Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Το νοσοκομείο Παπανικολάου έγινε 100 χρονών

Η ιστορία του ξεκινά στα τέλη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν στη θέση αυτή ο Βρετανικός Στρατός κατασκεύασε παραπήγματα για νοσηλεία στρατιωτών.

Η ιστορία του νοσοκομείου Παπανικολάου ξεκινά στα τέλη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν στην σημερινή του θέση, στην Εξοχή Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης, κατασκευάστηκαν από τον Βρετανικό Στρατό ορισμένα παραπήγματα για την επιτόπια νοσηλεία των τραυματιών.

Το 1920, μετά την εγκατάλειψή τους από τον βρετανικό στρατό, τα παραπήγματα αυτά αποτέλεσαν την βάση για την ίδρυση από το ελληνικό κράτος του «Νοσοκομείου Φυματιώντων» στο οποίο κατά την περίοδο 1920-1938 προστέθηκαν μερικές νέες εγκαταστάσεις.

Το 1938 το νοσοκομείο μετονομάστηκε σε «Σανατόριο Ασβεστοχωρίου», ενώ 10 χρόνια αργότερα χτίστηκε το «Πέτρινο Κτίριο» που αποτέλεσε τη ραχοκοκκαλιά του νοσοκομείου. Το 1962 δημιουργήθηκε το Βρογχοσκοπικό Τμήμα, ενώ το 1966 μετονομάστηκε σε «Κέντρο Νοσημάτων Θώρακος Βορείου Ελλάδος» (ΚΝΘΒΕ) και δημιουργήθηκαν η Θωρακοχειρουργική, η Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική, η Καρδιολογική και η ΩΡΛ Κλινική. Το 1978 έκλεισε το «Σχολείο Φυματιώντων Παίδων» που λειτουργούσε στους χώρους της σημερινής Γναθοχειρουργικής Κλινικής.

Το 1983 αποτέλεσε χρονολογία –σταθμό, καθώς το νοσοκομείο μετονομάστηκε αρχικά σε «Γενικό» και στη συνέχεια σε «Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου». Έκτοτε ιδρύθηκαν στο νοσοκομείο: Το 1983 Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, Στεφανιαία Μονάδα Καρδιολογικής Κλινικής-Αιμοδυναμικό, η  Α΄ Παθολογική Κλινική, η Β΄ Παθολογική Κλινική, η Αιματολογική, η Β΄ Χειρουργική, η Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής, Ακτινοδιαγνωστικό, η Καρδιοχειρουργική, η Εντατική Καρδιοχειρουργική Μονάδα, το Χειρουργείο Νέου Κτιρίου, το Τμήμα Εξωτερικών Ιατρείων και η Ορθοπαιδική Κλινική.

Το 1984 ιδρύθηκαν η Νευροχειρουργική Κλινική, η Κεντρική Αποστείρωση, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, ο Σταθμός Αιμοδοσίας, το Εργαστήριο Γαστρεντερολογικής, η Νευροχειρουργική  και η Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.

Το 1985 δημιουργήθηκε η Μονάδα Αιματολογικής, η Ω.Ρ.Λ. και η Γναθοχειρουργική, καθώς επίσης και τα χειρουργεία Γνάθου, Οφθαλμολογικό, Ωτορυνολαρυγγολογικό και το Χειρουργείο του Πέτρινου Κτιρίου.

Το 1986 δημιουργήθηκαν: Η Α' και η Β' Πνευμονολογική Κλινική, η Α' Χειρουργική, η Οφθαλμολογική Κλινική, το Αναισθησιολογικό Παλαιού Κτιρίου, το Αναισθησιολογικό Νέου Κτιρίου και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Το 1987 το νοσοκομείο που αρχικά λειτουργούσε χωρίς να συμμετέχει στις γενικές εφημερίες της Θεσσαλονίκης, εντάχθηκε στο πρόγραμμα εφημεριών και δημιουργήθηκαν η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και  η Γαστρεντερολογική Κλινική, ενώ η Καρδιολογική Κλινική χωρίστηκε σε Α' και Β'.
 
Το 1988 δημιουργήθηκαν η Δ' Χειρουργική και η Νευρολογική Κλινική. Το 1998 δημιουργήθηκε η Ψυχιατρική Κλινική (Ψυχιατρικό Τμήμα Ενηλίκων - Ψυχιατρικό Τμήμα Παίδων – Εφήβων), ενώ το 1999  άρχισε η λειτουργία του Αιματολογικού Τμήματος και της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των οστών στο κτίριο «Στοργή». Το 2001 εγκαινιάστηκε η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Εγκαυμάτων (ΜΕΘΕ),   η οποία καλύπτει τα περιστατικά ολόκληρου του χώρου της Βορείου Ελλάδας.

Με αφορμή τα 100 χρόνια του νοσοκομείου, η Νοσηλευτική Υπηρεσία του Παπανικολάου, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Τμήμα Μακεδονίας-Θράκης της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, διοργανώνουν σήμερα, 29 και αύριο, 30 Σεπτεμβρίου, διημερίδα με τίτλο «Παρελθόν και Μέλλον συναντιούνται».

«Ο λόγος που διοργανώσαμε τη διημερίδα είναι επετειακός, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την δημιουργία των πρώτων δομών, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου μετεξελίχθηκαν στο σημερινό νοσοκομείο Παπανικολάου. Η διημερίδα είναι μια “γιορτή” για τους νοσηλευτές που φροντίζοντας με αυταπάρνηση τους ασθενείς αποτελούν την κινητήρια δύναμη του νοσοκομείου, παρότι ο αριθμός τους είναι μικρότερος από αυτόν που θα έπρεπε να είναι. Είναι όμως και μια ευκαιρία για την ανάδειξη επίκαιρων νοσηλευτικών θεμάτων από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων, στα οποία το νοσοκομείο μας, όχι μόνο πρωτοπορεί, αλλά ταυτόχρονα έχει να επιδείξει μια πολυετή  και αναγνωρισμένη κλινική και επιστημονική εμπειρία» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Παπανικολάου και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της ημερίδας, Δήμητρα Παλητζήκα.