Skip to main content

Θεσσαλονίκη: «Στοπ» στη διακίνηση μυδιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Δεν δουλεύει ο μοναδικός χρωματογράφος μάζας που ελέγχει τη σάρκα του μυδιού για τις συγκεντρώσεις θαλάσσιων βιοτοξινών.

Ένα μηχάνημα υπάρχει σε όλη την Ελλάδα για τον έλεγχο των μυδιών, ενός από τα προϊόντα που εξάγεται σε ποσοστό 90%, κι αυτό έπαθε βλάβη... Ο χρωματογράφος μάζας (όπως λέγεται) ελέγχει τη σάρκα του μυδιού για τις συγκεντρώσεις θαλάσσιων βιοτοξινών και είναι κρίσιμος για τις εξαγωγές των οστρακοειδών που παράγονται ειδικά στη Θεσσαλονίκη. Όταν δεν δουλεύει, οι εξαγωγές... παγώνουν.

Σε περιπτώσεις βλάβης οι συνέπειες για τους μυδοκαλλιεργητές και οστρακοκαλλιεργητές είναι σημαντικές, διότι επιβάλλεται άμεσα απαγόρευση διακίνησης των αλιευμάτων, ακόμη κι αν αυτά είναι κατάλληλα και σταματούν οι εξαγωγές από τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες!

Πριν από λίγες μέρες το μηχάνημα έπαθε βλάβη κι έτσι «πάγωσε» όλη η αλυσίδα διακίνησης των μυδιών, όπως κατήγγειλε με ανακοίνωσή του ο Αλιευτικός-Οστρακοκαλλιεργητικός Σύλλογος Ιδιοκτητών Αλιευτικών Σκαφών και Φορτηγίδων Κυμίνων-Ν. Μαλγάρων Δήμου Δέλτα «Ο Ποσειδών».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κωνσταντίνος Βερβίτης, εξήγησε ότι «η μυδοκαλλιέργεια είναι η πιο ήπια και φιλική στο περιβάλλον παραγωγή. Τα μύδια τρέφονται με φυσικό πλαγκτόν από το θαλασσινό νερό, δεν δίνεται τροφή ούτε η μυδοκαλλιέργεια επί τόσα χρόνια ενόχλησε κάποιο άλλο παραγωγικό κλάδο. Παράγονται κάθε χρόνο περίπου 30.000 τόνου μύδια στο Θερμαϊκό κόλπο οι οποίοι κατά 90% εξάγονται. Παρ' όλα αυτά τα προβλήματα δεν λείπουν. Καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις, γραφειοκρατία, έλλειψη πολιτικής βούλησης και μερική αδιαφορία. Αποκορύφωμα, η βλάβη του μοναδικού πανελλαδικά μηχανήματος ελέγχου των μυδιών και η δραματική για τους παραγωγούς συνέπεια μέσα στην καρδιά της παραγωγής και των εξαγωγών. Λόγω της βλάβης αυτής και παρά την καταλληλότητα των μυδιών επιβάλλεται απαγόρευση διακίνησης των οστρακοειδών και οι εξαγωγές από τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες. Οι μυδοπαραγωγοί θεωρούν απαράδεκτο να μη υπάρχει ένα δεύτερο μηχάνημα για να μη κινδυνεύει η παραγωγή τους, να δυσφημείται άδικα το προϊόν στο εξωτερικό, να δυσαρεστούνται οι πελάτες και να 'τρίβουν τα χέρια τους' οι ανταγωνιστές μας. Αυτές τις συνέπειες πρέπει να τις λάβουν σοβαρά υπόψη όσοι υπηρετούν το εθνικό συμφέρον και μάλιστα σε τέτοιους καιρούς κρίσης και να μη εγκαταλείπουν ένα τόσο παραγωγικό κλάδο στην τύχη του».

Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Βερβίτης σημειώνει ότι «το μοναδικό κτηνιατρικό εργαστήριο της Ελλάδας εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και διαρκώς εμφανίζει υποστελέχωση, έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού, βλάβες και δυσλειτουργία. Πιστεύουμε ότι το αρμόδιο υπουργείο και οι εμπλεκόμενοι δημόσιοι φορείς θα πρέπει άμεσα να προβούν στην προμήθεια ενός δεύτερου μηχανήματος, να το στελεχώσουν με ειδικούς επιστήμονες και να δουν από κοντά το πρόβλημα αυτό που παρόλο που φαίνεται απλό οι συνέπειές του είναι τεράστιες».

Ο κ. Βερβίτης εξήγησε μάλιστα ότι με την τελευταία βλάβη οι εξαγωγές σταμάτησαν για επτά μέρες, την ώρα που το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο, αφού η περίοδος της συγκομιδής το καλοκαίρι κρατά δυόμιση μήνες. Ανάλογη βλάβη είχε σημειωθεί σε ακόμη μια κρίσιμη περίοδο, μέσα στη Σαρακοστή και πριν από την Καθαρά Δευτέρα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Φάνης Παπάς, εξήγησε ότι η βλάβη διορθώθηκε και η διαδικασία των ελέγχων ομαλοποιήθηκε, αλλά παραδέχτηκε πως το πρόβλημα παραμένει και πρέπει να βρεθεί μια πιο ουσιαστική λύση, διότι «δεν πρέπει να καθυστερούν οι εμπορικές συναλλαγές και κυρίως αυτές εξαγωγικού χαρακτήρα. Για το λόγο αυτό η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει έρθει σε επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο ζητώντας την άμεση αντικατάσταση των ανταλλακτικών που χρειάζονται, τη μεταφορά στη Θεσσαλονίκη ενός παρόμοιου μηχανήματος που παραμένει αναξιοποίητο στην Πάτρα και την καλύτερη στελέχωση του εργαστηρίου στη Θεσσαλονίκη».