Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τhink Young και επιχειρηματικότητα για νέους

Η ΜΚΟ που υποστηριζόμενη από το ίδρυμα της Coca Cola, δείχνει την ομορφιά και τις προοπτικές του κόσμου του επιχειρείν.

Με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες άνοιξε σήμερα η 1η Σχολή Επιχειρηματικότητας του Think Young για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, μια διεθνής προσπάθεια να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τους νέους ανθρώπους που θέλουν να μπούνε στον κόσμο του επιχειρείν και η οποία στην Ευρώπη υποστηρίζεται από το ίδρυμα της Coca Cola.

Όπως είπε ο κ. Luca Selva, η καρδιά του Think Young απευθυνόμενους στους νέους και τις νέες που συγκεντρώθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σήμερα, πρώτη ημέρα της πρωτοποριακής Σχολής χωρίς φοιτητές, ανεξάρτητα από το αν θα επιλέξουν να κάνουν τα δικά τους επιχειρηματικά βήματα ή αν θα προτιμήσουν να απασχοληθούν σαν εργαζόμενοι, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όλες οι μεγάλες εταιρείες και πολυεθνικές αναζητούν εργαζόμενους με πνεύμα επιχειρηματικό.

Στα έξι χρόνια που διοργανώνονται Σχολές Επιχειρηματικότητας από την ΜΚΟ Think Young, έχουν αποφοιτήσει πάνω από 2.000 άτομα, ηλίκιας μεταξύ 18-30 ετών και όπως αποκάλυψε στη Voria.gr o κ. Selva, από τους αποφοίτους έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 100 start ups, οι περισσότερες στον τομέα των Υπηρεσιών, πολλές στην κοινωνία διαμοιρασμού (sharing economy), το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα media αλλά και τον κλάδο της μόδας.



Το Think Young δεν διδάσκει το πώς να γίνεις επιχειρηματίας, αλλά προσπαθεί να κινητοποιήσει τους νέους, δίνοντας τροφή για έμπνευση από τη γνωριμία με τους νέους που πέτυχαν στο επιχειρηματικό τους ξεκίνημα. Δίνει τη δυνατότητα για networking και απόκτηση χρήσιμων εμπειριών.

Η εβδομάδα θα συνεχιστεί με τους νέους να χωρίζονται σε ομάδες των 10 ατόμων και να εργάζονται με πάθος πάνω στο δικό τους επιχειρηματικό πλάνο, υπό την καθοδήγηση έμπειρων επιχειρηματιών-μεντόρων. Σκοπός τους, να αναπτύξουν όσο πιο ολοκληρωμένα την επιχειρηματική τους ιδέα, προκειμένου να την παρουσιάσουν την τελευταία ημέρα μπροστά στην κριτική επιτροπή και να αναδειχθεί η ομάδα τους ο μεγάλος νικητής. Ανάμεσα στα έπαθλα για τους νικητές είναι και η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα VentureGarden, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και mentoring στην επιχειρηματικότητα, διάρκειας 14 μηνών.

Μεταξύ των επιχειρηματιών-μεντόρων που θα βοηθήσουν τους νέους στην πορεία τους προς το μεγάλο τελικό είναι η κα Μελίνα Ταπραντζή της Wise Greece, μιας μη κερδοσκοπικής κίνησης που προωθεί τα ελληνικά προϊόντα τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό, ο κ.Θωμάς Δούζης και ο κ.Γιώργος Δούζης, ιδρυτές της Έργον, η κα Δήμητρα Καραβιώτη, πρόεδρος της εταιρείας Keleon Olive Products, η κα Νάσια Πασχαλέρη και η κα Ειρήνη Πασχαλέρη, ιδρύτριες της online εφαρμογής Food Sherlocks, ο κ.Κωνσταντίνος Γκουγκουλιάς, Γενικός Διευθυντής του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα, ο κ.Δημήτρης Κουρτέσης, συνιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης Goodvidio, ο κ.Γιάννης Ζάρας, ιδρυτής της εταιρείας περιηγήσεων στην πόλη Big Olive και οι κυρίες Μαρία Δερμετζή και Αναστασία Σιάπκα, εμπνεύστριες των πρωτοβουλιών Code it like a girl και Geek Islands στην Ελλάδα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής εβδομάδας, οι συμμετέχοντες της Σχολής Επιχειρηματικότητας θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Αγροδιατροφικής Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας, όπου επαγγελματίες από το χώρο της γεωργίας, της επιστήμης και της βιομηχανίας τροφίμων θα μοιραστούν μαζί τους τις δικές τους εμπειρίες και μυστικά επιτυχίας.

Παίρνοντας το λόγο για ένα σύντομο χαιρετισμό η κ. Νεκταρία Μητράκου, διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της Coca Cola Hellas, τόνισε ότι η Coca Cola πιστεύει ότι οι νέοι πρέπει να λειτουργήσουν σαν καταλύτες αλλαγής, να δημιουργήσουν όχι μόνο νέες θέσεις εργασίας αλλά και νέα επαγγέλματα καθώς γενήθηκαν και μεγάλωσαν born to be digital, στην εποχή των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορικής, των κοινωνικών δικτύων, κατέχουν σημαντικές δεξιότητες και μπορούν να έχουν πρόσβαση σε νέους τρόπους χρηματοδότησης.

Το Τhink Young, με γραφεία σε Γενεύη, Βρυξέλλες και Χονγκ Κονγκ, έκανε το ξεκίνημα της Σχολής από της Βρυξέλλες αλλά αποφάσισε να ταξιδέψει και στις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της αυξημένης ανεργίας. Έτσι η Σχολή πήγε στην Ισπανία, ήρθε στην Ελλάδα με δύο διοργανώσεις στην Αθήνα και τώρα στη Θεσσαλονίκη ενώ το 2017 σχεδιάζει Σχολές Επιχειρηματικότητας στη Τυφλίδα, τη Λισαβόνα, σε τρεις πόλεις της Ισπανίας, δύο στη Γαλλία, αλλά και στο Βέλγιο και το Χονγκ Κόνγκ.