Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Τι περιμένουν οι επιχειρήσεις από την παρουσία Λαμπριανίδη

Τα πέντε βασικά ζητήματα του νέου αναπτυξιακού νόμου που θα κληθεί να διευκρινίσει ο ΓΓ Στρατηγικών και Ιδιωτικών Υποδομών του υπουργείου Οικονομίας.

Σήμερα (Δευτέρα) το απόγευμα ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Υποδομών του υπουργείου Οικονομίας κ. Λόης Λαμπριανίδης θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη το νέο αναπτυξιακό νόμο. Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη στήριξη που είναι διατεθειμένη να παράσχει η σημερινή κυβέρνηση στις ιδιωτικές επενδύσεις. Διότι στο συγκεκριμένο πεδίο τα μέχρι στιγμής μηνύματα είναι αντιφατικά. Στα λόγια η κυβέρνηση –όπως και κάθε κυβέρνηση στην Ελλάδα και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο- ζητά επενδύσεις και ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, διότι αναγνωρίζει πως άλλος δρόμος για την ανάπτυξη δεν υπάρχει.

Στην πράξη, όμως, δεν κάνει σχεδόν τίποτα. Πέρα από την υπόθεση της Ελληνικός Χρυσός, της μεγαλύτερης ξένης επένδυσης στην χώρα, την οποία εμφανώς πολεμάει με αιχμή του δόρατος τον κ. Πάνο Σκουρλέτη, η ενασχόληση των υπουργών με τα θέματα της ιδιωτικής οικονομίας είναι από διακριτική έως ανύπαρκτη. Η πραγματική οικονομία πορεύεται με κεκτημένη ταχύτητα και –όπως έχουν καταγγείλει πολλές φορές οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου- «μόνο η επιβολή φόρων αποδεικνύει την ύπαρξη του κράτους». Τα θέματα του ΕΣΠΑ, παρά το λίφτινγκ και το μακιγιάζ, προχωρούν με ρυθμούς κοιμισμένης χελώνας. Οι υποχρεώσεις του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα αυξάνονται, επιτείνοντας το πρόβλημα της ρευστότητας που τα τελευταία χρόνια δεν μπορούν να περιορίζουν οι τράπεζες. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας είναι περιορισμένη, κυρίως λόγω της αντιπαραγωγικής λειτουργίας του δημόσιου τομέα. Τα λουκέτα συνεχίζονται. Η ανεργία αυξάνεται. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα θέματα που απασχολούν μεγάλους και μικρούς της επιχειρηματικότητας με τα ερωτήματα να πολλαπλασιάζονται και τις απαντήσεις να σπανίζουν.

Στο θέμα του αναπτυξιακού νόμου, που αφορά κατ’ εξοχήν το βορειοελλαδικό τόξο, αφού είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, η σημερινή παρουσία του κ. Λαμπριανίδη οφείλει να διευκρινίσει ορισμένα βασικά ζητήματα:

Πρώτον, πρόκειται για προτάσεις ή για αποφάσεις; Ο ίδιος σε δηλώσεις και δημόσιες παρεμβάσεις του έχει υποστηρίξει και τα δύο.

Δεύτερον, εάν πρόκειται για αποφάσεις, έχει ενημερωθεί η Κομισιόν και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Ανταγωνισμού; Διότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν αναπτυξιακοί νόμοι που ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν χωρίς προηγουμένως το περιεχόμενο τους –δηλαδή τα κίνητρα και η μορφή των επιδοτήσεων- να έχουν εγκριθεί από τις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα χρόνια μετά οι επιχειρήσεις να βρεθούν ενώπιον συνεπειών που δεν φαντάζονταν και να υποχρεωθούν να επιστρέψουν ενισχύσεις που είχαν αξιοποιήσει.

Τρίτον, ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας για την εφαρμογή του; Διότι ξεκινήσαμε από τον Οκτώβριο με δεδομένο ότι θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του 2015 και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του 2016. Μετά φτάσαμε στο Μάρτιο του 2016 και τελευταία από το υπουργείο Οικονομίας αποφεύγουν να αναφέρουν χρονοδιάγραμμα.  

Τέταρτον, θα διαφοροποιείται ο Αναπτυξιακός νόμος από τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ; Διότι κανονικά οι ρυθμίσεις του αναπτυξιακού νόμου θα πρέπει να αφορούν επενδύσεις που δεν καλύπτονται από το ΕΣΠΑ, το οποίο έχει δεσμεύσεις για το μέγεθος των επενδύσεων, αλλά και των επιχειρήσεων που μπορούν να ενταχθούν. Εάν δεν υπάρξει σαφής διαχωρισμός θα σημαίνει ότι η κυβέρνηση προκειμένου να ξεπεράσει τις δικές της οικονομικές και άλλες δυσκολίες πιθανώς θα βαφτίσει ως επενδύσεις του αναπτυξιακού, τις δράσεις επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Κι αυτό έχει γίνει στο παρελθόν.   

Πέμπτον, τι θα γίνει με τις διαδικασίες; Διότι όλη η κακοδαιμονία της ελληνικής γραφειοκρατίας βρίσκει έκφραση στα θέματα του αναπτυξιακού. Έτσι λένε όσοι έχουν εμπλακεί στην… περιπέτεια.    

Ο κ. Λαμπριανίδης, ο οποίος και στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου είχε βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και είχε συζητήσει με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων το θέμα του αναπτυξιακού νόμου, έχει σήμερα την ευκαιρία –προφανώς και την εξουσιοδότηση- να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Διότι δυστυχώς στη χώρα μας γύρω από τις επενδύσεις συχνά ακούγονται διάφορα, εξαγγέλλονται πολλά, συζητιούνται περισσότερα, αλλά στο τέλος της ημέρας το αποτέλεσμα είναι πολύ κατώτερο των προσδοκιών. Με ευθύνη κυρίως της Πολιτείας, που μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν αξιόπιστο μηχανισμό παραγωγής πολιτικής γύρω από το θέμα των επενδύσεων, ενώ μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων και σημαντικά τα προβλήματα στη φάση των ελέγχων.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Έλλειψη ουσιαστικού πολιτικού ενδιαφέροντος, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι σιγά σιγά συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη λήξη του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου! Το αν αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί με άλλα –ή και με τα ίδια- πρόσωπα ή κάτι θα αλλάξει, ενδεχομένως θα το καταλάβουν σήμερα όσοι προσέλθουν στην εκδήλωση με τον κ. Λαμπριανίδη.