Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η Λωξάντρα με την Άννα Βαγενά τον Νοέμβριο στην Αυλαία

Η παράσταση παίζεται σ' ένα πλούσιο σκηνικό, που παρουσιάζει το σπιτικό της Λωξάντρας, με έπιπλα και αντίκες, σαν ένα μικρό λαογραφικό μουσείο.

Το μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου «Λωξάντρα»(Εκδ.EΣΤΙΑ) θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη η Άννα Βαγενά για δύο παραστάσεις στις 7 και 8 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Αυλαία, μέσα από έναν συγκλονιστικό διασκευασμένο μονόλογο διάρκειας 2 ωρών.

Η Λωξάντρα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία της ελληνικής λογοτεχνίας και διαβάστηκε με πάθος και αγαπήθηκε από πολλές γενιές Ελλήνων. Έγινε σήριαλ για την τηλεόραση με πολλή μεγάλη επιτυχία με πρωταγωνίστρια την Μπέτη Βαλάση.

Η Λωξάντρα έζησε στην Κωνσταντινούπολη από το 1824 που γεννήθηκε, έως το 1914 που πέθανε. Μέσα από την ζωή της, βλέπουμε παράσταση, το ήθος και τον πολιτισμό των Ρωμιών της Πόλης, τότε που κυριαρχούσαν στην ζωή της.

Είναι ένα ύμνος στην Πόλη των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη, αλλά και στη χαρά της ζωής και στη δύναμη της γυναίκας.

Ένα γοητευτικό ταξίδι στην κοσμοπολίτικη Πόλη της καρδιάς μας, εκεί όπου έσμιγε η Δύση με την Ανατολή και οι λαοί συμβίωναν ειρηνικά.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, η παράσταση παίζεται σ’ ένα πλούσιο σκηνικό, που παρουσιάζει το σπιτικό της Λωξάντρας, με έπιπλα και αντικείμενα αντίκες, σαν ένα μικρό λαογραφικό μουσείο.

Οι μουσικές και τα τραγούδια, είναι επιλεγμένα από τον Λάμπρο Λιάβα, γνωστός από την εκπομπή της τηλεόρασης «Το αλάτι της γης», και μας μεταφέρουν όλο το μουσικό κλίμα της εποχής.

Η Μελίνα Μάσχα με τους φωτισμούς της, συμπληρώνει την μοναδική ατμόσφαιρα της παράστασης.

Έτσι ο θεατής, επί δύο ώρες, μεταφέρεται σε μια άλλη εποχή, όπου οι ανθρώπινες σχέσεις ήταν ζωντανές, οι οικογένειες συναντιόντουσαν στις γιορτές, Χριστούγεννα, πρωτοχρονιά, Απόκριες, Καθαρή Δευτέρα και γλεντούσαν όλοι μαζί, σε μια παράσταση γεμάτη γέλιο, συγκίνηση, νοσταλγία και τρυφερότητα.

Μάλιστα η παράσταση θα παιχτεί στις 6 Οκτωβρίου 2016 στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του Πατριάρχου και προς τιμήν του, για τα 25 χρόνια από την ενθρόνιση του στο Πατριαρχείο.