Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού οι Κακλαμάνης - Σιούφας

Οι δύο πρώην πρόεδροι Βουλής μετέφεραν την εμπειρία τους από τη μέχρι τώρα πορεία της διεκδίκησης της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας Ποντίων.

Στη διαρκή διεκδίκηση του αιτήματος της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων αναφέρθηκαν δύο πρώην πρόεδροι της Βουλής, μιλώντας προς τα ποντιακά σωματεία και τις οργανώσεις που μετέχουν στο «8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού», το οποίο διοργανώνεται από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ), στο δημαρχείο Πανοράματος.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι κ.κ. Κακλαμάνης και Σιούφας, χαιρετίζοντας το συνέδριο, μετέφεραν και τη δική τους εμπειρία από τη μέχρι τώρα πορεία της διεκδίκησης, στα χρόνια που μεσολάβησαν από την αναγνώριση της από την ελληνική Βουλή, το 1994.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης τόνισε την ανάγκη «ομοψυχίας και ομοφωνίας», συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την ιστορική στοιχειοθέτηση της γενοκτονίας των Ποντίων. Η Γενοκτονία των Ποντίων αναγνωρίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο επί της θητείας του στην προεδρία της Βουλής, το 1994, τέσσερεις μήνες αφού είχε αναλάβει τα καθήκοντα του.

«Είναι πάγια θέση της χώρας και πρέπει κάθε κυβέρνηση να μένει σταθερή στη γραμμή αυτή, την οποία καθόρισε το ελληνικό Κοινοβούλιο το 1994 (με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων), ογδόντα χρόνια μετά τη γενοκτονία» τόνισε ο κ. Κακλαμάνης και πρόσθεσε : «Ομοφώνως, πήραμε αυτή την απόφαση και μάλιστα με πρόταση μου αποφασίσαμε την έκδοση ενός τόμου, αποκλειστικά, με έγγραφα ξένων πρεσβειών και ξένων προξενείων, αυστριακά, αγγλικά, αμερικανικά αρχεία, που τεκμηρίωναν απολύτως το μεγάλο αυτό έγκλημα σε βάρος του ποντιακού ελληνισμού».

Ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι η απόφαση προέβλεπε την έκδοση του τόμου σε πέντε γλώσσες, ώστε να σταλεί παντού, σε όλα τα κοινοβούλια, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε φορείς στο εξωτερικό, αλλά αυτό εκτυπώθηκε μόνο στα ελληνικά στη διάρκεια της δικής του θητείας στην προεδρία της Βουλής και στην αγγλική γλώσσα επί της θητείας του Δημήτρη Σιούφα.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας υπενθύμισε ότι επί της θητείας του, μεταξύ άλλων, έλαβαν την ελληνική ιθαγένεια η Σάνο Χάλο (Ευθυμία Βαρυτιμίδου) και η κόρη της και συγγραφέας Thea Halo, η οποία στο βιβλίο της, με τίτλο: «Ούτε το όνομα μου», αποτύπωσε τη δραματική ιστορία της μητέρας της και μέσω αυτής των δεινών των χριστιανικών πληθυσμών της Τουρκίας, στις αρχές του 20 αιώνα. Η ελληνική ιθαγένεια τούς αποδόθηκε σε ειδική εκδήλωση στη Βουλή από τον τότε υπουργό Εσωτερικών και σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον εκλιπών συνεργάτη του, υφυπουργό τότε, Αθανάσιου Νάκο. «Όταν ήρθαν στη Βουλή είχαν τις ελληνικές ταυτότητες και τις κρατούσαν στα χέρια, με υπερηφάνεια, ενώ έγιναν και δημότισσες Αθηναίων» είπε ο κ. Σιούφας και πρόσθεσε: «Σε ολόκληρο τον κόσμο οι οργανώσεις των Ποντίων αγωνίζονται για ένα θέμα, τη δικαίωση, την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων απ' όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες. Οφείλουμε με ενότητα δυνάμεων, επιμονή, υπομονή και ομοψυχία και ομοφωνία, κοιτάζοντας στο μέλλον, να κάνουμε περισσότερα απ' ό,τι έγιναν μέχρι σήμερα, να ενώσουμε δυνάμεις, ώστε να πορευτούμε με καλύτερα αποτελέσματα από δω και πέρα» δήλωσε ο κ. Σιούφας.

«Το ΚΚΕ στήριζε, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τις διεκδικήσεις των ποντιακών συλλόγων και ομοσπονδιών και για τη γενοκτονία και γα όλα τα προβλήματα» τόνισε σε δηλώσεις του ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής.

Από την πλευρά του, ο κοινωνιολόγος Μιχάλης Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε διαχρονικά στη στάση του ελληνικού κράτους και στην παράλειψή του για μεγάλο χρονικό διάστημα να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων, ως το 1994 και κατέθεσε προτάσεις για την πορεία της διεκδίκησης προς το εξωτερικό.

Τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ Γιώργος Παρχαρίδης.

Στο συνέδριο χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου, οι αντιδήμαρχοι των δήμων Θεσσαλονίκης και Πυλαίας - Χορτιάτη, ο αντιπεριφερειάρχης Φάνης Παππάς, κ.ά.