Skip to main content

Θεσσαλονίκη–Χαλκιδική: Έχει δρόμο η αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες

Περισσότερα από 80 μηχανήματα στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής και σήμερα για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα

Αποκαταστάσεων συνέχεια και σήμερα στις πληγείσες περιοχές Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής από την πρόσφατη θεομηνία και τις πλημμύρες της προηγούμενης εβδομάδας.

Όπως ανέφερε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Μπάμπης Στεργιάδης, σήμερα 41 μηχανήματα αποκαθιστούν ζημιές σε Σταυρό, Ασπροβάλτα και Βρασνά και άλλα 40 στις περιοχές της Χαλκιδικής που πλημμύρισαν.

Στο δήμο Βόλβης, ο κ. Στεργιάδης είπε ότι γίνεται αποκομιδή των οικοσκευών και επίπλων που έχουν καταστραφεί και μεταφορά τους στο χώρο ενός στρατοπέδου, για το οποίο ζητήθηκε άδεια από τον δήμαρχο, Διαμαντή Λιάμα.

«Καθαρίζονται οι δρόμοι και οι τοπικές οδοί όπως και όλα τα δίκτυα για να μην υπάρξουν προβλήματα, ενώ καθαρίζονται και οι κοινόχρηστοι χώροι. Στα ρέματα θα μπούμε για καθαρισμούς στη συνέχεια, για να βγάλουμε όλες τις φερτές ύλες. Θα χρειαστεί να δοθεί και η χρηματοδότηση που προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης», επισήμανε ο κ. Στεργιάδης. Προς το παρόν χρήματα δεν έχουν δοθεί από την κυβέρνηση.

Σε εξέλιξη είναι και η καταγραφή των ζημιών από τις αρμόδιες επιτροπές και συνεργεία, εμ τους μηχανικούς να εξετάζουν τις καταστροφές σε κατοικίες, καταστήματα και επιχειρήσεις.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Γιώργος Θεοδωρόπουλος, επισήμανε ότι η συγκέντρωση των μπάζων και των άλλων υλικών από τα σημεία που καθαρίζονται σε συγκεκριμένο χώρο απαιτεί περιβαλλοντική αδειοδότηση του χώρου, ενώ ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω», Δημήτρης Μούρνος, είπε ότι πρέπει να καταγραφούν άμεσα όλα τα επικίνδυνα σημεία που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε περίπτωση θεομηνίας και νέων πλημμυρών, ώστε ακολούθως να ληφθούν μέτρα.

Ο κ. Στεργιάδης σημείωσε ότι η Περιφέρεια γνωρίζει ποια ρέματα έχουν πλημμυρίσει ή ευθύνονται για την πλημμύρα ή εγκυμονούν κινδύνους για την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και καταθέτει τα στοιχεία και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία με τη σειρά της έχει συντάξει χάρτη πλημμυρών για όλη τη χώρα.

Ο γενικός διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Γιάντσης, αναφέρθηκε στη μελέτη που εκπονείται για την αντιπλημμυρική προστασία των παράκτιων περιοχών του δήμου Βόλβης, όμως πέρα από την ολοκλήρωση της μελέτης είπε ότι πρέπει να βρεθούν και τα κονδύλια για να γίνουν τα απαιτούμενα έργα. Στην Ασπροβάλτα, όπως τόνισε, και στην Πιερία μετά τις πλημμύρες που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα έγιναν και έργα καθαρισμού των ρεμάτων, οπότε περιορίστηκαν και οι ζημιές.