Skip to main content

Θεσσαλονίκη:4 εκατ. για πράσινα δώματα και κάθετους κήπους σε 8 δήμους

Σε οχτώ δήμους η πρώτη τόσο μεγάλη παρέμβαση να αλλάξει η εικόνα του δομημένου περιβάλλοντος, μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τέσσερα εκατομμύρια ευρώ διαθέτει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα του προγράμματος βιώσιμης αστικής κινητικότητας στη Θεσσαλονίκη, για τη δημιουργία πράσινων δωμάτων και κάθετων κήπων.

Οι οχτώ δήμοι που καλούνται να υποβάλουν προτάσεις για συγκεκριμένα έργα στη συγκεκριμένη δράση είναι Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Παύλου Μελά, Πυλαίας – Χορτιάτη (μόνο για την Πυλαία) και Δέλτα (μόνο για το Καλοχώρι).

Η δράση, σύμφωνα με την πρόσκληση που έχει δημοσιευτεί, αφορά στην κατάλληλη φύτευση και ανάπτυξη βλάστησης σε δώματα, σε κάθετες επιφάνειες κτιριακών υποδομών και σε αυλές σχολείων.

«Σκοπός είναι –μεταξύ άλλων– η βελτίωση του άμεσου περιβάλλοντος της πυκνοδομημένης περιοχής και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις προσφερόμενες δυνατότητες αύξησης της φυτοκάλυψης στον αστικό ιστό», επισημαίνεται στην πρόσκληση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα «πρασινίσουν» κτήρια με μεγάλες επιφάνειες δώματος, αλλά και κάθετες επιφάνειες κτηρίων και περιβάλλοντες χώροι σχολικών συγκροτημάτων.

«Η εφαρμογή της παρέμβασης στον ιδιαίτερα πυκνοδομημένο ιστό της Θεσσαλονίκης δύναται να έχει σημαντικά οφέλη λόγω της έλλειψης χώρων πρασίνου και της έντονης παρουσίας των αυτοκινήτων. Η προβλεπόμενη φύτευση σε δώμα ή κάθετο κήπο ή αυλή σχολείου θα είναι εκτατικού τύπου με φυτά ανθεκτικά στις αστικές μικροκλιματολογικές συνθήκες (εναλλαγή εποχών, καυσαέρια, κ.λπ.) και με ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό και συντήρηση. Παράλληλα, προβλέπονται δράσεις διάδοσης και ενημέρωσης, με στόχο την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού».

Οι στόχοι της δράσης πάντα σύμφωνα με την πρόσκληση είναι, μεταξύ άλλων:

-Η βελτίωση του μικροκλίματος με άμεση επίδραση στους χρήστες των κτηρίων και στους περιοίκους.

-Η καταπολέμηση της αστικής θερμικής νησίδας και του φαινομένου του θερμοκηπίου.

-Η απορρόφηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, των αέριων ρύπων και η δέσμευση των αιωρούμενων σωματιδίων.

-Η επιστροφή της χλωρίδας και της πανίδας στην πόλη.

-Η αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων και η αύξηση του αστικού πρασίνου.