Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Τα μικροπροβλήματα στους δρόμους κάνουν αδιάβατο το κέντρο

Πολλά μικρά και περιορισμένα προβλήματα αθροιζόμενα δημιουργούν καθημερινά εφιαλτικό σκηνικό στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Η τροφοδοσία των καταστημάτων στο κέντρο και τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης αποτελεί πρόβλημα για την κυκλοφορία, ιδιαίτερα στους βασικούς οδικούς άξονες της πόλης. Από τη Βασ. Όλγας και την Ερμού, μέχρι την Εθνικής Αμύνης, τη Γρ. Λαμπράκη και την Παπάφη συχνά η κατάσταση τις πρωινές και τις μεσημεριανές ώρες γίνεται προβληματική –αν όχι επικίνδυνη- για όσα αυτοκίνητα διέρχονται από συγκεκριμένη σημεία. Υπάρχουν, μάλιστα, και περιπτώσεις που κάποιοι δρόμοι παραμένουν αδιάβατοι, εξαιτίας των αυτοκινήτων τροφοδοσίας.

Το πρόβλημα ακούγεται μικρό και περιορισμένο, αλλά στο πλαίσιο της προσπάθειας για εύρυθμη λειτουργία της πόλης και της οικονομίας πρέπει να διευθετηθεί. Είναι ένα από εκείνα τα πολλά μικρά και περιορισμένα προβλήματα, που αθροιζόμενα δημιουργούν εφιαλτικό σκηνικό στους δρόμους. Οι ατέλειωτες ουρές των ταξί πέρα από τις οριοθετημένες πιάτσες, τα τουριστικά λεωφορεία που αποβιβάζουν τους επισκέπτες, όπου τους βολεύει και παραμένουν προκλητικά ακόμη και σε διπλή σειρά, οι βιαστικοί ΙΧήδες που πηγαίνουν στο γιατρό ή μπαίνουν για ένα λεπτό στην τράπεζα.

Χωρίς αμφιβολία κάθε μια από αυτές τις καταστάσεις κάποιον ή κάποιους εξυπηρετεί. Ειδικά η τροφοδοσία είναι μια διαδικασία απαραίτητη για τη λειτουργία του εμπορίου, αλλά με βάση τους δρόμους της Θεσσαλονίκης πρέπει να ασκείται συγκεκριμένες ώρες, κυρίως πολύ αργά το βράδυ. Τις λεγόμενες μικρές ώρες.

Όπως και η αποκομιδή των απορριμμάτων, που επίσης είναι απολύτως αναγκαία, αλλά, επίσης, δημιουργεί προβλήματα στους δρόμους, όταν τα απορριμματοφόρα κυκλοφορούν στη μέση της ημέρας.

Τις τελευταίες ημέρες η επαναδραστηριοποίηση της δημοτικής αστυνομίας και η εντατικοποίηση των ελέγχων της τροχαίας έχει περιορίσει την παράνομη στάθμευση κι έχει συμμαζέψει κάπως την κατάσταση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η εικόνα είναι εμφανώς καλύτερη και η κίνηση σαφώς ανετότερη, επ’ ωφελεία των μετακινήσεων, αλλά και της αγοράς.

Το πρόβλημα που δημιουργεί οτιδήποτε έχει σχέση με την κυκλοφορία οχημάτων σε μια πόλη με λίγους, μικρούς και προβληματικούς δρόμους είναι τεράστιο. Γι’ αυτό και η συστηματική ενασχόληση με την επίλυσή του είναι απόλυτη προτεραιότητα, κάτι που το είχαμε ξεχάσει τον τελευταίο καιρό αποδεχόμενοι –κάποιοι εξ ημών και εκμεταλλευόμενοι- το απίστευτο μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί. Οι εικόνες Μπανγκόγκ δεν ταιριάζουν στη Θεσσαλονίκη.

ΥΓ. Η ολοκλήρωση του μετρό ενδεχομένως θα δρομολογήσει άλλου τύπου λύσεις στη Θεσσαλονίκη, ειδικά στο κέντρο. Με εύκολη, γρήγορη και ασφαλή μετακίνηση και πρόσβαση η δημιουργία πεζόδρομων και η ουσιαστική εξορία των αυτοκινήτων από το κέντρο σε μονιμότερη βάση είναι σενάριο απολύτως εφικτό.