω από 600 μαθήτριες και μαθητές, 15 έως 18 ετών, από 40 Γυμνάσια και Λύκεια αλλά και Ειδικά Σχολεία, από τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, το Διδυμότειχο, τα Ιωάννινα, τις Σέρρες, την Καβάλα, την Κοζάνη, την Κατερίνη, την Πέλλα, το Κιλκίς, την Καστοριά και τα Τρίκαλα αλλά και τη Ρόδο κατέπληξαν με τις καινοτομίες, τον επαγγελματισμό και τον ενθουσιασμό τους, το κοινό, τους προσκεκλημένους και την κριτική επιτροπή του ΣΕΝ/JA Greece.  Τα παιδιά δέχθηκαν από όλους πολύ θερμά συγχαρητήρια.

«Όλες οι ομάδες έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά, έχω μείνει άφωνη» δήλωσε η κα Μαρία Σπυράκη και συνέχισε: «Το ΣΕΝ/Junior Achievement Greece επιτελεί πολύ σημαντικό έργο για την Ελλάδα καθώς καθοδηγεί τους νέους να κάνουν την ιδέα τους προϊόν. Εμείς οι πολικοί έχουμε χρέος να υποστηρίξουμε αυτά τα ταλαντούχα, εργατικά παιδιά και να δημιουργήσουμε υποδομές -κατά τα πρότυπα του εξωτερικού- για να φτάσουν τη δουλειά τους στο πιο υψηλό επίπεδο».  Ο κ. Κώστας Γιουτίκας ενθουσιάσθηκε από τις μαθητικές επιχειρήσεις που είδε και δήλωσε: «Τα παιδιά μας έβαλαν σήμερα τα «γυαλιά»! Έχω εκπλαγεί από τις έξυπνες ιδέες, την άριστη υλοποίηση και τα επιχειρηματικά σχέδια των μαθητών και των μαθητριών. Μας έδωσαν ελπίδα, αυτοί οι νέοι άνθρωποι πηγαίνουν τη χώρα μας μπροστά». «Η πρόοδος είναι τεράστια από πέρυσι, βλέπω κάθε χρόνο τα παιδιά της Βόρειας Ελλάδας να κάνουν άλματα», δήλωσε ο κ. Αθανάσιος Σαββάκης που είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΝ/JA Greece και τόνισε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που οργανισμός μας διευρύνει τη δράση του σε όλο και περισσότερα σχολεία. Δημιουργεί επιχειρηματική κουλτούρα στα παιδιά και αλλάζει την Ελλάδα».

Τα βραβεία της Μαθητικής Εμπορικής Έκθεσης Θεσσαλονίκης 2018
 
Όπως στην Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Αθήνας, έτσι και στη Θεσσαλονίκη, το έργο της κριτικής επιτροπής ήταν ιδιαίτερα δύσκολο καθώς οι ομάδες που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» ήταν εξαιρετικές και συγκέντρωσαν υψηλή βαθμολογία.  Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στη Θεσσαλονίκη ήταν η Επίτιμη Πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece, κα Λίτσα Παναγιωτοπούλου, η οποία συνεχάρη ένα-ένα τα παιδιά και τους έδωσε πολύτιμες συμβουλές για το μέλλον τους. Ο Γενικός Διευθυντής και Αντιπρόεδρος του Junior Achievement Europe κ. Αργύρης Τζικόπουλος τόνισε στα παιδιά ότι είναι τώρα μέλη της οικογένειας του παγκόσμιου JA Worldwide και θα έχουν πάντα υποστήριξη.  Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η Υπεύθυνη του Προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση», κα Ελίζα Παυλίδη, η οποία ανακοίνωσε και τα αποτελέσματα.  

Τα 3 βραβεία που απονεμήθηκαν στη Θεσσαλονίκη είναι τα εξής:

1)    Το βραβείο «Καλύτερη Εταιρεία» κέρδισε η μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» ΧBand από το Κολλέγιο Ανατόλια. Το XBand είναι ένα καινοτόμο wearable, σαν ρολόι, τελευταίας τεχνολογίας, που παρέχει ασφάλεια στους επισκέπτες χιονοδρομικών κέντρων. Μετρά τους παλμούς τους χρήστη και ειδοποιεί το χιονοδρομικό κέντρο σε περίπτωση που ο σκιέρ βρίσκεται σε κίνδυνο δίνοντας εκείνη τη στιγμή τις συντεταγμένες της περιοχής που βρίσκεται έτσι ώστε να φθάσουν άμεσα οι πρώτες βοήθειες.
https://www.facebook.com/xband.gr/

2)    Το βραβείο «Πιο καινοτόμο προϊόν» απονεμήθηκε στη μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» Τhink Big 2 Change Small από το 28ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια έξυπνη κοινωνική επιχείρηση που φιλοδοξεί να φέρει θετικές αλλαγές στη μαθητική κοινότητα πραγματοποιώντας με μεγάλη επιτυχία και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, 6 δράσεις ενεργοποίησης των παιδιών σε θέματα όπως: την προσφορά μυελού των οστών σε καρκινοπαθείς, την κοινωνικοποίηση των ΑμεΑ,  την αξιοποίηση των σχολικών μονάδων τις απογευματινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα και άλλα.  https://www.facebook.com/tb2cs/

3)    To βραβείο «Kαλύτερο Περίπτερο» κατέκτησε η μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» Sοaping Therapy, από το ΓΕΛ Ποδοχωρίου Καβάλας. Οι μαθητές της τρίτης Λυκείου, του μικρού αυτού χωριού της Καβάλας, ξεπέρασαν πολλές δυσκολίες και κατάφεραν να υλοποιήσουν τρία πρωτότυπα σαπούνια που έχουν γίνει ανάρπαστα. Το μαύρο σαπούνι με ενεργό άνθρακα, το απαλό από ξανθό μούστο και το ειδικό σαπούνι για βαθιά απολέπιση με πούδρα από εξαιρετικής ποιότητας αμύγδαλα τοπικής παραγωγής.   https://www.facebook.com/Soapping-Therapy-183081832457544/

Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι νικήτριες ομάδες Αθήνας και Θεσσαλονίκης -συνολικά 6- είναι ενθουσιασμένες, τα στελέχη όλων των μαθητικών «επιχειρήσεων» μιλούν συνεχώς για την τρομερή εμπειρία που έζησαν στις Μαθητικές Εμπορικές Εκθέσεις και προτρέπουν παιδιά του σχολείου τους να πάρουν μέρος του χρόνου στο πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης». Όλες οι ομάδες αναμένουν τώρα με αγωνία, την ανακοίνωση των 10 καλύτερων μαθητικών επιχειρήσεων της Ελλάδας, μεταξύ των 130 σχολείων που συμμετέχουν φέτος στο πρόγραμμα. Οι μαθητικές «επιχειρήσεις» αξιολογούνται συνολικά από την κριτική επιτροπή του ΣΕΝ/JA Greece με βάση την παρουσία τους στις Εμπορικές Εκθέσεις αλλά κυρίως από τα επιχειρηματικά σχέδια που έχουν καταθέσει. Οι δέκα καλύτερες θα διαγωνισθούν στον Πανελλήνιο Τελικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2018» την 1η Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe που θα γίνει στις 16 Ιουλίου στο Βελιγράδι. Το ΣΕΝ/JA Greece είναι παράρτημα του παγκόσμιου μη-κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού Junior Achievement Worldwide, που εφαρμόζει πολλά προγράμματα μαθητικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε 122 χώρες σε όλο τον κόσμο, με χορηγίες μεγάλων εταιρειών.  
https://www.senja.gr   https://www.facebook.com/SENJAGREECE.