Skip to main content

Θεσσαλονίκη: «Βόρεια Ελλάδα και διαχείριση απορριμμάτων» στις 20 Μαΐου

Στο επίκεντρο του φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στο Ηyatt Regency, θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, η Ανακύκλωση και τα «Πράσινα Σημεία»

Η σχέση του πολίτη με την Ανακύκλωση και τα σημεία-κλειδιά για την επίτευξη των φιλόδοξων σχετικών στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, η συμβολή των «Πράσινων Σημείων», των ειδικών δηλαδή χώρων που θα δημιουργηθούν σε κάθε δήμο της χώρας για την εφαρμογή της διαλογής στην πηγή και ο ρόλος των δήμων στην επιτυχία τους, τα εναλλακτικά συστήματα και ο ρόλος του ιδιώτη στη διαχείρισης αποβλήτων, είναι ανάμεσα στα επίκαιρα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, με τίτλο «ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 20 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο Ηyatt Regency (ώρες 13.45 - 20.15) με την ευκαιρία του ετήσιου Money Show.

Το φόρουμ, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων της επιχειρηματικής-επενδυτικής Πρωτοβουλίας Α- Energy σε άμεση συνέχεια  του επιτυχημένου συνεδρίου "Διαχείριση Απορριμμάτων: Καλές πρακτικές - Χρηματοδότηση. Αυτοδιοίκηση - Ιδιωτικός Τομέας", που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στην Αθήνα (ξενοδοχείο Hilton), με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα), της ΚΕΔΕ, του ΕΚΕΤΑ ως επιστημονικού εταίρου, τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων και άμεσα ενδιαφερόμενων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και με την αθρόα συμμετοχή περίπου 640 ατόμων.

Στόχος της είναι να δώσει έμφαση στις εξελίξεις στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων στη Βόρεια Ελλάδα, με έμφαση στη χρηματοδότηση υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων  μέσω ΕΣΠΑ, μέσω άλλων εναλλακτικών πόρων, στα βέλτιστα συστήματα διαχείρισης και στα «Πράσινα Σημεία».

Την εκδήλωση  θα ανοίξουν με χαιρετισμό, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας  κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο κ. Ευάγγελος Καπετάνιος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης καθώς επίσης  εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομίας και του Υπουργείου  Μακεδονίας- Θράκης και ο πρόεδρος του ΤΕΕ-Κεντρικής Μακεδονίας κ. Πάρις Μπίλλιας.  Από τη δική του  πλευρά , ο κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, πρόεδρος  του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), θα είναι ο βασικός ομιλητής στη  συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: Πολίτης και Ανακύκλωση: Η συμβολή των Πράσινων Σημείων η οποία θα κλείσει τις εργασίες του φόρουμ.

Ανάμεσα στους διακεκριμένους συμμετέχοντες στα πάνελ της εκδήλωσης, ο κ. Σωκράτης Φάμελλος,  Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ,  ο κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος ΠΕΔ  Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ο κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, Πρόεδρος ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας  και Δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, ο κ. Σάββας Χιονίδης, πρόεδρος Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Κατερίνης, ο  κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, Πρόεδρος  ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Δήμαρχος Φλώρινας* , ο κ. Μιχάλης Γεράνης, Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦοΔΣΑ), ο κ. Θανάσης Παππάς, Αντιδήμαρχος  Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Δήμου Θεσσαλονίκης,αρμόδιο στέλεχος του  Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος -Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας  και ο κ. Χρίστος Βλαχοκώστας, Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, η κ. Ρόζυ Χαριτοπούλου, Διευθύντρια Εναλλακτικής Ανακύκλωσης  Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης , ο κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, Managing Director ΕΠΤΑ AE Σύμβουλοι - Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων LIFE, ο Δρ. Παναγιώτης Μπασινάς, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΤΑ,  ο κ. Γιάννης Παναγόπουλος, εταίρος 3D Engineering and Consultancy, ο κ. Mιχάλης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος Ομίλου Εdil Hellas, ο κ. Παντελής Χράπας, Αντιδήμαρχος Σερρών, ο κ. Δημήτρης Μπαϊρακτάρης, ειδικός σύμβουλος ΚΕΔΕ - μέλος Επιτροπής Περιβάλλοντος, ο κ. Μιχάλης Χρηστάκης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Δήμων - ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων  (ΣΕΠΑΝ),  της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, του ιδιωτικού τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του ακαδημαϊκού χώρου, αλλά και απλοί πολίτες.

Για μια πληρέστερη εικόνα, οι επί μέρους ενότητες και η θεματολογία της εκδήλωσης έχουν ως εξής:

Η τελευταία ευκαιρία για υποδομές…

Πρώτο μέρος(ώρες 14.40 – 16.00): ΕΣΠΑ και υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων, εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία για την κάλυψη  επιπλέον αναγκών, οι προτάσεις της Βορείου Ελλάδας    Θεματολογία:  Το ΕΣΠΑ ως τελευταία ευκαιρία της Βόρειας Ελλάδας να αναπτύξει δικές της υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων. Η τρέχουσα πρόσκληση στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων που απηύθυνε προ ημερών το  Υπουργείο Οικονομίας προς τους δήμους και τους αρμόδιους φορείς για την υποβολή προτάσεων έργων. Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ύψους  περίπου 273 εκ. ευρώ, οι παρεχόμενες δυνατότητες χρηματοδότησης, χρήσιμη ενημέρωση για τους άμεσα ενδιαφερόμενους σχετικά με την ευελιξία διαμόρφωσης χρηματοδοτικών πακέτων. Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την κάλυψη των υπαρχουσών χρηματοδοτικών αναγκών, πέραν των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ  με τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα. Η περίπτωση της Βορείου Ελλάδας. Τα ώριμα έργα διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ.

Τα βέλτιστα συστήματα

Δεύτερο μέρος(ώρες 16.00 – 18.00): Βέλτιστες τεχνικές διαχείρισης απορριμμάτων στη Βόρεια Ελλάδα στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης νέας  Ευρωπαϊκής  Πολιτικής Θεματολογία:  Τα συνοπτικά συμπεράσματα του πρόσφατου φόρουμ  «Διαχείριση Απορριμμάτων: Καλές πρακτικές - Χρηματοδότηση. Αυτοδιοίκηση - Ιδιωτικός Τομέας» σχετικά με τα συστήματα διαχείρισης.  Η  ανάγκη ευρύτερων συνεργειών  ανάμεσα στους  εμπλεκόμενους, η αναγκαία λόγω του διαφορετικού κόστους διαφοροποίηση των συστημάτων διαχείρισης από περιοχή σε περιοχή,  οι συμπράξεις δήμων, οι προοπτικές διασφάλισης κέρδους προς επανεπένδυση για τις τοπικές κοινωνίες  από τη διαχείριση των απορριμμάτων των δήμων, βέλτιστες τεχνικές διαχείρισης στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης νέας  Ευρωπαϊκής  Πολιτικής, που στοχεύει σε πολύ υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης και στις προσαρμογές που απαιτούνται όπως επίσης και στη δυνατότητα αξιοποίησης μεθόδων θερμικής επεξεργασίας ή/και άλλων εναλλακτικών συστημάτων. Σύντομες παρουσιάσεις συστημάτων.

Πολίτης, Ανακύκλωση και Πράσινα Σημεία

Τρίτο  μέρος- Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης(ώρες 18.00 – 20.15): Πολίτης και Ανακύκλωση: Η συμβολή των Πράσινων Σημείων  Θεματολογία: H ανάγκη υλοποίησης της ανακύκλωσης με βάση την ιδιαιτερότητα κάθε δήμου και το μοντέλο που θα είναι για αυτούς βιώσιμο. Προσαρμογή   υποδομών διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων με βάση τις κλιματικές αλλαγές και το νέο βιο- περιβάλλον και γεω-περιβάλλον. Η περίπτωση της Βορείου Ελλάδος. Το τοπικό σχέδιο αποκεντρωμένης διαχείρισης αποβλήτων του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο κοινός σχεδιασμός των δήμων Θεσσαλονίκης και Θέρμης για τη δημιουργία μίας μονάδας κομποστοποίησης σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας. Κίνητρα για τους πολίτες που συμμετέχουν ενεργά στα προγράμματα ανακύκλωσης αλλά και αντικίνητρα για όσους υποπίπτουν σε περιβαλλοντικά παραπτώματα. Τι γνωρίζει και τι περιμένει ο καθημερινός άνθρωπος για τα «Πράσινα Σημεία».  Η σχεδιαζόμενη εφαρμογή προγραμμάτων οικιακής κομποστοποίησης.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του φόρουμ, πατώντας ΕΔΩ.